Missing Piece, The

Dream Rider

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Nederland
Label: Freia Music
Website: www.themissingpiece.nl
Tracklist
Closed Doors (4:28)
Signs (4:10)
Destiny (5:30)
Erasmus (5:32)
Reflection (5:29)
Dream Rider (5:58)
Shadow (7:17)
Underneath The Mask (4:26)
The Close, Pt. I (The Days Before) (4:04)
The Close, Pt. II (Black Death) (5:12)
Maze (Bonus Track) (3:58)
Rob Brons: toetsen
Nanna Burger: zang
Rene van Dalen: gitaar
Adri Sleijster: basgitaar, achtergrond zang
Nanne Tiggelman: drums, achtergrond zang
Dream Rider (2017)

The Missing Piece is een progressieve rockband uit Noord Holland ontstaan in 2007 met leden die zijn opgegroeid in de zestiger en zeventiger jaren. Het overleven van de disco, de punk rock en het herleven van de progressieve rock (post-prog) laat bij mijn tijdgenoten de invloeden van King Crimson, Jan Akkerman, Earth & Fire, Yes, Uriah Heep en met name Gentle Giant doorklinken in hun muziek. Aan laatstgenoemde band is de naam van de band “The Missing Piece” te danken naar het album van Gentle Giant uit 1977.

Boventoon in de muziek van The Missing Piece is zonder twijfel het toetsenwerk van Rob Brons. Meteen bij aanvang van het album valt Closed Doors binnen met een gigantisch toetsen/orgel uitbarsting. Samen met het gitaarspel van Rene van Dalen wordt het typische Earth & Fire geluid uit de zeventiger jaren neergezet. Zelfs de zang van Nanna Burger heeft wat weg van die van Jerney Kaagman.

Gentle Giant is onmiskenbaar de grootste inspiratiebron voor deze band. Onregelmatige maatsoorten en complexe songstructuren, maar ook netjes opgepoetst en toegankelijk. Een nummer als Signs is daar een goed voorbeeld van. Mysterieus opbouwend met gitaar en drums, verschillende effecten en pakkende zang, maar ook beklijvende melodieën die soms abrupt worden afgewisseld of eigenlijk doorspekt met complexe instrumentsolo’s. Het nummer Reflection is een ander duidelijk voorbeeld van de muzikale invloeden van voornoemde bands. Een King Crimson pingeltje, een Focus/Akkerman solo, wederom de Gentle Giant songstructuur en eindigend in een kakofonie die doet denken aan July Morning van Uriah Heep.

Slotstuk van het album is The Close, dat is opgeknipt in twee delen. De invloeden van Neerlands populaire band uit de zeventiger jaren, Earth & Fire, heb ik al eerder benoemd en deze invloeden keren hier onmiskenbaar weer terug, met een opbouw zoals het vijftal uit vroegere jaren ook hanteerde. Het eerste deel van dit nummer, The Days Before, kent een vrolijke deun en alle instrumenten lijken happiness uit te stralen. Het tweede deel, Black Death, is zwaarder op de hand en dezelfde muzieklijn wordt nu in een meer donkere sfeer uitgebeeld.

The Missing Piece is een band die vooral plezier lijkt te hebben in het maken van zijn muziek. De energie en vreugde spatten gewoon uit de boxen. De band schrijft zijn eigen materiaal en probeert met sterke melodieën en arrangementen een vriendelijke sfeer met de nodige diepgang te creëren. Hoewel de band al zo’n tien jaar actief is, is dit het eerste fysieke product; in eigen beheer opgenomen in de periode 2015-2016 en in het begin van 2017 via Freia Music uitgebracht. Het album is gemasterd door Pieter Bas Borger en het fraaie artwork is verzorgd door Jan Blaauw met fotografie van Marc Kollaart. Zangeres Nanna Burger – die nog wel het gehele album heeft ingezongen – heeft in 2016 de band verlaten vanwege immigratieplannen. Ondertussen is zij vervangen door Dennis Beenhakker. Ik ben benieuwd hoe hij het specifieke geluid van Burger kan invullen.

Mario van Os

Send this to a friend