Amber Light, The

Stranger and Strangers

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Quixote-Music
Website: www.theamberlight.de
Tracklist
Softly There, Everywhere (4:20)
Still Going Nowhere (3:29)
Stranger & Strangers (14:27)
Hide Inside (3:55)
Rabin Dasgubta: basgitaar
Peter Ederer: drums
Louis Gabbiani: zang, toetsen, gitaar
Jan Sydow: gitaren
Stranger & Strangers (2005)
Goodbye To Dusk, Farewell To Dawn (2004)
As They Came They Slightly Disappeared EP (2002) [Gelimiteerde editie 300 stuks]

Na een EP en een volwaardig debuutalbum met de titel “Goodbye To Dusk, Farewell To Dawn” (zie recensie) komt de jonge Duitse band The Amber Light met wederom een nieuwe EP. Het vorige album was voor velen een prettige verrassing en ook ik ben zeer gecharmeerd van deze muziek.

Al bij de eerste beluistering valt op dat de band anders klinkt dan op het vorige album. De eerste twee nummers zijn een stuk commerciëler en klinken meer poppy dan we van de band gewend zijn. Nog steeds is de stijl van Pineapple Thief en Porcupine Tree in de muziek terug te vinden, maar de gitaren drukken meer hun stempel op het geheel. Softly There, Everywhere is een lekker pakkend up-tempo nummer met roffelende drums en een lekker pittig gitaargeluid. De zang van Louis Gabbiani is wederom een openbaring en vrijwel accentloos. Het nummer biedt ondanks het poppy geluid voldoende afwisseling om te blijven boeien.

In Still Going Nowhere ligt het tempo wat hoger en is het weer dat snelle pakkende gitaargeluid dat de sfeer bepaalt. Het nummer doet me denken aan de muziek van Primitive Instinct. Na deze twee catchy nummers ga ik toch wel terugverlangen naar het ‘oude’ geluid van The Amber Light. Gelukkig word ik op mijn wenken bediend met het titelnummer Stranger & Strangers. Het nummer zit boordevol sfeer en heeft een fenomenale opbouw. Tot twee keer toe weet de band instrumentaal de spanning bijzonder vakkundig op te bouwen en prachtig te ontladen. Een heerlijk nummer waar je je helemaal door laat meevoeren.

Hide Inside stond al op het album “Goodbye To Dusk, Farewell To Dawn”, maar de versie op deze EP is live en akoestisch opgenomen tijdens een radiosessie in Duitsland. Met name de zang van Louis Gabbiani valt positief op, wat een prachtig stemgeluid!

Met deze EP bewijst de band dat we hier niet met een eendagsvlinder te maken hebben. De twee eerste nummers klinken dan wel een stuk commerciëler, maar zijn zeker niet slecht. We zullen tot het volgende album moeten wachten voor we weten voor welke stijl de band zal gaan kiezen. Ik hoop dat men de lijn van het nummer Stranger & Strangers zal blijven aanhouden. Voor welke stijl ze ook zullen gaan, The Amber Light is een band om rekening mee te houden, hier gaan we nog meer moois van horen!

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend