Sun Caged

Scar Winter

Info
Uitgekomen in: 2000
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: http://www.suncaged.com/
MySpace: http://www.myspace.com/suncaged
Tracklist
Killer Banshee (5:05)
Scar Winter (6:36)
Zombie Resurrection (7:27)
Caged (6:11)
Joost van den Broek: toetsen
Marcel Coenen: gitaar
Dennis Leeflang : drums en percussie
Rob van der Loo: 7-snarige bas en Chapman stick
Met medewerking van:
Thijs Cuppen: toetsen
Laura van Driel: zang
Bassel Elharbiti: zang
Nick Hameury: zang
Gregoor van der Loo: zang
Artemisia (2007)
Sun Caged (2003)
Dominion [demo] (2001)
Scar Winter [demo] (2000)

Dit keer een ietwat ongebruikelijke recensie. Het betreft hier de 4-track demo CD van het Nederlandse Sun Caged. Deze CD is niet verkrijgbaar in de platenwinkel. Hij is alleen te downloaden via het internet op http://www.mp3.com/.

Sun Caged is oorspronkelijk begonnen als een studio-project van een aantal muzikanten die hun sporen al hebben verdient bij diverse binnenlandse bands zoals Lemur Voice en Within Temptation. Tegenwoordig acteert Sun Caged als een heuse groep. Het enige wat nog ontbrak, ten tijde van deze opnames was een vaste vocalist. Vandaar dat op deze demo gebruik is gemaakt van een drietal gastzangers en een zangeres.

Openingstrack Killer Banshee zet de muzikale stijl direct goed neer. Krachtige progressieve metal met een snufje death metal. Dit laatste veroorzaakt door de regelmatig opduikende gruntpartijen van Nick Hameury (Form). Scar Winter kent een zwaar begin met energieke double-bass drums. Meest opvallende punt is de mooie wisselwerking tussen de stem van Gregoor van der Loo (ex-Lemur Voice) en het vrouwelijke stemgeluid van Laura van Driel (Forever Times). Het toetsenwerk zorgt voor een lekker sfeertje. Zombie Resurrection is net als de voorgaande songs vooral opgebouwd rond de machtige gitaarriffs van Marcel Coenen (ook al ex-Lemur Voice). Wederom is het zangwerk van Gregoor en Laura zeer indrukwekkend en boeiend. Afsluiter Caged is duidelijk de meest symfonische track. Uiterst sfeervol en de melodieuze gitaarsolo’s van Marcel zijn een lust voor het oor.

Sun Caged is zeker een topband in wording in het genre van de progmetal. Inmiddels is men er na maandenlange audities in geslaagd een vaste zanger te vinden. Het is de voor mij onbekende Sascha Burchardt. De groep overweegt nog de eventuele toevoeging van een zangeres aan de huidige line-up. Duidelijk een gezelschap om scherp in de gaten te houden.

Joost Boleij

Send this to a friend