Sylvan

Encounters

Info
Uitgekomen in: 2000
Land van herkomst: Duitsland
Label: Angular Records
Website: http://www.sylvan.de/
MySpace: http://www.myspace.com/sylvanhome
Progwereld interview
Tracklist
No Way Out (5:40)
Essence Of Life (8:05)
Encounters:
a. Overture (3:27)
b. About To Leave (4:16)
c. Your Source (3:19)
d. Tremendously Different (2:11)
e. Long Ago (2:16)
f. All Of It (4:27)
g. Presentiments (3:20)
h. Would You Feel Better (6:09)
i. In Vain (7:49)
j. Encounters (2:50)
Marco Glühmann: zang
Matthias Harder: drums
Kay Söhl: gitaren
Volker Söhl: toetsen
Met medewerking van:
Sören Grimme: saxofoon
Lars Köster: basgitaar
Presets (2007)
Posthumous Silence (2006)
X-rayed (2004)
Artificial Paradise (2002)
Encounters (2000)
Deliverance (1999)

Neo-prog met referenties naar Arena. Zo kan ik het beste de muziek van het Duitse Sylvan omschrijven. Encounters is na “Deliverance” het tweede album van de band die in 1990 werd opgericht onder de naam Chamäleon.

Eigenlijk bevat de cd maar drie nummers. De nummers drie tot en met twaalf zijn eigenlijk één nummer met de naam Encounters. Het wat agressief aandoende No Way Out mag de cd openen. Het agressieve element komt voornamelijk van het stevig van leer trekkende gitaar werk en het Faith No More en Pain Of Salvation-achtige vocale werk van Marco Glühmann. Halverwege zit een mooi tussenstuk, wat door het tokkelende toetsenspel een oosters tintje krijgt.

Essence Of Live vormt één van de hoogtepunten van het album en is tevens het langste nummer. Veel variatie en tempowisselingen karakteriseren dit nummer. Met name in het begin komen de tempowisselingen wat geforceerd en houterig over, iets wat in meer tracks op deze schijf het geval is, maar naar mate de song vordert gaat het steeds beter en komt de Sylvan-trein aardig op gang. Marco Glühmann heeft een overtuigende stem en zijn licht Duitse accent stoort mij niet.

Dan is het tijd voor het kopstuk van deze plaat: Encounters. In Overture hoor je duidelijk de Arena-invloeden. Het redelijk bombastische en sprankelende toetsenspel en vooral het sterk op John Mitchell lijkende gitaarspel van Kay Söhl is hier debet aan.

Ondanks dat de melodie van Your Source me niet echt pakt, is het toch een bijzonder fraai nummer. Dit komt door het mooie saxofoonspel van Sören Grimme en het volle basgitaargeluid van Lars Köster. De saxofoon duikt in In Vain ook weer op. Het klinkt net of het ergens in de jaren ’50 is opgenomen, de drummer die hier gebruik maakt van kwastjes maakt het tijdsbeeld compleet.

“Encounters” kabbelt vervolgens voort zonder echte pieken of dalen (het prachtige In Vain en afsluiter Encounters uitgezonderd). Er komen zeker mooie stukken voorbij, maar het grijpt me allemaal niet zo. Natuurlijk, het John Mitchell-achtige gitaarspel is erg mooi en ook qua tempowisselingen en toetsenwerk is er best wat te beleven, maar het maakt niets los. Zoals al eerder vermeld komen de tempowisselingen soms wat geforceerd op me over. Het zou mooier zijn als ze zich langer aan een melodie zouden vasthouden en deze zouden uitdiepen, zoals men dat op Would You Feel Better wel doet. Dit nummer is doorspekt met mooi gitaarspel en kent van die agressieve en emotionele fragmenten zoals al eerder te horen in No Way Out.

“Encounters” is zeker geen slecht album. Er valt genoeg te beleven, maar wat meer lef, instrumentale uitstapjes en het wat meer uitdiepen van de nummers hadden het allemaal net iets beter gemaakt. Het derde album staat op punt van uitkomen. Ik ben benieuwd hoe de band er nu, drie jaar later, voor staat.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend