Musical Box, The

2 november 2019, TivoliVredenburg Utrecht

Locatie
TivoliVredenburg Utrecht
Ian Benhamou: toetsen, 12-snarige gitaar, zang
Denis Gagné: zang, percussie, fluit
François Gagnon: gitaar, 12-snarige gitaar
Sébastien Lamothe: basgitaar, paspedalen, 12-snarige gitaar
Bob St-Laurent: drums, percussie, zang
Set I
Eleventh Earl of Mar
Dance on a Volcano
Entangled
Down And Out
…In That Quiet Earth / Robbery Assault and Battery / Wot Gorilla?
Ripples
Los Endos
Set II
The Fountain Of Salmacis
Stagnation
Can-Utility and the Coastliners
Looking For Someone
Firth of Fifth
The Cinema Show
Aisle of Plenty
The Musical Box
Supper’s Ready

Fotograaf: Jelmer de Haas

Je hebt coverbands en je hebt The Musical Box. Als het om de muziek van Genesis gaat staat dit Canadese gezelschap aan de top. Dit vijftal doet wat velen van ons nooit zelf ervaren hebben en dat is het tot leven brengen van Genesis in een tijd waarin ze creatief gezien hun hoogtijdagen beleefden.

Ik werd zelf geboren op de dag dat Genesis het album “A Trick Of The Tail” aan de pers presenteerde. Dus die periode is aan mij helaas voorbij gegaan. Maar dankzij The Musical Box kan ik het toch beleven.

Fotograaf: Jelmer de Haas

Deze avond stond de band in de uitverkochte grote zaal van TivoliVredenburg. Wat mij betreft de mooiste concertzaal van ons land. Er gaan 1717 mensen in, maar toch voelt het intiem en heb je vanaf elke plek goed zicht. Daarbij is de akoestiek prachtig.

Vorig jaar deed The Musical Box ook Nederland aan met de show “A Genesis Extravaganza”, deze avond werd gedoopt als “Chapter 2” van deze show. Voor pauze stond het optreden in het teken van de albums “A Trick Of The Tail”, “Wind And Wuthering” en “And Then There Were Three”.

Er werd afgetrapt met een stomende versie van Eleventh Earl Of Mar. Meteen vielen mij die heerlijke Taurus baspedalen op. Wat verrijkt dit toch de muziek. Jammer dat bij moderne progbands dit instrument amper meer gebruikt wordt.

Fotograaf: Jelmer de Haas

Het gelaagde akoestische begin van Entangled blijft verwonderen en raken. Wat is het toch een tijdloos nummer. Zoals bij veel nummers van Genesis rijst de verbazing over de enorme mate van creativiteit en durf bij deze groep muzikanten die in die tijd nog twintigers waren.

In de eerste set vond ik de stem van zanger Denis Gagné te kort schieten. Zijn stem klinkt als twee druppels water als die van Peter Gabriel, maar in de rol van Phil Collins red hij het vaak net niet. Bij sommige nummers zingt hij in een hogere toonsoort en dat komt niet altijd goed uit de verf. Met een waanzinnige versie van Los Endos, waarin je de foto van de hoes van “Seconds Out” tot leven zag komen, was het tijd voor een korte pauze.

Het niveau van de tweede set was echt van ongekende hoogte. Alles klopte! Zanger Denis Gagné komt bij de Gabriel-periode helemaal tot zijn recht. Er waren alleen maar hoogtepunten, maar ik vond Can-Utility And The Coastliners daar nog bovenuit steken. Briljant. Ook de uitvoering van The Cinema Show was ongekend goed. Toetsenist Ian Benhamou speelde foutloos en gedreven. Drummer Bob St-Laurent (die ook nog eens erg lijkt op een jonge Phil Collins) drumde super strak. Bij The Cinema Show leek hij soms wel vier armen te hebben. Het leverde de band een minutenlang applaus op. Genesis deed nooit een toegift, maar The Musical Box doorbrak die regel en keerde terug voor Supper’s Ready. De band werd beloond met een staande ovatie.

Fotograaf: Jelmer de Haas

Zanger Denis Gagné, zat deze avond regelmatig op de praatstoel en vertelde een flink aantal leuke anekdotes. Ook kondigde hij aan dat de band in 2020 terug komt met een complete versie van “The Lamb Lies Down On Broadway”. Zeker iets om naar uit de kijken. Hulde aan deze band die de erfenis van Genesis zo sterk levend houdt.

Send this to a friend