Talk Talk

The Colour Of Spring

Info
Uitgekomen in: 1986
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: EMI
Tracklist
Happiness Is Easy (6:30)
I Don't Believe In You (5:02)
Life's What You Make It (4:28)
April 5th (5:51)
Living In Another World (6:58)
Give It Up (5:17)
Chameleon Day (3:20)
Time It's Time (8:14)
Tim Friese-Greene: toetsen

Lee Harris: drums

Mark Hollis: zang, toetsen
Paul Webb: basgitaar

Met medewerking van:
Phil Reis: percussie
Morris Pert: percussie
Martin Ditcham: percussie
Danny Thompson: akoestische basgitaar
Alan Gorrie: basgitaar
Steve Winwood: orgel
Robbie McIntosch: gitaar
Gaynor Sadler: harp
David Roach: saxofoon
Ian Curnow: instrumentatie
David Rhodes: gitaar
Mark Feltham: harmonica
Natural History cd + dvd (2007)
Missing Pieces (1999)
A-sides B-sides (1998)
Londen 1986 (1998)
Laughing Stock (1991)
History Revisited, The Remixes (1991)
Natural History, The Very Best Of (1990)
Spirit Of Eden (1988)
The Colour Of Spring (1986)
It's My Life (1984)
The Party Is Over (1982)

“The Colour Of Spring” van Talk Talk is niet het meest geroemde, maar dan toch zeker een van de meest essentiële albums ooit gemaakt. In het algemeen, en voor Talk Talk in het bijzonder.

Hier komen de new wave / synth pop van de voorgaande albums “The Party Is Over” en “It’s My Life” en de spitsvondige post-rock van de volgende jaren als vanzelfsprekend en op baanbrekende wijze samen. Inspiratiebron voor een nieuwe generatie. Vanaf hier is de zoektocht ten einde en vindt Talk Talk de route naar zijn bestemming. Een bestemming die zijn locatie overigens pas definitief prijsgeeft op “Spirit Of Eden”.

“The Colour Of Spring” biedt significant meer diepgang dan zijn voorgangers, is zeker toegankelijker dan zijn opvolgers en kent qua spanningsboog en creativiteit zijn weerga eigenlijk alleen binnen de –op dat moment- nog te vormen eigen discografie. Daarbij is het album verrassend symfonisch en beklemmend introvert zoals bijvoorbeeld later, in 2005 nog op het eveneens hoogstaande en zeldzaam complete “The Secret Migration” van Mercury Rev te horen is.

“The Colour Of Spring” herbergt daarbij met Life’s What You Make It, Living In Another World en in minder bekende mate het door wanhoop gedreven Give It Up een serie heuse hits, waarbij laatstgenoemde samen met het zeer organische en berustende I Don’t Believe In You zonder meer tot de albumfavorieten behoort. Over een stortvloed aan betoverende melodielijnen en subtiele orkestratie deelt Talk Talk acht songs lang middels een niet aflatende stroom innovatieve geluidseffecten (waarvan enkelen toevallig of niet ook op David Sylvian’s “Gone To Earth”, eveneens uit 1986 te horen zijn) continu welgemikte plaagstoten uit zonder dat een knock out ook maar een moment in de lucht hangt.

Ik kan me zo voorstellen dat veel bezoekers van Progwereld in de jaren ’80 flink op het verkeerde been zijn gezet door het imago van Talk Talk. Naar later blijkt volkomen onterecht, want “The Colour Of Spring” misstaat in geen enkel decennium en is, zeker voor een band die zo nauw verband houdt met die jaren ’80 eigenlijk opvallend en aangenaam tijdloos. Met het intrinsiek symfonische karakter van de plaat zou zelfs de meest fervente aanhanger van dit genre nog wel eens stijl achterover kunnen slaan. Nu, in 2012 brengt EMI met een schitterende en spatzuivere 180 grams vinylversie van “The Colour Of Spring” een eerbetoon aan een klassieker. En vooruit, voor hen die het digitale maar niet voor analoog willen verruilen, voegt EMI hier ook nog een muziek dvd bij met het volledige album in 96KHZ/24 bit pcm stereo.

Govert Krul

CD:
Koop bij bol.com

LP + Audio DVD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend