Sylvium

Purified

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.sylvium.com
Luistermogelijkheid: www.facebook.com/sylvium
Tracklist
Purified Crash (6:33)
Purified Media (6:29)
Purified Solution (8:12)
Fred Boks: basgitaar, toetsen, drums
Ben van Gastel: gitaar, componist
The Gift Of Anxiety (2013)
Purified ep (2012)

Sylvium is een Nederlandse twee-mans formatie, bestaande uit Fred Boks (basgitaar, toetsen, drums) en Ben van Gastel (gitaar, componist), die medio 2010 is ontstaan. Zij waren de eerste band die zich begin april 2012 aanmeldde voor onze zoektocht naar nieuw Nederlands talent in het kader van het Dutch Exposure Project. Op hun website waren toen net de eerste twee nummers van dit album beschikbaar gesteld en ik was meteen onder de indruk. De instrumentale muziek van Sylvium combineert progmetal met ambiente passages en vermengt psychedelische en symfonische rockmuziek met klassiek en jazz. Ze geven hier een geheel eigen interpretatie aan, waardoor een verfrissende nieuwe sound ontstaat.

Hun eerste 21 minuten durende concept-ep is volledig in eigen beheer opgenomen en geproduceerd. Ook de marketing en de toch nog redelijke unieke lancering via Facebook doen de heren zelf.
Het album gaat, zonder woorden, in op de vraag hoever een mens kan gaan in zijn overtuiging en hoe de wereld hierop reageert. Deze diepzinnige vraag begint met Purified Crash, waarbij de denkbeeldige protagonist de gevolgen ondervindt van zijn opvoeding met een eenduidige visie en beperkt wereldbeeld. Purified Media behandelt het vertekende beeld dat vervolgens door de media aan de wereld gepresenteerd wordt. Het laatste nummer Purified Solution schetst het beeld vanuit het denken van de wereld. Het laat eenieder nadenken over onze reactie op de overtuiging en het handelen van een enkel persoon.

Het hierboven beschreven verhaal wordt op instrumentale wijze erg goed overgebracht. Het spreekwoord ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’, doet hier zeker gestand. Juist door de nummers instrumentaal te houden, wordt het gevoel en diepere betekenis van het concept overgebracht en laat de luisteraar de ruimte om zijn eigen gedachte hierover te laten gaan en zijn eigen mening te vormen.

In het kennismakingsinterview dat ik met Ben van Gastel mocht hebben, geeft hij aan dat de basis voor hun muziek ligt bij de stijl van Steven Wilson, O.S.I en Anathema. Alhoewel naar mijn mening de muziek van Sylvium uniek is en eerder een combinatie van veel meer verschillende muziekstromingen, hoor ik deze invloeden na een paar keer luisteren zeker wel terug. Het inventieve en veelzijdige karakter van Steven Wilson, het stevige gitaar georiënteerde geluid van O.S.I en de gevoelige en meeslepende toon van Anathema.

“Purified” is een instrumentaal album, waarbij de instrumenten voldoende zijn om je mee te voeren in de bijzondere sfeer die wordt gecreëerd, zonder daarbij afgeleid te worden door zang. Het duo is mijn inziens één van de meest belovende nieuwe bands van Nederland en staat daarom met recht op het Dutch Exposure Album dat eind 2012 zal verschijnen.

Mario van Os

Send this to a friend