Foxholes, The

Radio Cincinnati

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Spanje
Label: eigen beheer
Website: www.thefoxholes.com
Luistermogelijkheid: http://thefoxholes.bandcamp.com/
Tracklist
Andromeda I  (2:10)
Accidente Club (5:00)
El Mismo Sol (3:35)
Tu Función (4:10)
Andromeda II (2:28)
De Tus Manos (3:05)
Aswang (4:09)
Te Lo Vuelvo a Recordar (4:54)
Jonah A. Luke: gitaren, zang, toetsen
Vicenç Molina: drums en percussie
Radio Cincinnati (2015)
Escaparatismo Cósmico (2013)
bRutaL (2011)
the foxholes com o doin fier no (2010)
the foxholes (2009)

The Foxholes is een Spaans duo dat in 2006 werd opgericht door Ant J. Andrades en Jonah A. Luke. Begonnen als een standaard rock band waarbij de drums uit een drumcomputer kwamen, is het duo, uiteindelijk in een andere samenstelling (Andrades werd vervangen door Vicenç Molina),  geleidelijk opgeschoven in de richting van de progressieve rock met echte drums.

De heren Luke en Molina lijken te zijn beïnvloed door Steven Wilson, Sky, Pink Floyd en een stevige portie psychedelische gitaarrock uit de jaren zeventig. In de eerste twee nummers overheersen de Sky en Wilson invloeden in een soort ‘progrock light’ om vervolgens in de rest van het album de gitaarrock de boventoon te laten voeren. De gitaarlicks worden soms interessant vermengd met elektronische invloeden zoals in De Tus Manos (elektro-groove in de opening) en Aswang waarin de massieve gitaarakkoorden worden aangedikt met een vette synthesizer. Als contrast wordt het album afgesloten met een mediterrane, spacy, jazzy ballad met een mooie lead gitaar op het einde.

In de gitaar georiënteerde nummers kunnen de heren me instrumentaal wel boeien. De progrock invloeden zijn eigenlijk gewoon randjes waarmee de nummers zijn opgesierd. Er is binnen de nummers afzonderlijk ook te weinig ontwikkeling te bespeuren om echt van progrock te kunnen spreken. Op vocaal gebied blijft er nog wel wat te wensen over. Luke zingt teveel in het midden register en zonder expressie waardoor de zang al snel gaat vervelen. Doordat de nummers in het Spaans worden gezongen wordt dit euvel niet echt verholpen. Luke zal zijn stembanden veelvuldig met Spaanse Peperdrank moeten smeren om tot een meer aansprekend resultaat te kunnen komen.
Kom Senores, kruip eens uit jullie schuttersputjes (foxholes) en ga eens uit je bol!

Math Lemmen

Send this to a friend