Flow, The

No Guarantees

Info
Uitgekomen in: 2010
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.theflow-online.nl
Tracklist
Greed (3:57)
Everything I Used To Be (3:56)
The Secret (3:57)
Feel Them (4:27)
What's The Future Saying (3:40)
Start 3Leeding (3:28)
No Guarantees (3:20)
Feel Alive (5:17)
Without You (3:50)
Now (5:44)
Jos Zoomer (drums, percussie)
Jacques Suurmond (basgitaar)
Erik de Boer (gitaar)
Marten Jan Rerink (zang, gitaar)
Met medewerking van:
Tjerk de Groot (toetsen)
Lisette Jongbloed (achtergrondzang)
Saskia Zieltjens (achtergrondzang)
Sharon Waage (achtergrondzang)
No Guarantees (2010)

The Flow is een nieuwe Nederlandse band met ervaren muzikanten die zich toeleggen op het maken van melodieuze gitaarrock. Zo drumde Jos Zoomer in de populaire hardrockband Vandenberg, zo baste Jaques Suurmond in de progband Marathon en zo speelde Erik de Boer gitaar bij het niet bekende Hero. Nadat hun gezamenlijke band Shiver ter ziele was gegaan richtten ze samen met zanger/gitarist Marten Jan Rerink in 2008 de band The Flow op. De mannen kunnen prima spelen, dat laat hun debuut-cd “No Guarantees” overduidelijk horen. Op dit album is goed merkbaar dat een ieder zo z’n eigen invloeden heeft meegebracht.

Het is vreemd dat de nummers dan toch zo inwisselbaar zijn. Wat de band mist is iemand met een briljante geest, iemand die sterke liedjes kan schrijven. De tien songs van dit album hebben zo hun momenten, zeker als er wat ondersteuning is van de door mixer Tjerk de Groot in gespeelde toetsen, bloedstollend wordt het echter nooit. In The Secret is het mooi als de gitaar de zanglijn overneemt en ook het bombastische slot van Feel Alive mag er zijn. Sommige riffs op het album zijn lekker vet en de psychedelische ondergrond her en der is ook niet verkeerd. Toch is het leeuwendeel van de muziek dertien in een dozijn. Het is typisch dat het beste nummer dat op “No Guarantees” staat een cover moet zijn en wel eentje van het niet al te flitsende Nektar-nummer Now.

De zanglijnen van Marten Jan Rerink zijn de dupe van het weinig verheffende materiaal op dit album. Hij kan volgens mij een stuk beter dan deze wat vlakke vertoning. Rerink heeft op zich geen onaardige stem. Meestal doet zijn zang denken aan die van Dinand Woesthoff van Kane maar dan zonder die hinderlijke aardappel in diens keel. Het is dan ook  onbegrijpelijk dat Rerink niet wat harder in de mix is gezet en z’n kunstjes nu onder het maaiveld moet vertonen. Het mooie moet toch even genoemd worden want de ballade Without You zingt hij ronduit fraai zo zonder al die drukte.

Ik had graag wat positiever willen zijn over dit album, het is per slot van rekening toch een debuut. Maar een internationale doorbraak; echt niet. Zonder interessante composities kan je het wel vergeten. “No Guarantees” bevat liedjes die in een live-optreden met de nodige extra energie misschien goed uit de verf zouden kunnen komen. De nummers hebben het in elk geval wel ín zich.

Dick van der Heijde

Send this to a friend