ELO Show, The

26 oktober 2019 - Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer

Info
Website: https://www.eloshow.com/

Foto's: Arie van Hemert (Cultuurpodium Boerderij)
Locatie
Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer
Bianca Blezard: eerste viool, zang
Brian Cummins: zang, gitaar
Phil Doran: gitaar, zang
Vicky Mutch: cello
Dave Orford: drums, zang
Raymond Pitt: toetsen, vocoder, zang
Lara Simpson: tweede viool
Chris Watt: basgitaar, zang
Standin' In the Rain
Evil Woman
All Over The World
When I Was A boy
Showdown
Strange Magic
The Diary Of Horace Wimp
Rockaria!
Can't Get It Out Of My Head
Across The Universe/A Day In The Life
Livin' Thing
Tightrope
10538 Overture
Telephone Line
Wild West Hero
Xanadu
Twilight
Shine A Little Love
Last Train To London
Sweet Talkin' Woman
Turn To Stone
Don't Bring Me Down
Mr Blue Sky
Toegift:
Sweet Talkin' Woman
Roll Over Beethoven

Brian Cummins

Electric Light Orchestra is één van de weinige bands uit de jaren zeventig die ik nooit live heb zien optreden, moet ik tot mijn schande bekennen. Waarschijnlijk is het hoge hit/pop gehalte de reden, ik moet er naar gissen.

Oprichter/bandleider/componist/zanger Jeff Lynne speelt sinds enige tijd weer live, dus ik zal hopelijk de kans nog wel eens krijgen om het origineel in levende lijve aan het werk te zien. Tot die tijd zal ik het moeten doen met de tribute band The ELO Show. En dat is geen straf. Brian Cummins, onder andere bekend van zijn activiteiten met Carpet Crawlers en Mick Pointer’s Marillion, is de drijvende kracht achter het initiatief. Met behulp van wat vrienden/collega’s uit Carpet Crawlers heeft hij een show weten te realiseren die behoorlijk dicht bij het origineel komt.

Phil Doran

Het voert te ver om alle nummers te becommentariëren, alle klassiekers komen voorbij, ik pik er een paar uit die om welke reden dan ook eruit sprongen. Openingsnummer Standin’ In The Rain zet al direct de toon met driestemmige zang, terwijl in All Over The World de overbekende discodreun en vocoder de boventoon voeren; het laatste door Carpet Crawler toetsenist en ELO kenner Raymond Pitt, die er uitziet als die vriendelijke aardrijkskundeleraar die zo slecht orde kan houden. When I was A Boy is een opvallende keuze, want dit nummer is minder bekend en afkomstig van het laatste soloalbum van Jeff Lynne uit 2015. Toevalligerwijs staat het nieuwe album van Lynne, “From Out Of Nowhere”, op het punt om een paar dagen later uit te komen. Tijdens Rockaria! mocht één van de Bryan’s Babes, eerste violiste Bianca Blezard, ook de vocalen voor haar rekening nemen, sterk werk van deze Britse dame met Nederlandse roots.

Bianca Blezard

De ode aan mede-Liverpudlian John Lennon met achtereenvolgens Across The Unviverse en A Day In the Life was mooi en ontroerend. Een verrassende keuze is 10538 Overture, de eerste single ooit, nog stammend uit de tijd van Roy Wood. Tijdens Wild West Hero zit Cummins er vocaal helemaal naast, maar de harmoniezang, met een excellerende bassist Chris Watt, is daarentegen perfect. De trits Xanadu, Shine A Little Light en Last Train To London met zijn overduidelijke disco-invloeden wordt bijzonder goed ontvangen, vooral bij het vrouwelijke deel van het publiek. Mr Blue Sky krijgt een uitstekende versie met bijbehorende video op het grote scherm. De toegift bestond uit Sweet Talkin’ Woman en Roll Over Beethoven waarin Cummins en tweede gitarist Phil Doran zich naar hartelust konden uitleven in een gitaarduet.

Raymond Pitt

Oké, de stem van Cummins komt niet echt in de buurt van die van Jeff Lynne, ondanks een overdosis techniek. Maar de totale sound is prima, vooral de meerstemmige harmonie zang verdient een compliment. Daarnaast is ook het trio vrouwelijke strijkers prima op dreef, ze zijn bovendien goed te horen in de mix. De harde drums zijn authentiek en dat geldt ook voor de vintage toetsen. Koppel dat aan een mooie lichtshow met het ELO logo prominent aanwezig op het grote scherm en een excellent geluid met behulp van een eigen geluidsman, en je hebt de voorwaarden voor een goed optreden. Het is vooral een feest der herkenning, een ode aan de genius Jeff Lynne, met een schier onafzienbare hoeveelheid bekende tophits, voor velen de soundtrack van hun leven. Overigens duren die nummers stuk voor stuk vrijwel nooit langer dan vier minuten.

Chris Watt

De grapjes zijn inmiddels bekend en soms een beetje flauw (best of/greatest hits) maar het  ging erin als koek bij het ontvankelijke publiek. De ongeveer 400 man/vrouw zorgden voor een goede sfeer, met veel enthousiasme werd het feestje gevierd, er werd gedanst, geklapt en meegezongen. De hoofdpersoon had zich getooid met een zwart leren jasje, zwarte krulletjespruik, zonnebril van Primark en nep-baard/snor, wat zal hij het warm hebben gehad onder de felle lampen op het podium. De sympathieke bandleider gaf aan al 21 maal in elf jaar op de planken van de Boerderij te hebben gestaan, in maart dit jaar was hij ook al in Zoetermeer te bezichtigen met zijn ELO show, voorwaar een behoorlijke prestatie.

Leuk om te hebben meegemaakt, alle aanwezigen hebben zich prima vermaakt, misschien de volgende keer toch nog eens het origineel aanschouwen.

The ELO Show

Send this to a friend