Taurus en Pisces

Inertia

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Info: www.taurusandpisces.com
MySpace: www.myspace.com/taurusandpisces
Tracklist
Things Can Turn (8.05)
Mirror Images (6.21)
Borderline (5.14)
Schooldays (5.41)
1975  (3.33)
Same (5.34)
Politics (5.25)
Under My Skin(6.00)
Sweet Lucidity (6.57)
Gert Bruins
Peter Everts
Inertia (2008)

 Zelf ben ik een echte stier, vastberaden, geduldig, behulpzaam, vol zelfvertrouwen en uitgedost met een sterk karakter. Mijn moeder daarentegen draagt het sensitieve sterrenbeeld vissen. Dat de chemie tussen deze twee tekens van de dierenriem groot is, ervaar ik al vanaf m’n geboorte. Dat  hoeft geen astroloog me duidelijk te maken.

Ook bij de heren Peter Everts en Gert Bruins is er sprake van een goede band. Deze uit zich in het maken van muziek. Beide veertigers zijn al vrienden sinds 1985 maar delen pas vanaf 2003 hun gezamenlijke passie voor muziek, dit onder de naam Taurus & Pisces. Op de hier te  bespreken cd “Inertia”, het debuut van de twee, spreiden Everts en Bruins hun niet geringe ervaring ten toon.

Taurus & Pisces maakt muziek die valt onder te brengen in de categorie “Porcupine Tree-achtigen”. De verrichtingen van het duo zijn smaakvol, integer en op zijn minst redelijk te noemen. De negen nummers schetsen alle hetzelfde plaatje. Akoestische slaggitaar en stemmige, breeduit liggende toetsenakkoorden vormen de ondergrond voor stemmetjes en soms wat vervormde zang, terwijl de gitarist zijn Tool en Pink Floyd-invloeden laat horen.

Zo bevat het openingsnummer Things Can Turn krachtige gitaarriffs, iets dat in mondjesmaat her en der op het album toegepast wordt. Het is jammer dat men daar niet vaker gebruik van heeft gemaakt. De muziek kan het namelijk goed gebruiken. Saai is een groot woord, maar dat het gebodene weinig enerverend is, mag gezegd worden. Met name Mirror Images, het instrumentale 1975 en Under My Skin zijn gebaseerd op tamelijk matige ideeën. Ze worden nog gered door de sprankelende productie van het album.

Het is prettig luisteren omdat de muziek verzorgd en weldoordacht is neergezet. Nummers als het  Timothy Pure-achtige Borderline, het met een fraaie gitaararpeggio uitgedoste Same en de machtige afsluiter Sweet Lucidity laten dat goed horen. Het zijn hoogtepunten zonder dat  daadwerkelijk te zijn.

De zang op het album, is alhoewel mooi van klank, vrij monotoon en het feit dat de drums uit een doosje komen, heeft ook niet echt dynamiekverhogend gewerkt. De pit die de gitaar in een nummer als Politics met zich meebrengt is dan ook zeer welkom.

Everts en Bruins zijn beiden van mening dat hun muziek het beste tot z’n recht komt in een multimediale omgeving. Op You Tube staat een indrukwekkende clip van het nummer Politics en je moet wel haast een ijskonijn zijn als je niet bewogen wordt door de beelden. 

Hoe dan  ook, “Inertia” is als debuut-cd een behoorlijk geslaagd project. Everts en Bruins mogen met een trots gevoel hun creatie op de mensheid loslaten. Dat de composities niet even sterk zijn, wordt gecompenseerd door de fraaie uitvoeringen en daar kan ik als stier prima mee leven.

Dick van der Heijde

Send this to a friend