Taskaha

Taskaha

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Noorwegen
Label: Eigen Beheer
Website: https://www.taskaha.com/
Tracklist
Mind Date (8:47)
Distressed (5:24)
Reframe! (6:15)
Daylight’s Fading (8:35)
Invisible (5:13)
Eden (8:32)
Nature Girl (6:47)
Friday Night (3:53)
The Climb (13:00)
Stian Dahl: gitaar
David van Dort: basgitaar
Simen Hanssen: gitaar
Rick Holmen: zang
Ole Martin Svendsen: drums
Taskaha (2020)

Taskaha is een nieuwe band uit Noorwegen. Twee van de heren in deze band verdienden hun sporen reeds in andere bands. Zo is Ole Martin Svendsen ook te vinden achter de drumkit van het veelbelovende Gentle Knife. Het Noorse vijftal schotelt ons een aangename luisterervaring voor met goed in het gehoor liggende progsongs die hoofdzakelijk leunen op de gitaartandem van Stian Dahl en Simen Hanssen.

Dat de band opereert met twee gitaristen in de gelederen en dat een toetsenist ontbreekt, doet misschien het vermoeden rijzen dat we hier met een prog metal act te maken hebben. Dat is echter niet het geval. Er komen genoeg stevige passages voorbij en er wordt volop gerockt, maar de band blijft netjes achter de streep die het geheel tot prog metal zou kwalificeren. Invloeden uit de metal zijn uiteraard aanwezig, maar ook blues, jazz en rock komen voorbij. De band slaagt er goed in deze stijlen vloeiend te combineren. Zo leunt Eden in de coupletten op een fraaie bluesriff, terwijl verder in het nummer vooral rock is dat je hoort, op die knappe jazzpassage halverwege het nummer na dan.

De vijf bandleden laten horen over genoeg muzikaal talent te beschikken. De ritmesectie houdt de boel goed bij elkaar, maar mag hier en daar ook de nodige frivoliteit etaleren. Zoals gezegd is dit album vooral gitaargeoriënteerd en er wordt dan ook niet gekeken op een gitaarsolo meer of minder. Deze solo’s zijn wel lekker in dienst van het nummer. Ze worden technisch prima uitgevoerd en ontaarden nergens in ordinaire ‘notenspugerij’.

Taskaha heeft in de persoon van zanger Rick Holmen nog een extra troef in handen. Naast het feit dat hij de teksten op het album heeft verzorgd, blijkt hij een behoorlijke zanger te zijn. Vooral op Nature Girl is goed te horen dat hij genoeg in zijn mars heeft. Dit nummer is overigens ook een prima demonstratie van de prog kant van Taskaha. Holmen behoort niet tot de buitencategorie van zangers, maar met name als hij zichzelf ondersteunt met achtergrondvocalen en koortjes is het prima te genieten.

Zoals wel vaker wordt het lekkerste voor het laatst bewaard. The Climb is een epic die een heerlijke demonstratie is van de kwaliteiten van deze band. Het stevige middenstuk leunt dan uiteindelijk nog het meest tegen de prog metal aan. Maar ook hier blijft het allemaal netjes en blijft men in dienst van het nummer musiceren; een waardige afsluiter van een goed album.

Uiteindelijk is dit titelloze debuut van Taskaha een prima album in de stijl van Airbag, Lee Abraham of The Pineapple Thief. Het niveau van dit vergelijkingsmateriaal wordt (nog) niet gehaald, maar de muziek van deze band herbergt genoeg kwaliteit, zodat ik de toekomst van deze heren positief inzie.

Send this to a friend