Aristocrats, The

Freeze! Live In Europe 2020

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label:  Boing! Music
Website: https://the-aristocrats-band.com/
Tracklist
D Grade Fuck Movie Jam (6:58)
Spanish Eddie (8:57)
When We All Come Together (6:37)
The Ballad Of Bonnie And Clyde (7:47)
Get It Like That (Dedicated To Neil Peart) (18:54)
Last Orders (10:50)
Bryan Beller: basgitaar
Guthrie Govan: gitaar
Marco Minnemann: drums
Freeze! Live In Europe (2021)
You Kow What…? (2019)
Culture Clash Live (2014)
Culture Clash (2013)
The Aristocrats (2011)

Door de decennia heen, voor de tijd dat zo ongeveer alles wat ‘live’ is online te zien en te horen was, zijn legio iconische livealbums verschenen. Om uiteenlopende redenen trouwens. Soms met een ‘einde tijdperk/contract’ motief, soms omdat livealbums lieten horen wat de band in de studio niet of nauwelijks wist te vangen. Sommige bands ontlenen zelfs status en bestaansrecht aan deze releases. The Aristocrats beteugelen het op de studioplaten geëtaleerde temperament al nauwelijks, dus dat ligt in elk geval niet ten grondslag aan de alweer vierde live release van deze toppers. Overige ontwikkelingen liggen evenmin voor de hand. Dus kun je je afvragen: waarom “Freeze!”?

Na beluistering heb ik het antwoord op deze vraag niet direct gevonden. “Freeze!”, een pre-corona liveregistratie van optredens uit februari 2020 in Spanje staat volledig in het teken van de laatste studiokraker “You Know What…?”, aangevuld met Get It Like That (Dedicated To Neil Peart), een song van het debuutalbum “The Aristocrats” en niet toevallig geschreven door Marco Minnemann. Hier niet ‘toevallig’, aangezien het nummer wordt opgerekt tot nagenoeg een lange drumsolo van ruim achttien minuten en opgedragen aan de ons helaas ontvallen Neil Peart. Nu zijn lange solo’s voor mij nogal gedateerd en een lange zit, hoewel het in dit geval met oprecht goede bedoelingen is gedaan. Helaas hebben we met dit eerbetoon het meest noemenswaardige ook meteen gehad, aangezien de overige songs behoorlijk trouw blijven aan het hoogstaande origineel. Begrijpelijk wel, want daarin gebeurt al zoveel dat het echt niet nodig is dit live nog eens in de overtreffende trap te zetten.

En ja, live reproduceren wat in de studio eerder al is geleverd, is gelet op de complexiteit en diversiteit van de muziek bijzonder knap, maar het zegt vooral iets over de kwaliteit van de studioversie; ik vind het persoonlijk meer lovenswaardig dat een band binnenskamers het live gevoel zo creatief en enthousiast weet te bereiken, dan dat ik verrast ben over het feit dat deze rasmuzikanten hun instrumenten ook op het podium op een griezelig hoog niveau beheersen. Adel verplicht immers.

“Freeze!” steekt dus zoals altijd zeer vakkundig in elkaar, klinkt vet en fraai op elk medium, waaronder ook high resolution en we horen een band in topvorm die hopelijk snel weer op het podium te zien en beluisteren is. Maar een iconisch livealbum is het zeker niet. Een positief koopadvies voor deze live uitvoering van de studiorelease is alleen bedoeld voor de loyale verzamelaar die alles van The Aristocrats wil hebben. Schat je het hoge niveau van de heren op minder idolate wijze in en heb je “You Know What…?” al in bezit, dan voegt “Freeze!” in alle eerlijkheid niet veel toe. Tenzij je graag naar drumsolo’s luistert natuurlijk.

Send this to a friend