Aurora Project, The (Support Carthago)

8 februari 2013, TriPodia Katwijk

Info
Website Carthago: http://www.carthagomusic.com/
Website The Aurora Project: http://www.theauroraproject.com/
Locatie
TriPodia, Katwijk
Carthago
Maarten Bol: drums
Margreet van Duijvenbode: zang
Arris Ouwehand: basgitaar
Rob Ouwehand: gitaar
Rosita de Vries: zang

The Aurora Project
Remco van den Berg: gitaar, zang
Dennis Binnekade: zang
Joris Bol: drums
Marcel Guyt: toetsen
Rob Krijgsman: basgitaar
Marc Vooys: gitaar
Carthago
Tempest Of Darkness
Experience
Don't Give Up Your Dreams
Follow Me
I Close My Eyes
Real
Beyond Eternity
Skyfall
Frozen Eyes
City Of Angels

The Aurora Project
The Event Horizon
The Confession
Dualistic Consciousness
Turning Of The Tide
Selling The Aggression
The Oil Supremacy
Pauze
The Sense Of Reality
Speeding Up The Time
Newtopia
Photonic Reunion
The Untold Prophecy
Shadow Border

Verslag: Hans Ravensbergen
Foto’s: Aad Nieuwland
Datum: 12-2-2013

Wat is er prettiger dan je nieuwe album live te presenteren in je eigen thuishaven? Misschien om er gelijk 250 exemplaren van te verkopen! Wie zal het zeggen kwam voor The Aurora Project naast het een ook het ander uit. Beregezellig was het deze vrijdagavond zeker in TriPodia te Katwijk. Inderdaad, de thuishaven en bijna huiskamer van The Aurora Project. Als zeer prettige bijkomstigheid was deze knusse en theaterachtig aandoende huiskamer ook nog eens zeer goed gevuld. Met als aanjager het eveneens uit Katwijk komende Carthago werd het voor familie, vrienden en fans, waaronder een groot deel van de plaatselijke bevolking, een memorabele avond.

Carthago
Carthago is relatief onbekend bij het grotere publiek. Ondanks dat de groep in 1994 door Rob Ouwehand en Arris Ouwehand werd opgericht. Met slechts drie demo’s, “The Change”, “Experience” en “The Battle” op het palmares ligt daar wellicht een verklaring. Toch verzorgde Carthago middenjaren negentig het voorprogramma voor onder andere Fates Warning en Viscious Rumors. In 2003 stond men nog op het Headway Festival samen met acts als Pain Of Salvation en Sun Caged. De melodieuze metalband die twee prima zangeressen in de gelederen heeft, ontbeert dus geen ervaring. De muziek van Carthago is een mix van gothic rock en progressieve metal. Invloeden van Dream Theater, Within Temptation en After Forever zijn duidelijk waarneembaar.

Carthago - Rosita de Vries en Margreet van Duijvenbode - 8-2-2013

Omdat de groep zonder toetsenist zit werd het optreden ondersteund door een meelopende band met orkestraties. Tel daar de goed synchroon lopende en passende videobeelden op het grote scherm bij op en je komt tot een puik optreden. Een optreden dat bestond uit oude en nieuwe nummers. Carthago is immers al enige tijd bezig aan een eerste volwaardig album dat in 2013 het licht zou moeten zien. Ga maar eens buurten op hun website. Verrassende onderbreking was een degelijk uitgevoerde cover van Skyfall van Adele. Toch zijn het beide regelmatig stijlvol headbangende zangeressen het boegbeeld van Carthago. Na een aanvankelijk onwennig begin herpakte het kwintet zich vlot en liet Rob Ouwehand horen zowel solo als ‘shreddend’ een bekwaam gitarist te zijn. Live stond dit optreden als een huis. Dat belooft dan ook veel goeds voor het aankomende album.

The Aurora Project
Maar iedereen was natuurlijk gekomen voor de live presentatie van “Selling The Aggression”. Na een afwezigheid van vier jaar de opvolger van “Shadow Border”. Zelf mocht ik op 13 januari 2013 al getuige zijn van een try-out in ’t Blok te Nieuwerkerk ad IJssel. Want de Katwijkers hadden al geruime tijd niet meer voor publiek gespeeld. Het bleek slechts de opmaat voor een dijk van een optreden deze avond. Het is een cliché, maar thuiswedstrijden moet je altijd winnen. En dat gebeurde dan ook. Met schijnbaar gemak en routine werd de zaal al rap op zijn kop gezet met ‘oudjes’ The Event Horizon en The Confession van respectievelijk album nummer een en twee.

Daarna was het tijd om “Selling The Aggression” integraal te spelen. Ook hier weer passende videobeelden op het grote podiumscherm. De beelden vormden een extra dimensie voor de zware kost waarover het album gaat. Een indrukwekkende vertolking van The Oil Supremacy was wat mij betreft een van de hoogtepunten deze avond. Het nummer wordt door de mannen steevast als ‘oorlogsnummer’ aangekondigd. Intens was het stuk waarin Dennis Binnekade, voor een enorme geprojecteerde Amerikaanse vlag, leunend op een spreekstoel op patriottische wijze Irak de oorlog verklaart. Het bevestigde nogmaals zijn uitstekende en natuurlijke podiumpresentatie. De pauze na dit heftige nummer was dan ook zeer welkom in een zaal waarin de temperatuur al snel opliep.

The Aurora Project - Dennis Binnekade -The Oil Supremacy - 8-2-2013

The Aurora Project - Remco van den Berg - 8-2-2013

Na de pauze werden de laatste drie nummers van het album gespeeld, met als afsluiter het intense Newtopia. In mijn recensie maakte ik bij dit nummer een vergelijking met zeesluis De Katwijkse Uitwatering. Ook live ging de sluis weer volledig open!Daarmee kwam een eind aan de live uitvoering van de cd, die volgens mijn bescheiden mening nog indrukwekkender was dan de studioversie. De cooling down bestond uit de klassiekers Photonic Reunion, The Untold Prophecy en Shadow Border. In dat laatste nummer – zonder de andere bandleden tekort te doen – een speciale rol voor de goedlachse en praatgrage Remco van den Berg, die hier nogmaals zijn gitaar liet spreken.

The Aurora Project - 8-2-2013

Deze avond liet The Aurora Project horen, zien en voelen dat de band nog steeds ‘alive and kicking’ is, of wel springlevend. Op 2 maart 2007 was ik in Paradiso aanwezig bij het optreden als voorprogramma van Pain Of Salvation. Het was een succesvolle periode waarin de groep met recht behoorlijk werd opgehemeld. Met een vertraging van enkele jaren werden de toen gezaaide verwachtingen deze avond rijkelijk geoogst. Wellicht werd in al dat enthousiasme en zoektocht naar de fles champagne verzuimd de bandleden individueel voor te stellen. Maar ach, het was slechts een enkeling die dat opviel. Want uiteindelijk kon iedereen met The Aurora Project op de foto.

The Aurora Project - 8-2-2013 - TriPodia Katwijk

Agressie ligt in toenemende mate op straat of is verkrijgbaar via internet. Gratis en voor niets. Zinloos geweld… alsof er zinvol geweld bestaat. Laat iedereen die zijn agressie niet kwijt kan gewoon even een exemplaar van “Selling The Aggression” aanschaffen, opdat het bijdraagt aan een vredelievender maatschappij, en support voor deze gave band.

Send this to a friend