Custodian, The

Necessary Wasted Time

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: The Laser's Edge
Website: https://www.facebook.com/WeAreTheCustodians
Luisteren kan via: http://www.youtube.com/user/TheCustodianTV
Tracklist
The Man Out Of Time (3:28)
Stop Talking (5:14)
Other People's Lives (6:59)
Persona (5:17)
Things We Tell Ourselves (8:33)
Departure (3:39)
The Sun Is God (7:16)
Necessary Wasted Time (8:47)
Michael Pitman: basgitaar, zang
Nariman Poushin: gitaar
Owain Williams: gitaar
Richard Thomson: zang, toetsen, drums
Necessary Wasted Time (2013)

Zo nu en dan kom je in aanraking met cd’s die je niet gelijk overdonderen op het gebied van creativiteit, spanning en originaliteit. Desondanks kunnen sommige van die werkstukken je toch enorm vermaken, simpelweg omdat ze vakkundig en smaakvol zijn gemaakt.

Je zou het luiheid van deze recensent kunnen noemen, maar Progwereld collega Hans Ravensbergen heeft in een eerder stadium al een meer dan prima introductie via onze rubriek “Werelds Onbekend Talent” geschreven, die ik dan ook schaamteloos ga gebruiken. Hans schreef in mei 2013:

“Ze zijn niet uniek in hun soort. Groepen die hun identiteit verborgen houden of dat proberen. In het (grijze) verleden kenden we The Residents en natuurlijk Kiss. Het Britse The Custodian pakte het op een zelfde wijze aan. Het kwartet zweeg over identiteit, zowel persoonlijk als muzikaal. Inmiddels is wel duidelijk dat zanger en drummer Richard Thomson van de progmetal groep Xerath de oprichter is van deze viermansformatie. In de biografie van de groep werd eerst nog gesproken over F, A, P en J. Over hun muzikale invloeden roepen ze alleen dat ze zijn beïnvloed door dingen die ze goed vinden en niet goed vinden”. In een wat later stadium wordt overigens wel duidelijk dat ook Michael Pitman (basgitaar en zang), Nariman Poushin (gitaar) en Owain Williams (gitaar) deel uitmaken van de band.

Dat de band de juiste intenties heeft om fijne producties af te leveren is duidelijk wanneer je in het boekje de credits leest. Top producent Jacob Hansen heeft het album geproduceerd en de mastering is door Bob Katz verzorgd. Niet de minste technici in deze branche en dat is ook goed te horen. Naaste de verfijning voor de gevoelige delen in het oor is de muziek van The Custodian moeilijk te typeren, en kan je zeggen dat diverse invloeden in de muziekwereld elkaar op deze cd ontmoeten. Toch springt er geen echte bepalende invloed uit, de muziek is over de hele linie wat veilig gemusiceerd, maar tegelijk ook melodieus. Liefhebbers van de rustige kant van Spocks Beard kunnen hier mee weg, maar ook de ruimdenkende progliefhebber die van populaire modale rockbands houden. Het wordt namelijk nergens echt moeilijk in de muziek van The Custodian, hoewel de lengte van de nummers anders doet vermoeden. De band is niet bang om de akoestische gitaar te hanteren, die op een frisse manier wordt gebracht. Zanger Thompson heeft een zeer aangename stem die de luisteraar gelijk op zijn gemak stelt.

The Custodian heeft een cd gemaakt die licht progressieve trekjes heeft, maar nergens iets nieuws laat horen. Alles is bijzonder vriendelijk geproduceerd en nergens slaat echt verveling toe, zonder dat je iets origineels kan vinden indien je ‘embedded’ bent in de hedendaagse prog en kan buigen over een redelijke kennis van het genre. Een lekker tussendoortje zonder kapsones.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend