Tears For Fears

The Seeds Of Love (deluxe edition)

Info
Uitgekomen in: 1989 (heruitgave: 2020)
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Universal
Website: https://tearsforfears.com
Tracklist
The Seeds Of Love:
Woman In Chains
Badman's Song
Sowing The Seeds Of Love
Advice For The Young At Heart
Standing On The Corner Of The Third World
Swords And Knives
Year Of The Knife
Famous Last Words

The Sun (45’s & B-sides)
Sowing the seeds of love (7" version)
Tears roll down
Woman in chains (single version)
Always in the past
My life in the suicide ranks
Woman in chains (instrumental version)
Advice for the young at heart (7" version)
Johnny panic and the bible of dreams (instrumental version)
Music for tables
Johnny panic and the bible of dreams (mix one)
Johnny panic and the bible of dreams (mix two)
Sowing the seeds of love (us radio edit)
Woman in chains (us radio edit)
Advice for the young at heart (italian radio edit)
Year of the knife (canadian single version)
Johnny panic and the bible of dreams

The Moon (Radio Edits and Early Mixes)
The Year of the Knife (Overture) - Unissued Orchestral Intro Piece
Year of the Knife - Early Mix
Sowing the Seeds of Love - Alternate Mix (previously unreleased)
Tears Roll Down - Alternate Mix (previously unreleased)
The Year of The Knife - Steve Chase 7" Remix (previously unreleased)
Badman's Song - Early Mix
Advise for the Young At Heart -Backing Track
The Year of the Knife - Previously Unreleased Mix
Johnny Panic and the Bible of Dreams - Mix One 7" Edit (promo)
Sowing the Seeds of Love - Original Demo Early Mix
Woman in Chains - US Radio Edit 2
Year of the Knife - Canadian Edit (Instrumental)
Famous Last Words - French Radio Edit (promo)
Woman in Chains – reprise Electric Piano Only

The Wind (Demos, Diversions and Jams)
Rhythm of Love – Demo
Advice for the Young at Heart – Demo
Swords and Knives – Demo
Famous Last Words – Demo
Sowing the Seeds of Love (Instrumental) – Demo
Badman's Song - Langer Winstanley Sessions
Woman in Chains -Townhouse Live Jam Sessions
Broken - Townhouse Live Jam Sessions
Rhythm of Love - Townhouse Live Jam Sessions
Badman's Song - Townhouse Live Jam Sessions
Badman's Song (Reprise) - Townhouse Live Jam Sessions
Standing on the Corner of the Third World - Townhouse Live Jam Sessions

The Rain – The Seeds Of Love Mixes:
Steven Wilson 5.1 Mix
2015 Andrew Walters Remaster
Originele 1989 Bob Ludwig Mastering
Roland Orzabel: zang, gitaar, toetsen, achtergrondzang
Kurt Smith: basgitaar, zang, achtergrondzang
Met medewerking van:
Oletta Adams: zang, piano, achtergrondzang
Andy Caine: achtergrond zang
Simon Clark: toetsen, Hammond orgel
Phil Collins: drums
Jon Hassell: trompet
Nicky Holland: toetsen, achtergrond zang, piano, Kurzweil strings
Peter Hope-Evans: mondharmonica
Chris Hughes: drums
Randy Jacobs: gitaar
Luís Jardim: percussie
Manu Katché: drums
Carol Kenyon: achtergrondzang
Dolette McDonald: achtergrondzang
Robbie McIntosh: gitaar, slide gitaar
Tessa Niles: achtergrondzang, zang
Pino Palladino: basgitaar
Simon Phillips: drums
Maggie Ryder: achtergrondzang
Carole Steele: percussie
Neil Taylor: gitaar
Everybody Want A Happy Ending (2004)
Raoul And The Kings Of Spain (1995)
Elemental (1993)
The Seeds Of Love (1989)
Songs From The Big Chair (1985)
The Hurting (1983)

In 2013 en 2014 kregen “The Hurting” en “Songs From The Big Chair” van Tears For Fears al een heruitgave, waaronder een gelimiteerde deluxe boxset editie. Men had verwacht dat “The Seeds Of Love” snel zou volgen, maar moest nog zes jaar geduld betrachten. Nu is die heruitgave er dan eindelijk en het was het wachten meer dan waard. Met name de hier besproken gelimiteerde deluxe boxset editie is werkelijk om te smullen!

“The Seeds Of Love” kwam op 25 september 1989 uit. Het werd een legendarisch album dat het 80’s tijdperk schitterend afsloot. Dat Roland Orzabel en Kurt Smith perfectionisten zijn is een understatement. Drie jaar werd er aan dit album geschreven, geschaafd, opgenomen, afgekeurd en weer opnieuw begonnen. Producers kwamen, gingen en kwamen weer terug. Naar verluid kostte het produceren van het album ruim een miljoen pond. Het resultaat werd een van de beste symfonische pop albums ooit gemaakt. Het geheel klinkt fris, pakkend en enorm gelaagd. Met een flinke rol voor het Hammond orgel en geweldige gitaarpartijen. En zeg nu zelf, welk album opent nu met een ballad? Het laat iets zien van de tegendraadse en geniale visie van deze twee muzikanten.

