Carpet Crawlers, The

27 oktober 2018, De Boerderij, Zoetermeer

Locatie
Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer
Neil Carter: drums, percussie, zang
Brian Cummins: zang, fluit, percussie
Jim Faulkner: gitaar
Andrew Keegan: toetsen, gitaar, achtergrondzang
Chris Watt: basgitaar, baspedalen, gitaar
Watcher Of The Skies
Dancing With The Moonlit Knight
I Know What I Like (In Your Wardrobe)
Time Table
The Cinema Show
Aisle Of Plenty
More Fool Me
The Battle Of Epping Forest
After The Ordeal
Get ‘Em Out By Friday
Can-Utility and the Coastliners
Firth Of Fifth
Horizons
Supper’s Ready
The Musical Box
The Knife

De muziek van (het oude) Genesis blijft generaties lang boeien en inspireren. Persoonlijk was mijn kennismaking met het oude Genesis een soort van leven veranderende ervaring (terwijl ik opgroeide met “We Can’t Dance” en ik geen idee had van hun muziek van daarvoor). Dat geldt voor hele massa’s mensen en gelukkig ook voor de nieuwe generatie symfoliefhebbers.

Genesis live aan het werk zien in de oude bezetting was voor mij niet weggelegd, maar gelukkig zijn er vele coverbands die er alles aan doen om die beleving alsnog mogelijk te maken. De formatie The Carpet Crawlers is er één van. Ze zijn geen onbekende gasten in De Boerderij, maar ik zag ze deze avond voor het eerst. Het was fijn om met mijn 42 jaar eens tot de ‘jongeren’ in het publiek te behoren, maar tot mijn grote vreugde zag ik ook heel wat mensen die nog jonger waren. Nogmaals, de muziek van Genesis is tijdloos. De Boerderij was deze avond heel goed gevuld.

The Carpet Crawlers spelen zowel muziek uit de Phil Collins periode als ook daarvoor. Deze avond , die werd gefilmd voor een dvd release, stonden “Foxtrot” en “Selling England By The Pound” op het menu. Zanger Brian Cummins had kosten nog moeite gespaard om zoveel mogelijk op Peter Gabriel te lijken. Hij droeg een pruik en de indrukwekkende kostuums uit die tijd (onder andere het bloemenpak, die met roze driehoek en het oude mannetje uit The Musical Box) kwamen voorbij. Daarnaast is Brian Cummins een bijzonder sympathieke vent met een geweldig gevoel voor humor. Zo weten we nu eindelijk wat de ‘chocolate surprise’ inhoud uit The Cinema Show. Een echte frontman en een uitstekend entertainer. Zijn stem vind ik meer passen bij die van Phil Collins, maar zijn Peter Gabriel imitatie was verder erg goed.

Toen ik zo het oude Genesis aan mij voorbij zag trekken vroeg ik me af wat er live van de band terecht was gekomen als Peter Gabriel ook stoïcijns op een kruk had gezeten net als zijn bandmaten. Hij nam bezit van het podium en maakte dat je de rest van de band nauwelijks meer zag staan (zitten). Wat een performer! En dan ook te bedenken dat de Genesis leden in die tijd echt nog broekies van begin twintig waren. En dan besef je ook direct hoe geniaal hun muziek was.

Dat betekent ook dat het zo precies mogelijk naspelen van deze muziek een enorme opgave is. Aan de ene kant door de complexiteit van de muziek en anderzijds omdat iedereen in de zaal elke noot kent. Het kleinste foutje valt direct op. Ga er maar aan staan. Helaas bleek toetsenist Andrew Keegan de zwakste schakel. Hij zat er regelmatig naast. Zijn enorme solo in The Cinema Show was veel te staccato en miste net die soepelheid die het vraagt. Daardoor werd het geheel wat stroperig en kwam het niet goed uit de verf. Ook bij andere nummers zat hij vaak net even verkeerd. Bij elk foutje dat hij maakte vertrok zijn gezicht. Je zag dat hij er zelf ook van baalde.

Gitarist Jim Faulkner speelde deze tournee voor het eerst voor publiek, maar dat was echt nergens aan te merken. Ook hij zette wel eens te vroeg of te hard in, maar vooral zijn perfecte Firth Of Fifth solo en een loepzuivere versie van Horizons maakte diepe indruk. Bassist / gitarist Chris Watt speelde geweldig en hing regelmatig de dubbelneck om. En die Taurus baspedalen, zalig! Jammer dat die bij huidige bands zelden meer gebruikt worden. Ze geven zoveel diepgang en intensiteit aan de muziek. Drummer Neil Carter (in witte tuinboek uiteraard) speelde een foutloze set en bleek ook over een sterke zangstem te beschikken.

Als het om Genesis covers bands gaat is er één band die werkelijk tot de Champions League behoort en dat is het Canadese The Musical Box. Horen en zien vergaat je als je die jongens aan het werk ziet. Dat niveau werd deze avond maar een paar keer echt gehaald. Toch was het genieten geblazen en was het een prachtige ode aan de tijdloze muziek van Genesis. Brian Cummins kondigde aan dat ze zeker terug naar De Boerderij zullen keren én dat hij volgend jaar met zijn nieuwe ELO cover band naar Zoetermeer zal komen.

The Musical Box kun je op maandag 12 november 2018 aan het werk zien in het Stadstheater in Zoetermeer. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Als Genesis fan moet je deze formatie een keer gezien hebben!

Maarten Goossensen

Send this to a friend