Sylvan

Posthumous Silence The Show

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Duitsland
Label: Progrock Records
Website: Sylvan
MySpace: -
Progwereld interview

Geluid
Stereo
Dolby 5.1
Dolby 2.0

Beeld
16:9 PAL

Regio
0 (alle regio's)

Klik hier voor "Sylvan's diepere lagen" (interview)
Tracklist
DVD:
Eternity Ends
Bequest Of Tears 
In Chains
Bitter Symphony
Pane Of Truth
No Earthly Reason
Forgotten Virtue
The Colors Changed
A Sad Sympathy
Questions
Answer To Life
Message From The Past
The Last Embrace
A Kind Of Eden
Posthumous Silence
CD 1:
Zelfde als de dvd
CD 2:
Lost (7:32)
That's Why It Hurts (7:09)
So Easy (8:19)
Encounters (4:13)
One Step Beyond (7:46)
This World Is Not For Me (7:31)
Deep Inside (9:18)
When The Leaves Fall Down (5:10)
Artificial Paradise (18:54)

Extra's op de DVD
In The Studio 2005 - 2006
34 Days
Interviews
Audio commentaar van de band
Bonustrack: Artificial Paradise
Slideshow
Interviews met alle bandleden
Marco Glühmann: zang
Matthias Harder: drums
Sebastian Harnack: bas
Volker Söhl: toetsen
Met medewerking van:
Guido Bungenstock: gitaar
Stephanie Hundertmark: achtergrond zang
Jan Petersen: gitaar
Stefanie Richter: cello
Petra Schechter: achtergrond zang
Miriam Schell: achtergrond zang
Posthumous Silence, The Show (DVD) (2008)
Leaving Backstage (live 2 cd) (2008)
Presets (2007)
Posthumous Silence (2006)
X-rayed (2004)
Artificial Paradise (2002)
Encounters (2000)
Deliverance (1999)
Sylvan-Leaving Backstage

Velen hebben, net als ik, lang gewacht op deze dvd en dubbel cd. Op 1 september 2007 werd het concert in Duitsland opgenomen en daarna begon het lange wachten voor de fans. Het was van te voren al duidelijk dat Sylvan niet gewoon een concert op dvd wilde vastleggen, nee als er een dvd zou komen, dan moest het ook echt iets bijzonders zijn.

Nadat ik deze dvd meerdere malen heb bekeken, kan ik niet anders concluderen dan dat Sylvan in zijn  opzet is geslaagd en een fantastische dvd heeft afgeleverd met een kwaliteit die je in dit genre niet veel tegenkomt. Werkelijk alles klopt aan deze dvd. Een daverende show, enthousiast publiek, voortreffelijk camerawerk, uitstekend geluid en een professionele regie. Daarnaast biedt deze dvd extra’s die er toe doen.

De opening van het concert is werkelijk prachtig en bijzonder origineel. Ik heb eraan getwijfeld om de opening te beschrijven, maar toch besloten dat je dat gewoon met eigen ogen moet bekijken J. De dvd bevat een integrale versie van het concept album “Posthumous Silence” en vrijwel alle gasten die aan dat album mee werken, werken ook aan deze dvd mee. Het prachtige cellospel van Stefanie Richter is dus ook hier weer te zien en te horen. Ook zijn er drie achtergrondzangeressen aanwezig, wat de muziek alleen maar meer ten goede komt.

Na de opnames van de laatste twee albums, verliet gitarist Kay Söhl de band. Tijdens dit concert worden zijn partijen overgenomen door Guido Bungenstock (hij stond ook met de band op het podium tijdens het concert in De Boerderij op 12 mei 2007) en Jan Petersen. Deze laatste is inmiddels tot de vaste line-up van de band toegevoegd. Zeker geen slechte keuze. Zijn solo’s zijn geweldig.

Sylvan heeft echt alles uit de kast getrokken om van deze dvd iets bijzonders te maken. Neem bijvoorbeeld de lichtshow, die is echt geweldig! Dat moet een flinke zak geld gekost hebben trouwens. Ook het camerawerk is sterk. Je ziet zelden een cameraman in beeld en de standpunten van de camera’s zijn prettig en geven een goed beeld. Zowel de close-ups als de overall beelden zijn goed en de wisseling tussen de camera’s stralen rust uit. Voor het podium is een rails gemaakt met een camera erop, ook dit levert mooie beelden op.

Tijdens het nummer The Colors Changed wordt de setting een stuk donkerder en heeft het publiek massaal glowsticks in de handen. Origineel bedacht en het levert erg mooie shots op. Het projectiescherm dat achter het podium hangt wordt niet heel veel gebruikt, maar de beelden die er op komen zijn erg mooi. Vooral als de kleuren van de lichtshow perfect matchen met de kleuren van het scherm op dat moment, waardoor het één geheel lijkt te worden.

Maar goed, licht- en camerawerk kunnen nog zo mooi zijn, het gaat uiteindelijk om de prestaties van de band zelf (dat is helemaal voor de dubbel cd wel fijn). En die liegen er niet om. Wat zijn deze mannen goed! Individueel, maar ook als band stijgen ze boven zichzelf uit. Drummer Matthias Harder en de uitzonderlijk sterke bassist Sebastian Harnack zorgen voor een basis die staat als een huis. De twee gitaristen vervullen hun rol uitstekend en ook toetsenist Volker Söhl speelt sterk. Ze hebben erg veel plezier in wat ze doen en dat zorgt voor een prettige en ongedwongen sfeer op het podium. Maar het is toch zanger Marco Gluhmann die alles uit de kast haalt. De muziek van Sylvan zorgt ervoor dat hij alles uit zijn stem moet halen. Hij zingt vol passie en energie en wanneer hij alles moet geven, dan doet hij dat met verve. Luister maar eens naar The Last Embrace, kippenvel! De vraag is hoe lang hij – en vooral zijn stem – deze stijl van zingen kan volhouden. Ik hoop nog heel lang!

De extra’s zijn, zoals ik al aangaf, erg goed verzorgd. Vaak komen extra’s niet verder dan wat brakke interviews en een fotogalerie. Op In The Studio 2005 – 2006 krijg je een blik in de opnames van “Posthumous Silence” en “Presets”. Helaas is dit niet ondertiteld, maar ondanks dat krijg je een mooi beeld van het opnameproces. In 34 days krijg je te zien wat er allemaal aan vooraf ging om het concert op te bouwen. Ook deze mini-docu is erg leuk om te zien. Daarnaast zijn er mini-interviews met steeds een bandlid apart. Deze zijn allemaal steeds op een andere locatie geschoten en de vragen zijn prima, waardoor ze stuk voor stuk interessant zijn om eens te bekijken. Deze interviews hebben overigens Engelse ondertitels.

De tweede cd van het dubbelalbum geeft een fijne dwarsdoorsnede van het Sylvan oeuvre, waar de beste nummers van de verschillende albums aan bod komen.

Wat een band! En wat een dvd. Hier kunnen vele bands een voorbeeld aan nemen. Sylvan is een hechte band, die met elk album beter wordt. Deze dvd en dubbel cd vormen een mooie samenvatting van de afgelopen tien jaar. Ik ben benieuwd wat volgend cd-werk zal gaan opleveren. Sylvan behoort tot de top van de progressieve rock, en zal die top niet snel meer verlaten. Een dikke aanrader!

Maarten Goossensen

Leaving Backstage 2CD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend