Minstrel's Ghost, The

The Road To Avalon

Tracklist
Part I The Design (31:39)
I. The Journey Begins (The Avalon Overture) (7:22)
II. Avalon Part I (4:04)
III. Merlin (5:18)
IV. Lady Of The Lake (5:51)
V. Excalibur (4:02)
VI. Avalon Part II (5:01)
Part II The Life. (29:07)
I. Camelot (7:26)
I. A Love Betrayed (7:02)
III. The Son (4:30)
IV. Avalon Part III (4:34)
V. Le Morte d'Arthur (3:07)
VI.
The End (2:25)
The Road To Avalon (bonusnummer) (15:50)
Blake Carpenter: gitaar, toetsen, zang
Marco Chiappini: toetsen
Zoltan Czörsz: drums
Troy James Martin: basgitaar
Colin Tench: gitaar
The Road To Avalon (2012)
Dream Things True (2011)

Ken jij het volgende liedje? Het wordt bijna elk jaar gespeeld. Net na het vaststellen van je jaarlijst dient zich een album aan dat een plaats in je jaarlijstje verdient. Het liedje wordt dit keer vertolkt door The Minstrel’s Ghost met het album “The Road To Avalon”.

The Minstrel’s Ghost is het geesteskindje van multi-instrumentalist Blake Carpenter. Voor zijn project annex band schakelde hij een aantal onbekende muzikanten in. Het zijn Marco Chiappini (Gandalf’s Project), Colin Tench (Corvus Stone) en Troy James Martin. Maar wie treffen we nog meer in de bezetting aan? Zoltan Czörsz, voormalig drummer van The Flower Kings.

“The Road To Avalon” bestaat uit twee delen: The Design met een speelduur van ruim 31 minuten en The Life dat bijna een half uur klokt. Deze delen bestaan elk weer uit zes in elkaar overvloeiende nummers. Je hoort meer dan een uur fraaie melodieën, breed uitgesponnen warm toetsenwerk, inclusief het nodige solowerk. Ondanks dat het gitaarspel niet direct het predicaat ‘virtuoos’ mag dragen, is ze melodieus en minstens zo functioneel als paperclips. Het is vooral de verdienste van Zoltan Czörsz, die met zijn soepele en open stijl van drummen ruimte laat voor zijn musicerende collega’s. Aan het album is als bonus het ruim vijftien minuten durende The Road To Avalon toegevoegd. Dat is geen nieuw nummer. Het is de integrale versie van de drie afzonderlijke delen van Avalon.

De stem van Blake Carpenter is prettig, karakteristiek en doet denken aan Peter Gabriel, Nad Sylvan (Agents Of Mercy, Unifaun) en Bernardo Lanzetti (PFM, Mangala Vallis). Ik vind de sfeer en muziek naadloos passen in die van Mandalaband, Barclay James Harvest en The Alan Parsons Project. Daarnaast trekken onder meer invloeden van Heart, Marillion, Pendragon en Genesis aan je voorbij.

Toch is er een grote ‘maar’ aan dit album verbonden. Ben je allergisch voor clichés en alles wat te maken heeft met ridders in het algemeen en het verhaal van King Arthur en de zijnen in het bijzonder, loop dan met een enorme boog om deze schijf heen. Wat Rick Wakeman in 1975 al deed met “The Myths And Legends Of King Arthur”, doet Blake Carpenter immers nog eens dik over in deze moderne (vocale) rock versie. Maar dat doet hij wel verbluffend goed.

Binnen het Progwereld team raken we soms gefrustreerd door muzikanten en labels die voor onze oordeelsvorming alleen een download ter beschikking stellen. Of nog erger: een stream. Zo ging het niet met het hier besproken stuk huisvlijt. Naast het door Ed Unitsky van oogverblindend mooi artwork voorziene digipack, was een extra cd bijgevoegd met de radiovriendelijke versie van het album. Dat wil zeggen dat de nummers niet in elkaar overvloeien en verbindende conversaties en geluiden zijn weggelaten. Alsof het niet op kon waren zes luxe meerkleuren pagina’s met achtergrondinformatie bijgevoegd. Eveneens voorzien van het artwork van ‘de Roger Dean van de 21ste eeuw’ en een miniposter van de groep.

Wanneer je naar de websites van The Minstrel’s Ghost gaat (kijk even bij het tabje ‘info’) tref je alle informatie, afbeeldingen en artwork in ruime mate aan. Kosten nog moeite lijken gespaard om de ruim 1500 jaar oude, maar nog steeds tot de verbeelding sprekende legende aan de mens te brengen. Met “The Road To Avalon” word je rondgeleid in de grote ridderwereld van Blake Carpenter. Mijn advies: doen!

Hans Ravensbergen

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend