Mute Gods, The

Atheists And Believers

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst:  Verenigd Koninkrijk
Label: InsideOut Music
Website:  www.themutegods.com
Tracklist
Atheists And Believers (4:09)
One Day (6:35)
Knucklehed (6:48)
Envy The Dead (5:41)
Sonic Boom (4:48)
Old Men (3:45)
The House Where Love Once Lived (4:54)
Iridium Heart (6:07)
Twisted World Godless Universe (8:33)
I Think Of You (6:05)
Nick Beggs: basgitaar, gitaar, Chapman Stick, toetsen, zang
Roger King: toetsen, gitaar, zang
Marco Minneman: drums, gitaar

Met medewerking van:
Lula Beggs: zang
Craig Bundell: drums
Alex Lifeson: gitaar
Rob Townsend: fluit, saxofoon, klarinet
Atheists And Believers (2019)
Tardigrades Will Inherit The Earth (2017)
Do Nothing Till You Hear From Me (2016)

Het derde album van het Engelse powertrio The Mute Gods was wel een album om reikhalzend naar uit te kijken. Op zich is een plaat van de bassist van Kajagoogoo geen wereldnieuws in onze contreien, maar Nick Beggs heeft natuurlijk ook zijn sporen verdiend in bands van proghelden als Steven Wilson en Steve Hackett.

Bovendien deelt hij de bandnaam met Roger King, ook bekend van de band van Steve Hackett en niemand minder dan Marco Minnemann, inmiddels een complete industrie van zichzelf. Als je daarnaast bedenkt dat de heren Rush gitarist Alex Lifeson hebben weten te strikken voor een gastrolletje, dan snap je toch de ophef wel. En als je de plaat draait, hoor je dat die ophef terecht is.

The Mute Gods maken typisch Engelse muziek, een amalgaam van symfonische Britpop die aan Mansun doet denken en slimme powerpop die schatplichtig is aan XTC, met ook wat It Bites invloeden. Het resultaat is heel aanstekelijke, laagdrempelige maar ondertussen razendknappe progpop. De teksten geven blijk van een redelijk cynisch mensbeeld, Beggs is geen fan van zijn eigen soort en bezingt die met een soort galgenhumor. Dat de muziek ondertussen redelijk opgewekt klinkt, is dan mooi meegenomen.

De plaat staat vol best drukke liedjes, de luisteraar moet zijn gedachten er bij houden om te kunnen genieten van alle nuances, fraaie ritme-omkeringen, solo’s en geluidseffecten. Gelukkig bouwt Beggs ook wat rustpunten in, zoals de oer-Engelse ballade Old Men en afsluiter I Think Of You, een instrumentaal liedje voor zijn moeder. En gelukkig is de muziek, hoewel best stevig en bij tijden complex, reuze toegankelijk. In One Day herkent de oudere popliefhebber zelfs een vleugje Kajagoogoo, en meer pop dan dat bestaat er niet. Dat er ook een surfpop meets reggae instrumentaaltje rond het drumwerk van Steven Wilson drummer Craig Blundell in zit (Sonic Boom) is een bewijs van de veelzijdigheid van deze muzikanten. Let ook op de achtergrondzang; die is fabelachtig mooi.

Ten opzichte van de vorige twee platen vind ik dat The Mute Gods een mooie ontwikkeling doormaken. Op de vorige platen werd er helemaal doorgedenderd, hier komt de luisteraar af en toe op adem en is er ook ruimte voor andere muziekstijlen. Dat is wel zo prettig voor de oortjes. Dat wil niet zeggen dat het er zachtzinnig aan toegaat. Iridium Heart is bijvoorbeeld een trein die onzachtzinnig voortraast.

“Atheists And Believers” is dus een knappe, afwisselende progpop plaat met, zoals de Fransen zeggen, voor elk wat wils. Dat het niet helemaal het progressieve meesterwerk is geworden dat je op basis van de medewerkers misschien hoopt, kun je de band niet aanrekenen. Beggs heeft nog steeds één been stevig in de wereld van de popmuziek. En hij doet ook wel degelijk zijn best om het prog-liefhebbers naar de zin te maken: Old Men ademt de sfeer van het oude Genesis en Twisted World Godless Universe is met acht en een halve minuut bijna een epos, in elk geval is de intro van het stuk voluit symfonisch en beeldschoon. Al met al dus zeker een album dat de tand des tijds gaat doorstaan.

Erik Groeneweg

Koop bij bol.com

Send this to a friend