Sylvium

29 november 2014, Starsound Studio, Utrecht

Locatie
Starsound Studio – Utrecht
Sylvium:
Ben van Gastel: gitaar
Richard de Geest: zang, gitaar
Fred den Hartog: drums
Gijs Koopman: basgitaar, baspedalen
Antal Nusselder: toetsen

Mind:Soul:
Inca César: drums
Joey Klerkx: basgitaar, zang
Stefan van Leeuwenstijn
MüÅŸfik Can MüftüoÄŸlu: gitaar
Tom de Wit: zang

Mind:Soul:
Breakpoint Hour
Novae
Drown Together/ITAT
For You
Over
One Night Alone

Sylvium:
Set 1: Waiting For The Noise
Dance Of Defeat
Signals
Washing Out
Uncoiling
Rush
Break
Halflight

Set 2: White Set
Disposable
Surround
Falling
Purified Crash
Purified Media
Ominous
Weathering

Sylvium Setlist

Verslag en Foto’s: Mario van Os

Zoals de meesten van jullie ondertussen wel zullen weten, volg ik al geruime tijd de band Nederlandse formatie Sylvium. Mijn eerste kennismaking met Ben van Gastel was in april 2012 toen de toenmalige twee koppige band Sylvium zich opgaf voor het Dutch Exposure Project. Hun eerste ep “Purified” viel in goede aarde en ook hun eerste volledige debuutalbum “The Gift Of Anxiety” is mijn inziens verplichte kost voor de Nederlandse progliefhebber. Een tweede album is klaar voor opname en over zo’n twee weken duiken de vijf heren die Sylvium vormen de studio in voor hun album “Waiting For The Noise”. Maar deze avond was er dus een try-out voor een live publiek. Ben van Gastel had me ergens eind mei al uitnodigd voor dit exclusieve ‘album preview’ party. Een kleinschalig feestje waarbij het nieuwe album voor het eerst live ten gehore wordt gebracht (nog ver voordat het album officieel uit zal komen).

En eindelijk is het dan zaterdag avond 29 november 2014 en al enige tijd van te voren is te kennen gegeven dat het event helemaal is uitverkocht. In Starsound Studio kunnen zo’n 150 personen, dus het wordt gezellig druk. Een feest van herkenning met vele bekenden. De zaal die we al kenden van “Celebrate 2014!”, waar Sylvium ook een optreden verzorgde. Bij binnenkomst worden we verwelkomd met een gratis drankje. Om de stemming er in te krijgen worden partydrankjes uitgedeeld in speciale Sylvium bekers. Door een griepgolf loopt de zaal niet helemaal vol, maar met ruim 100 toeschouwers is het een gezellige drukte. En iedereen heeft er zin in.

Mind:Soul

Mind:Soul mocht vanavond het spits afbijten. Tom de Wit – oprichter en zanger van de band – vertelt dat hij even heeft getwijfeld om als voorprogramma op te treden. De muziek die Mind:Soul maakt is toch een stuk heftiger dan menig progliefhebber gewend is. Toch heeft van Gastel de Wit weten te overtuigen door aan te geven dat het allemaal wel kan, ze zelf ook wel eens uitspattingen hebben en dat het vooral een feestje moet worden. Met name dat laatste zal Tom de Wit en zijn mannen wel overtuigd hebben. Mind:Soul heeft er voor gekozen om hun meest proggy set ooit te spelen. De fans die speciaal voor deze band zijn gekomen, vinden het misschien een beetje vreemd, maar er kon nog volop geheadbangd worden. Een setlist die begint met de eerste twee nummers van hun album “The Way It Should Be”. Het nummer Drowning Together werd speciaal voor de gelegenheid uitgebreid met een cover van Phil Collins In The Air Tonight. En ook het nummer For You van hun eerste ep “Patterns” wordt weer eens gespeeld. Een nummer dat ze al in geen jaren meer hebben gespeeld, maar toch nog goed in het geheugen stond. Als afsluiter kregen we dan het meest complexe nummer van Mind:Soul, het circa vijftien minuten durende One Night Alone. Een setlist die speciaal op het publiek is afgestemd en dus ook de waardering kreeg die het verdiende. Een geslaagd optreden van een metalband voor een proggy publiek.

20141129 - MindSoul

Sylvium

Na een ombouwpauze van circa een half uur – waarbij de aanwezigen weer met elkaar konden bijkletsen dan wel kennismaken – betrad Sylvium het podium. De band zal deze avond twee sets spelen, te beginnen met de integrale presentatie van hun nieuwe album. Dit album zal ergens in april 2015 verschijnen, maar de band wil het nu al aan een fans laten horen. Het is altijd wennen om voor het eerst een album live te horen, maar het Sylvium geluid is duidelijk gebleven. De sfeer en het gevoel, de afwisseling in stevige rock en gevoelige ambiente passages is gebleven en de zang is beter geïntegreerd in de muziek. De band is hechter geworden en beter op elkaar ingespeeld. Een duidelijk volwassener sound wordt neergezet.

Het album is een conceptalbum dat handelt over een man die terminaal ziek is en nog veel dingen wil doen en veel beslissingen moet nemen. We volgen de man tot over zijn dood heen. Wederom een prachtig concept dat op het eerste gehoor heel goed uitgewerkt is. In een eerste beluistering is het natuurlijk moeilijk om het concept in zijn geheel te doorgronden, maar dat het thema en muziek bij elkaar passen lijkt al duidelijk. Een gevoelig onderwerp dat je wederom meesleept. Ik kan bijna niet wachten tot ik het album in handen heb en dit concept aan een nader onderzoek kan onderwerpen.

20141129_Sylvium_0940 20141129_Sylvium_0948 20141129_Sylvium_0941

De tweede set is de “White Set”. Tenminste, de heren hebben in de korte pauze tussen de sets een schoon shirt aangetrokken en dit keer geen zwart, maar (bijna) allemaal een wit shirt. Een markante wisseling die wellicht het donkere van de dood verwisseld met het pure wit van de angst. In deze tweede set ontdekken we het ondertussen bekendere werk. Het aantal optredens dat deze band heeft verzorgd in hun vijf jarige bestaan, is op één hand te tellen, maar toch klinkt de band alsof ze elke week op een podium staan. Een volwassen band die met plezier hun muziek ten gehore brengt. Ook Fred den Hartog – die voor het eerst live achter de drumkit zit bij Sylvium – laat horen zijn plek verworven te hebben in de band. De nummers Purified Crash en Purified Media – die op de ep zijn opgenomen met een drumcomputer – komen met een levensechte drummer toch beter en explosiever uit de verf.

Met het nummer Weathering besluit Sylvium dit prachtige feestje. Een mooie avond met muziek in een gezellige zaaltje met vriendelijke progliefhebbers en een schitterende band. Ik heb het al vaker gezegd, maar Sylvium is zeker één van de betere progressieve rockbands van Nederland. Ik kan niet wachten om meer te horen van het lawaai van deze band en kijk zeker uit naar het nieuwe album “Waiting For The Noise”. O ja … voor wie het reclameblok tussen de twee sets heeft gemist: Het album is vanaf 1 januari 2015 te pre-orderen via freia-music.

20141129_Sylvium_0944 20141129_Sylvium_0951 20141129_Sylvium_0945
Send this to a friend