Aurora Project, The

Selling It Live

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: www.theauroraproject.com
Tracklist
Dualistic Consciousness
Turning Of The Tide
Selling The Agression
The Oil Supremacy
The Sense Of Reality
Speeding Up Of Time
Newtopia
The Confession
Photonic Reunion
The Untold Prophecy
Shadow Border
Remco van den Berg: gitaar, zang
Dennis Binnekade: zang
Joris Bol: drums
Marcel Guyt: toetsen
Rob Krijgsman: basgitaar
Marc Vooys: gitaar
Selling It Live dvd (2013)
Selling The Aggression (2013)
Shadow Border (2009)
Unspoken Words (2005)

Na afwezigheid van enkele jaren presenteerde The Aurora Project op 8 februari 2013 in thuisbasis Katwijk zijn derde album “Selling The Aggression”. Een verslag van dat optreden kan je teruglezen wanneer je hier klikt. Diezelfde avond liepen er onder leiding van John Vis camera’s mee om het presentatieoptreden vast te leggen voor nageslacht en fans. De dvd “Selling It Live” is het tastbare resultaat daarvan. De dvd zag het licht op 13 september 2013 in het Parktheater te Alphen ad Rijn.

Tussen 8 februari en 13 september 2013 timmerden de Katwijkers stevig aan de weg. Heel wat podia werden in deze periode aangedaan om iedereen te laten horen en zien dat The Aurora Project nog bestaat. Dat we daar blij mee mogen zijn, toont deze dvd eens en temeer aan.

“Selling It Live” bestaat uit twee delen. De integrale vertolking van het album “Selling The Aggression” en na de pauze gevolgd met publiekslievelingen. Zeg maar ’the best of the rest’.

Wanneer ik een dvd aanschaf en beoordeel vind ik vooral de afstemming tussen beeld en geluid van belang. Ik beoordeel dan kritisch of hetgeen je ziet past bij wat je hoort. Het maakt veel verschil uit wanneer je een optreden bijwoont in een zaal met publiek of wanneer je thuis op de bank zit en kijkt naar een scherm van pakweg een doorsnee van minimaal 82 inch. In een zaal is de beleving groter. Je bent fysiek aanwezig en wordt beïnvloedt van wat er om je heen gebeurt.

Wanneer ik thuis naar een dvd en kijk en luister is voor mij de afleidingsfactor doorslaggevend. Niet zelden dwalen mijn gedachten gedurende het afspelen van een dvd af. En laat ik nu gedurende de volle vijf kwartier die deze dvd duurt niet af te leiden zijn. Daarvoor verantwoordelijk was dit optreden van The Aurora Project dat ik toch echt live had bijgewoond.

De opname is soms wat aan de donkere kant. Dat komt door de belichting in de grote en hoge zaal. Daar mag en kan je de groep niet op aanspraken. Al na enkele minuten werd ik gegrepen door de functionele en ondersteunende filmbeelden. Die geïntegreerde beelden zijn vooral indringend en voegen een extra dimensie toe aan de muziek. Talloze oorlogshandelingen, aanslagen en dictators van de tijd waarin we leven passeren je netvlies. Ik constateer dat de podiumpresentatie van Dennis Binnekade vele malen overtuigender en indringender overkomt dan in de zaal tijdens het optreden zelf. Behoudens dan bij de mensen die met hun neus tegen het podium staan. Het is duidelijk dat de groep via zijn charismatische frontman iets te zeggen heeft. Het besef dringt door dat je niet naar zo maar een optreden zit te kijken.

Hoogtepunten zijn wat dat betreft The Oil Supremacy (wat feitelijk de kern en het dieptepunt van het concept album is) en Speeding Up Time. Op zulke momenten mis je de beelden van het talrijk aanwezige publiek niet. Je treft deze shots dan ook niet aan. De afwisselingen tussen close ups en beelden van het podium, vaak van achter uit de zaal, zijn rustig en goed getimed. De voortreffelijk spelende en headbangende Remco van den Berg komt dan ook regelmatig in beeld. Kijk en luister naar Newtopia en je ziet wat ik bedoel. Dit nummer vind ik nog steeds het beste wat de groep tot op dat moment heeft gemaakt.

Na een aftiteling volgt het tweede deel van het optreden. Het is tijd voor ‘golden oldies’. Het is duidelijk te horen en te zien dat de spanning van het optreden af is. De charme van liveconcerten vind ik de kleine missertjes, iets waar de artiesten nog wel eens over vallen. Onterecht vind ik. Gelukkig zijn ze er niet uit gemonteerd. Bedenk dat dit het eerste officiële optreden in lange tijd was. Dat je dit gelijk laat vastleggen, getuigt van lef. Met de dampende vertolking van Shadow Border wordt dat kleine ‘inkak-moment’ dubbel en dwars weggepoetst.

Bij het exemplaar dat ik in bezit heb, zat geen informatie over de afspeelopties van het geluid. Ik heb ze niet gemist. De meeste afspeelapparatuur bezit immers talloze mogelijkheden om het geluid naar eigen smaak en voorkeur handmatig in te stellen.

Het is goed dat er steeds meer degelijke zogenaamde lowbudget dvd’s verschijnen als deze van The Aurora Project. Zonder de vaak overbodige extra´s. De winnaars zijn de fans en de liefhebbers. Met als goede tweede de artiest, die immers aan een breder publiek dan vaak bij concerten aanwezig is, zijn de kunsten kan laten zien. In die zin heeft de titel van deze dvd een dubbele betekenis.

Hans Ravensbergen

Bestel deze dvd bij Discorder

Send this to a friend