Deze box bevat totaal vijf discs, ze zijn los verpakt in sfeervolle kartonnen hoesjes. Allereerst is daar het originele album, in de remix van 2015. Zoals Steven Wilson in zijn begeleidende schrijven al zegt: ‘die productie was nagenoeg perfect’. De tweede cd heeft de titel “The Sun” en is gevuld met 7” versies, single versies en b-kanten. Zo waren Always In The Past en My Life In The Suicide Ranks de b-kant versies van de single van Woman In Chains. Wat deze disc het meest bijzonder maakt is de versie van Year Of The Knive zoals deze destijds alleen in Canada op single was uitgebracht. Deze versie is totaal anders dan het origineel.

De derde cd heeft de titel “The Moon” en bevat radio edits en eerdere mixes. Alle nummers op deze disc zijn nooit eerder uitgebracht. Het begint meteen geweldig met een overweldigende instrumentale versie van Year Of The Knive inclusief een daverende ouverture van twee minuten. Het nummer klokt zo’n tien minuten. Dit is zo’n nummer dat mij altijd bakken vol energie geeft. Ik ben introvert van aard, maar krijg extraverte neigingen als ik dit nummer hoor. Het swingt zo de pan uit en heeft in dertig jaar niets aan kracht ingeleverd. Het fijne van de instrumentale tracks is dat de achtergrondzang er nog wel in zit.

De alternatieve mix van Sowing The Seeds Of Love (met die geweldige Hammond solo) klokt hier ruim zeven minuten en eindigt niet met een fade-out. En als je nog twijfelt aan de symfonische invloeden in dit nummer, luister dan maar eens naar de instrumentale versie van dit nummer. Echt zo te gek!

Disc 4 is helemaal bijzonder! Deze heet “The Wind” en bevat twaalf versies die nooit eerder zijn uitgebracht. In de zoektocht naar materiaal van deze periode doken er enkele DAT-tapes op met daarin jam sessies die opgenomen waren in de Townhouse Studio in London begin 1988. Daarin hoor je Roland Orzabel, Oletta Adams, drummer Manu Katché en bassist Pino Palladino een half uur jammen op wat uiteindelijk Woman In Chains, Broken, Rhythm Of Life en Badman’s Song zou opleveren. Je hoort een ontspannen sessie, waaraan niet gesleuteld is. Je hoort ook gepraat en gelach. Verder bevat het een demoversie van Advice For The Young At Heart gezongen door Roland Orzabel en met hier en daar andere teksten. Het nummer Rhythm Of Life staat ook op deze disc. Het heeft het album destijds niet gehaald en werd later aan Oletta Adams gegeven.
Wanneer je al die demo’s en alternatieve versies beluistert, ga je pas beseffen dat dit hele rijpingsproces van drie jaar nodig was om tot dit album te komen. Het was niet een kwestie van schrijven, opnemen en klaar. Het was een proces. Een beeldhouwwerk waarin steeds kleine stukjes werden weg gebeiteld tot dat er perfectie overbleef.

Op de vijfde schijf, “The Rain”, een blu-ray disc, staat het album in de originele versie, de 2015 remaster en de DTS 5.1 versie van het album door Steven Wilson. In het begeleidende boekje schrijft hij hoe lastig het was om deze 5.1 versie te maken. In eerste instantie omdat het album behoort tot zijn persoonlijke favorieten, maar ook omdat het een gigantisch project was. Vele maanden was hij bezig om de juiste tapes te vinden. Op de ene tape stond ‘final version’, maar later vond hij dan een ‘final master’ en dan weer een ‘new version!’.

Zijn versie van het album is een waar hoogtepunt. Het album klinkt zo geweldig! Opeens gaan mij nieuwe zaken opvallen. Zoals de vele percussie-instrumenten die worden gebruikt. Ze komen prachtig uit de mix naar voren. De drums van Phil Collins in de tweede helft van Woman In Chains klinken nog meer overweldigend en de briljante gelaagdheid van Advice For The Young At Heart valt nog meer op. De baslijnen van Pino Palladino in Badman’s Song zijn zo onwijs goed en ik krijg een brok in mijn keel als ik deze versie van Year Of The Knive hoor, wat goed gedaan! Steven Wilson vertelt dat dit nummer veruit het meest lastig was omdat er ontelbaar veel gitaartakes waren.

Naast de genoemde vijf discs bevat de box ook een 34 pagina’s tellend boekje en een miniatuur versie van het tourboek. Het album is ook als dubbel-cd te krijgen, maar dan mis je de 22 niet eerder uitgebrachte nummers. Daarbij is het album eindelijk ook weer verkrijgbaar op vinyl.

Ik heb mezelf een heel weekend ondergedompeld in deze box en ben zo onder de indruk! Je wordt helemaal deelgenoot gemaakt van het creatieve proces. Alles wat je maar zou wensen van een dergelijke box zit erin, alleen de videoclips ontbreken. Hij is echt gelimiteerd en goed betaalbaar. Doe er je voordeel mee en wacht niet te lang met kopen.

Gelimiteerde deluxe boxset:

LP:

2 CD versie:

Send this to a friend