Aurora Project, The

Unspoken Words

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: DVS Records
Website: www.theauroraproject.com
MySpace: www.myspace.com/auroraproject
Progwereld Interview
Tracklist
Unspoken Words I (2:25)
The Betrayal (5:46)
Unspoken Words II (2:27)
The Untold Prophecy (5:37)
The Event Horizon (7:03)
System Log (5:55)
The Gathering (7:57)
Unspoken Words III (3:33)
Nocturnal Lament (7:32)
The Resurrection (14:27)
Remco Van Den Berg: gitaren
Dennis Binnekade: zang
Joris Bol: drums
Marcel Guyt: toetsen
Rob Krijgsman: bas
Marc Vooijs: gitaar

Met medewerking van:

Gerrit Versteegh: gesproken gedeelte
Unspoken Words (2005)

Ineens was daar de postbode, de goede man verblijdde mij deze keer met een goed gevulde envelop namens Progwereld. De debuut cd van het zeer ambitieuze The Aurora Project was mij toegezonden in de hoop dat ik hiervan een recensie zou gaan schrijven. Omdat ik de kwaadste niet ben heb ik dat gedaan.

Nadat ik de cd “Unspoken Words” kennis had laten maken met mijn cd speler en de glimmende schijf zijn eerste draaibeurt gunde, begon ik de bijgeleverde info te bestuderen. Al lezende kwam ik erachter dat de leden van The Aurora Project Nederlands bloed door de aderen hebben stromen. Sterker nog, de groep heeft als geboorteplaats het Zuid-Hollandse vissersplaatsje Katwijk, hoe Hollands wilt u het hebben. De veelbelovende openingszin van de meegestuurde persmap gaat als volgt: Call them mystical, profound, psychedelic or theatrical: the Aurora Project is unlike any other typical rock band out there. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik raak nieuwsgierig na zo’n statement. De verwachtingen worden opgeschroefd en je gaat er nog eens goed voor zitten. De cd heeft als spiritueel thema “Ik voel, dus ik besta”. The Aurora Project heeft tekstueel een science-fiction achtige benadering gekozen zoals wij gewend zijn van een andere Hollandsche knaap Arjen Lucassen en dan vooral doelend op de “Electric Castle” cd en het Star One project.

Dan het muzikale gedeelte van deze, in een prachtige door gitarist Remco Van Den Bergh ontworpen hoes gestoken, cd. Het geluid van The Aurora Project is prettig maar niet echt origineel te noemen. Mocht iemand een scriptie moeten schrijven over de laatste 15 jaar symfo en progressieve metal, dan kan je het jezelf erg makkelijk maken door gewoon “Unspoken Words” te laten horen. Fans van Porcupine Tree, Riverside, Pain of Salvation, Opeth, Anathema, Ricocher, For Absent Friends en Vanden Plas hebben genoeg aanknopingspunten om deze cd release tot één van de betere van 2005 te laten bestempelen. The Aurora Project vocalist Dennis Binnekade ligt qua stemgeluid tussen dat van Nederlandse collega’s Erwin Boerenkamps van Ricocher en For Absent Friends zanger Hans Van Lint in. Verschil tussen deze twee zangers en Dennis Binnekade is dat Dennis ook de hardere metal gedeelten moeiteloos aankan en zich daardoor stiekem in de top van nationale symfonische zangers nestelt.

Bij een conceptplaat (want dat is het) hoort een verteller moeten de Katwijkers gedacht hebben. Bandvriend Gerrit Versteegh heeft deze eervolle taak op zich genomen. Helaas pakt dit niet overal even goed uit. Als er zo om de vijf minuten tussendoor een paar zinnen gezegd moeten worden is het geen enkel probleem en irriteert het absoluut niet. Dit verandert bij het ‘nummer’ System Log, hier mag Gerrit een maar liefst ruim vijf en halve minuut durend verhaal afsteken zonder muzikale intermezzo’s. Dat dit op den duur gaat vervelen en soms zelfs lachwekkende vormen gaat aannemen, is kwalijk te noemen. Gelukkig is dit maar een klein smetje op de verder zeer goed aanhoorbare plaat. Vooral de wat stevige nummers zoals Unspoken Words I, The Untold Prophecy en albumafsluiter The Resurrection kunnen mij erg bekoren. Het directe gitaargeluid van Remco Van Den Berg doet mij erg aan dat van Steve Wilson denken ten tijde van Porcupine Tree’s “Deadwing”. Drummer Joris Bol vind ik echt een enorm talent; zijn heldere drumgeluid en zijn gevoel om niet alles potdicht te slaan, verdienen een welgemeend compliment.

Het is gedurfd om met je debuut cd gelijk van start te gaan met een twee en zestig minuten durende conceptplaat, maar gelukkig pakt het redelijk tot goed uit. De Katwijkse palingsound toont zich oppermachtig ten opzichte van zijn potsierlijke tegenhanger vanuit Volendam. Er is goed over nagedacht en het geheel zit sterk in elkaar. Het zou mij dan ook niet verbazen als de cd met dozen tegelijk verscheept gaat worden richting de nieuwsgierig geworden symfoliefhebber. Dat het niet overal even origineel is, valt niet te ontkennen maar dat The Aurora Project het talent bezit om uit groeien tot een gevestigde naam binnen de symfo evenmin.

Sander Kok

Koop bij bol.com

Send this to a friend