Moor, The

Memoirs Of Rossum

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Zweden
Label: Eigen beheer
Website: http://www.themoor.se/
MySpace: http://www.myspace.com/themoorswe
Tracklist
Memoirs Of Rossum I: Mani.Festo (8:14)
Candlelight (From The Rossum.Archives) (5:59)
Memoirs Of Rossum II: Re.Seduction (4:16)
Neo Futurist Fantasy (From The Rossum.Archives) (6:21)
Memoirs Of Rossum III: Finale (über alles) (7:35)

Bonusnummers:
Candlelight.Remoddeled (8:36)
Alternative.One (2:29)
Klas Edmunsson: gitaar
Jonas Fäldt: drums
Knut Gerwers: gesproken teksten
Peder Jansson: gitaar
Kenneth Magnusson: toetsen, steelgitaar
Hans Möll: zang
Stefan Renström: basgitaar
Nik Turner: saxofoon
Memoirs Of Rossum (2011)
Flux (1996)
Every Pixie Sells A Story (1993)

The Moor is een band afkomstig uit het Zweedse Falköping waar de groep in 1985 is opgericht door toetsenist Kenneth Magnusson en zanger Hans Möll. De muziek die de groep maakt is een mix van experimentele, progressieve en psychedelische rock. Volgens de groep zelf is het geen muziek maar een stijl van leven. Het eerste album met de titel “Every Pixie Sells A Story” werd in 1993 uitgebracht, gevolgd door “Flux” in 1996. Naast genoemde oprichters bestaat de band uit Stefan Renström (Simon Says) op basgitaar, Klas Edmunsson en Peder Jansson op gitaar, Jonas Fäldt op drums en Nik Turner op saxofoon. De laatste kennen we van de spacerockgroep Hawkwind. De invloeden van The Moor zijn talrijk en gevarieerd. We noemen King Crimson, Landberk, Hawkwind, Anekdoten en Ozric Tentacles maar dan zijn we er nog niet.

Na een radiostilte van vijftien jaar heeft de groep in 2011 het derde album “Memoirs Of Rossum” uitgebracht. Het is een conceptalbum dat gaat over het science fiction toneelstuk R.U.R. uit 1921 geschreven door de Tsjechische toneelschrijver Karel Capek. R.U.R. staat niet voor het voormalige Veronica tv-programma Rechtstreeks Uit Richter, maar is de afkorting van Rossum’s Universal Robots. Het is de Engelse titel van het toneelstuk waarmee Capek voor eerst de term ‘robot’ introduceerde (robot is afgeleid van de Tsjechische woorden robota en robotnik). Lees er meer over op Wikipedia.

Met Memoirs Of Rossum I: Mani.Festo krijgt de luisteraar van meet af aan al een idee hoe vreemd de muziek van The Moor eigenlijk is. We horen de stem van Hans Möll over voornamelijk toetsenmuziek. Alleen zingt hij niet maar draagt hij de tekst goed gearticuleerd voor. Iets wat we later nog vaker tegenkomen. De laatste minuten zijn ingeruimd voor de scheurende saxofoon van Nik Turner. Naadloos vloeit het nummer over in Candlelight (From The Rossum.Archives) met veel en gevarieerd toetsenwerk waaronder klanken van (gesampelde) Mellotron en een flitsende gitaarsolo van Peder Jansson. Het laatste deel Memoirs Of Rossum III: Finale (über alles) neigt naar psychedelische muziek met vreemde orkestrale toetsen en veel vervormd gitaarspel.

Aan “Memoirs Of Rossum” zijn officieel twee bonusnummers toegevoegd. Een beetje onzin wanneer je bedenkt dat de speelduur hiermee wordt opgekrikt tot totaal 43 minuten. Bijzonder gecharmeerd ben ik wel van Candlelight.Remoddeled. Hierin horen we voornamelijk elektronische muziek die redelijk in de buurt komt van Kraftwerk en de saxofoon van Turner.

Ben je nieuwsgierig naar de bijzondere muziek van The Moor en “Memoirs Of Rossum”, surf dan naar de website waar je aan aantal nummers als stream kunt beluisteren. Voor weinig is het hele album inclusief info en artwork te downloaden.

Hans Ravensbergen

Send this to a friend