Crimson ProjeKCt, The

Live In Tokyo

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Insideout
Website: www.thecrimsonprojekct.com
Tracklist
B'Boom (8:54)
THRAK (6:05)
Frame By Frame (4:00)
Dinosaur (5:12)
Industry (8:36)
Elephant Talk (4:49)
VROOOM VROOOM (5:12)
Sleepless (6:13)
Larks' Tongues InAspic, Part II (6:26)
Indiscipline (8:56)
Red (6:11)
Thela Hun Ginjeet (6:24)
Tony Levin: Chapman Stick
Adrian Belew: zang, gitaar
Pat Mastelotto: drums, percussie
Markus Reuter: touch gitaar
Julie Slick: bas
Tobias Ralph: drums
Live In Tokyo (2014)
Live 2012 – Official (2012)

King Crimson, er zijn maar weinig bands met zo’n legendarische naam en status. Officieel bestaat de band niet meer, of toch wel: Robert Fripp kondigde vorig jaar aan dat een nieuwe line-up van King Crimson op 1 september 2014 begint aan een reeks concerten. Vooralsnog zijn er geen plannen voor nieuw studiomateriaal, maar daarvoor in de plaats nummers uit het rijke repertoire van de band (dertien studioalbums tussen 1969 en 2003).

In de tussentijd zijn er nogal wat initiatieven die de muziek van KC levend houden: 21st Century Schizoid Band, Stick Men, Tuner, en natuurlijk The Crimson ProjeKCt. Deze laatste is de ‘officiële’ King Crimson-coverband, met de zegen van Fripp himself, die ook de naam bedacht.

The Crimson ProjeKCt ontstond uit een serie muziekseminars in 2011 onder de naam ‘3 Of A Perfect Pair Camp’, waarbij Tony Levin’s Stick Men en het Adrian Belew Power Trio om beurten werk van KC ten gehore brachten. Beide trio’s toerden daarna door de VS waarbij de zes muzikanten aan het einde van elk concert enkele nummers samen speelden. In dubbel-trio bezetting dus, precies zoals KC in de periode 1994-1997. Er volgde een tour in het voorprogramma van Dream Theater, onder de naam The Crimson ProjeKCt, die uiteindelijk is blijven hangen.

Gezien de dubbel-trio bezetting en de drie leden die deel uitmaakten van KC (Belew en Levin 1981-1984 en 1994-1997, en Pat Mastelotto 1994-1997) is het geen verrassing dat het repertoire van The Crimson ProjeKCt voornamelijk bestaat uit werk van de studioalbums uit die periodes: “Discipline”, “Three Of A Perfect Pair” en “THRAK”, aangevuld met twee oudere nummers (Red en Lark’s Tongues In Aspic Part II van de gelijknamige albums).

De cd is een weergave van een reeks concerten in Tokio in maart 2013. Onnodig te zeggen dat de plaat fantastisch klinkt. De bewondering voor deze zes muzikanten neemt alleen maar toe na het beluisteren van dit album. Een speciale vermelding voor de jonge bassiste Julie Slick, die al langere tijd deel uitmaakt van het Adrian Belew Power Trio en uitstekend mee kan komen met de ouwe mannen.

De muziek wordt enthousiast gespeeld, met veel beleving en vooral: foutloos. Wat mij betreft kan geen enkele King Crimson ‘coverband’ aan deze incarnatie tippen. Alleen de nieuwe line-up van KC mét Robert Fripp zou het nog net wat ‘echter’ kunnen maken. Ondertussen is dit een lekker tussendoortje.

Marcel Debets

Send this to a friend