Birthday Massacre, The

Walking With Strangers

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Canada
Label: RepoRecords
Website: The Birthday Massacre
MySpace: The Birthday Massacre
Tracklist
Kill The Lights (3:55)
Goodnight (4:02)
Falling Down (4:12)
Unfamiliar (3:18)
Redstars (3:41)
Looking Glass (4:25)
Science (4:04)
Remember Me (4:07)
To Die For (5:05)
Walking With Strangers (3:55)
Weekend (3:53)
Movie (5:02)
Chibi: zang
Michael Falcore: leadgitaar
O.E.: basgitaar
Owen: toetsen
Rainbow: ritmegitaar, sequencing
Rhim: drums
Walking With Strangers (2007)
Violet (2005)
Nothing And Nowhere (2004)

Toronto… stad van Rush, Max Webster en… The Birthday Massacre?

We kunnen het in elk geval proberen, toch? “Walking With Strangers” is het derde album van deze Canadezen. Compleet met bloedspatten en lugubere plaatjes en geheel uitgevoerd in de huiskleur van de band (paars), heeft de hoes van dit plaatje al een tamelijk hoog ‘Happy Halloween’-gehalte. Die omschrijving blijkt ook representatief voor de muziek. Het is dan ook eenvoudig te verdedigen dat deze plaat ongeveer evenveel op Progwereld te zoeken heeft als Evanescence, Republica of Garbage (drie bands waar The Birthday Massacre in afnemende mate wel wat van weg heeft).

Om het toch nog even positief te houden: “Walking With Strangers” is duidelijk het beste album tot nu toe van het verjaardagsmassagraf (en dit woord komt gewoon door de spellingscontrole). De elf nieuwe nummers en de herbewerking van To Die For (“Nothing And Nowhere”) kennen een heldere productie en steken ook verder wat professioneler in elkaar dan het materiaal van de beide voorgangers. De muziek kan niet erg geavanceerd genoemd worden, maar op aanstekelijkheid wordt wel hoog gescoord.

‘Chibi’ en haar makkers zijn met hun synthrock redelijk populair in de lokale jongere gothic scene, maar dat zal meer met hun presentatie en aankleding te maken hebben dan met de feitelijke muziek. ‘Chibi’ heeft een welhaast feeëriek stemgeluid dat het niet gek zou doen bij Within Temptation, maar dat er toch niet in slaagt om te choqueren (voor zover we dat anno 2007 uberhaupt nog van ‘gothic’ verwachten).

De stevige technopop is zoals gezegd catchy en voornamelijk openingsnummer Kill The Lights en Remember Me zitten sterk in elkaar. Niettemin slaat de verzadiging ook vrij snel toe. Tegen dat we bij het titelnummer zijn, is het wel weer mooi geweest.

“Walking With Strangers” is een leuk plaatje voor fans van Evanescence of Within Temptation die zich afvragen of er ook een niet-metalen variant van hun favoriete muziek bestaat. Ik vrees evenwel dat dit niet helemaal de doelgroep van deze website is. Voor de eigen doelgroep dan: in zijn soort is dit zeker geen slecht plaatje.

Casper Middelkamp

Send this to a friend