Gathering, The

A Sound Relief

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Nederland
Label: Psychonaut Records
Website: http://www.gathering.nl/
MySpace: http://www.myspace.com/gatheringofficial
Tracklist
Disc 1:
The Big Sleep
Broken Glass
Rescue Me
Alone
Travel
Red Is A Slow Colour
A Life All Mine
Golden Grounds
Amity
In Motion II
Marooned
Souvenirs
Like Fountains
Herbal Movement
Disc 2:
Tourimpression 2004
Twee documentaires
Zes animatieclips

Beeld:
Disc 1: 16:9
Disc 2: 4:3 
Geluid:
· Dolby Digital 2.0 Stereo
· Dolby Digital 5.1 Surround
· DTS 5.1 Surround
Regio: 0
Frank Boeijen: toetsen
Anneke Van Giersbergen: zang, gitaar
Marjolein Kooijman: bas
Hans Rutten: drums
Rene Rutten: gitaren
Met medewerking van:
Michel De Klein: 3D animatie filmpjes, hoesontwerp
A Noise Severe dvd (2007)
Home (2006)
A Sound Relief dvd (2005)
Accessories: Rarities & B-Sides (2005)
In Motion dvd (2004)
Sleepy Buildings [live] (2004)
Souvenirs (2003)
Black Light District EP (2002)
Downfall: The Early Years (2001)
if_then_else (2000)
Superheat [live] (1999)
How To Measure A Planet? (1998)
Nighttime Birds (1997)
Mandylion (1995)
Almost A Dance (1993)
Always (1992)

Bij de gedachte aan de Brabantse plaats Oss kom je al snel op voetbalclub Top Oss en The Gathering uit. Waar Top Oss in de kelder van het betaalde voetbal bivakkeert, bevindt The Gathering zich in de top van de Nederlandse muziekscène. Op het gevaar van een levenslang campingkantine verbod, lijkt het mij duidelijk dat The Gathering veel meer kwaliteit bezit dan het gros van de Nederlandse artiesten waarmee we dagelijks op tv en radio geterroriseerd worden. “A Sound Relief” is de tweede dvd van de band. Waar de eerste dvd “In Motion” zich toelegde op The Gathering als festivalband wordt hier de nadruk gelegd op het gegeven dat de band rond frontvrouw Anneke Van Giersbergen zich muzikaal behoorlijk heeft ontwikkeld. Aangezien de band zich daar behoorlijk van bewust is, hebben ze ervoor gekozen om van dit concert een zogenaamd zitconcert te maken. Ondanks soms behoorlijke stevige passages vind ik het een prima beslissing om iedereen te laten zitten. De gelaagde en soms behoorlijk ingewikkelde songstructuur passen nu eenmaal beter in zo’n setting dan in een feesttent met rumoerig en biergooiend publiek.

Hoofdmoot van deze dubbel dvd is het concert dat The Gathering gaf op 23 mei 2005 in poptempel Paradiso te Amsterdam. Deze dvd is het logische vervolg op de semi-akoestische cd “Sleepy Buildings” uit 2004. Al moet gezegd worden dat het geheel een stuk steviger is dan de relatief rustige cd. Het sterkst vertegenwoordigd op de dvd zijn de albums “How To Measure A Planet” met maar liefst 5 tracks en “Souvenirs” met 4 nummers. Aangezien deze 2 platen ook twee ijkpunten waren in de ontwikkeling van de band een terechte keus, al vind ik het jammer dat er van de prima plaat “Nighttime Birds” niets op deze dubbel dvd te vinden is. Wat meteen opvalt is dat de zang van Anneke soms een beetje achteraan in de productie staat. Aan de ene kant is dat jammer maar aan de andere kant is het juist een mooie kans om ook de andere instrumentalisten wat beter aan het werk te horen. Wat mij betreft de beste drummer van Nederland Hans Rutten komt zo ook sterker naar voren. De goede man heeft echt weinig krachtpatserij nodig om toch een zeer gevarieerd en energiek drumgeluid bij elkaar te slaan. Relatieve nieuwkomer Marjolein Kooijman bespeelt haar bas solide al mag ze van mij nog wel iets aan haar statische podiumpresentatie doen, maar dat zal ook met ervaring te maken hebben. Gitarist Rene Rutten (de broer van Hans) weet precies wat hij wel en niet kan en daardoor is het een waar genot om naar zijn gitaarpartijen te luisteren. Toetsenist Frank Boeijen speelt geheel in dienst van en mag slechts sporadisch een leidende rol hebben in het geheel. Ik zou graag op een volgend studioalbum wat meer solo’s uit zijn toetsenarsenaal willen horen, want dat hij het onder de knie heeft is duidelijk.

Muzikale hoogtepunten zijn er genoeg te vinden op deze, in een bijzonder fraai gestoken hoesje, dvd. Vooral Broken Glass, Travel en Amity zijn een lust voor het oor. Ook de van de doorbraakplaat “Mandylion” afkomstige In Motion II staat als een spreekwoordelijk huis. Anneke moet alle vezels uit haar lichaam aanspreken om de zangpartij zo daadkrachtig over te laten komen. Dit lukt haar met verve; sterker nog, tijdens het hele concert zingt ze de sterren van de hemel. Leuke attentie voor het trouwe publiek is dat er een nog niet eerder op cd uitgebracht nummer op de dvd staat. De sound van Alone (want zo heet het nummer) zou je kunnen inschatten tussen het al eerder gememoreerde geluid van “Souvenirs” en “How To Measure A Planet” en belooft veel goeds voor de toekomst van dit Brabantse vijftal.

Op de tweede schijf staat een tweetal vermakelijke documentaires. De eerste is gemaakt door Omroep Brabant en de tweede door een Italiaanse tv zender. Deze documentaire valt vooral op door de interviewster die qua accent zo uit ‘Alo Alo’ lijkt gelopen. Verder een sfeerimpressie over het tourjaar 2004. Het geheel wordt afgesloten met een zestal 3D animatievideo’s. Deze worden muzikaal ondersteund door de live opnames van de eerste schijf.

Al met al een prima dvd. Eentje waar muziekminnend Nederland trots op kan zijn. Deze twee schijf set is ook prima geschikt voor op de camping al zal je dan wel zelf een tv en dvd speler mee moeten nemen, want ik verwacht niet dat “A Sound Relief” op de bonte avond voorbij zal komen.

Sander Kok

Send this to a friend