Gentle Storm, The

3 april 2015, Hedon, Zwolle

Locatie
Hedon Zwolle
Stream Of Passion:
Marcela Bovio: zang, elektrische viool
Eric Hazebroek: gitaar
Martijn Peters: drums
Jeffrey Revet: toetsen
Stephan Schultz: gitaar
Johan van Stratum: basgitaar
The Gentle Storm:
Merel Bechtold: gitaar
Joost van den Broek: toetsen
Marcela Bovio: zang
Ferry Duijsens: gitaar
Anneke van Giersbergen: zang
Johan van Stratum: basgitaar
Ed Warby: drums
Stream Of Passion:
Monster
A War Of Our Own
The Curse
Deceiver
Street Spirit (Radiohead)
In The End
Haunted

The Gentle Storm:
Endless Sea
Heart Of Amsterdam
Brightest Light
The Storm
Eleanor (The Gathering)
New Horizons
Wish You Were Here (Pink Floyd, akoestisch)
The Moment (akoestisch)
Valley Of The Queens (Ayreon, akoestisch)
Comatose (Ayreon, akoestisch)
Cape Of Storms
The Greatest Love
Waking Dreams (Ayreon)
Strange Machines (The Gathering)
Isis And Osiris (Ayreon)

Toegift:
Fallout (Devin Townsend Project)
Shores of India

Als je mijn recensie van “The Diary” van The Gentle Storm hebt gelezen, snap je wel dat ik zeer benieuwd was naar de live-vertokling van dit materiaal. Aldus reisde ik af naar mijn ‘oude’ studiestad Zwolle, om daar in het nieuwe Hedon getuige te zijn van The Gentle Storm live. De, bepaald niet gentle storm die de dagen daarvoor over ons land had geraasd, was net een beetje gaan liggen.

Het was mijn eerste bezoek aan Hedon en ik was zeer aangenaam verrast. Wat een prachtig nieuw poppodium met een mooie ambiance. Daar mogen ze in Zwolle terecht apetrots op zijn. De maximale bezetting van deze zaal is 850 en met ruim 600 bezoekers was de zaal lekker gevuld.

Stream Of Passion

 

Het voorprogramma wordt tijdens deze tour verzorgd door Stream Of Passion, een voor de hand liggende keuze omdat zangeres Marcela Bovio en bassist Johan van Stratum meespelen in The Gentle Storm. Beide bands bewegen zich muzikaal ook wel enigszins in hetzelfde genre, al moet gezegd dat Stream Of Passion niet zo’n hoog melodieus gehalte heeft als The Gentle Storm. Met name de instrumentale invulling is bij Stream Of Passion veel meer recht toe recht aan metal, met een vleugje prog in de vorm van vrij open toetsenpartijen en af en toe een lijntje viool door Marcela Bovio. De mooie zanglijnen van Bovio zeilen als het ware over de beukende drums, bas en gitaren heen. Voor de liefhebbers van strakke metal zal dit zeker genieten zijn, gezien de reacties van een groot deel van het publiek. In mijn beleving vind ik de instrumentale invulling te kort doen aan de mooi gezongen melodieën. Die verdienen een genuanceerdere omlijsting. Soms gebeurt dit door de toetsen en de viool, maar verder wordt de begeleiding vooral gekenmerkt door één voet vooruit op het podium en met je hoofd, bij voorkeur begroeid met lange haren, op de maat van de muziek op en neer zwaaien. De set van Stream Of Passion vormde een mooie dwarsdoorsnede van hun repertoire tot nu toe met een lichte nadruk op het laatste album en het voorlaatste album werd daarbij overgeslagen. Hoogtepunt van hun set vond ik Street Spirit, een cover van Radiohead, die hier een magistrale uitvoering kreeg.

The Gentle Storm

TGs

 

Na een korte pauze was het de beurt aan The Gentle Storm. De hoge verwachtingen naar aanleiding van het album werden volledig waargemaakt. Met een goed helder geluid werden de “Storm”-versies van het album met verve ten gehore gebracht. Stralend middelpunt van de storm was zonder twijfel Anneke van Giersbergen. Wat een stem en wat een podiumpersoonlijkheid. Ze weet op enthousiaste wijze, soms met verleidelijke poses, soms heel onschuldig en ontwapenend, het voltallige publiek in te pakken. Maar haar sterkste wapen is haar stem, galmend over het instrumentale geweld, klein gevoelig in de akoestische passages en soms als een engeltje in de hoge regionen. Ze werd hierbij subliem aangevuld door Marcela Bovio, die hier bewees veel meer in huis te hebben dan ze in Stream Of Passion kan laten horen.

Bij The Gentle Storm vormen bas, gitaar en toetsen een organisch geheel met de zangmelodieën, wat bij mij met regelmaat kippenvel veroorzaakte. Als je het melodisch materiaal op een dergelijk sublieme wijze instrumentaal ondersteunt, komt het optimaal tot zijn recht. Dit was waarlijk symfonische metal to the max. Een kleine kanttekening wil ik nog wel maken met betrekking tot de strijkerspartijen die je tijdens dit concert met regelmaat kon horen. Die werden meestal niet live gespeeld, maar liepen als samples mee. Jammer, want dit had ook eenvoudig met een extra toetsenist  kunnen worden opgevangen.

Na vijf nummers, allemaal even mooi uitgevoerd, en een Gathering-cover, Eleanor, was het tijd voor een akoestisch intermezzo. Dit begon met Wish You Were Here van Pink Floyd, waarbij Anneke zichzelf op akoestische gitaar begeleidde. Heel mooi klein gezongen, maar ze had volgens mij een klein meningsverschil met de gitaar. Daarna een akoestische versie van The Moment en twee Ayreon songs: Valley Of The Queens (onnavolgbaar samen met Marcela Bovio gezongen) en Comatose.

Na deze windstilte was het tijd voor de tweede storm (lees: de voltallige band) met Cape Of Storms en The Greatest Love. Zoals beloofd zou er ook een aantal Ayreon nummers worden gebracht. Na de mooie akoestische nummers werden nu op volle kracht Waking Dreams (01011001)  en Isis And Osiris (Into The Electric Castle) uitgevoerd, met daartussenin de Gathering song Strange Machines en dat kun je aan deze ster-bezetting wel overlaten.

Een derde storm in de vorm van een toegift kon natuurlijk niet uitblijven. Anneke en de band gingen heerlijk los in Fall Out van The Devin Townsend Project, waarna dit sterke concert werd afgesloten met het prachtig bombastische Shores Of India.

The Gentle Storm is absoluut het beste wat Nederland op dit moment in dit genre te bieden heeft. Als je een liefhebber van Ayreon en Anneke van Giersbergen bent, raad ik je aan één van de komende concerten te gaan bezoeken. Dit mag je niet missen.

Verslag: Math Lemmen
Foto’s: Math Lemmen

Send this to a friend