Pineapple Thief, The

Introducing The Pineapple Thief

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: KScope
Website: http://www.pineapplethief.com/
Tracklist
Cd 1:
Warm Seas (3:59)
Give It Back (7:00)
Someone Pull Me Out (4:00)
Wake Up The Dead (4:23)
Preparation For Meltdown (7:28)
Barely Breathing (3:45)
Bitter Day (4:51)
Second Chance (5:12)
Different World (10:56)
And So Say All Of You (4:05)

Cd 2:
West Winds (8:58)
Well, I Think That's What You Said? (5:28)
Dead In The Water (5:32)
We Love You (8:38)
The Answers (5:28)
It's Just You And Me (4:59)
Clapham (4:32)
We Subside (4:57)
Vapour Trails (9:11)
Doppler (7:29)
Bruce Soord: zang, gitaar en toetsen
Met medewerking van:
Keith Harrison: drums, percussie, zang
Wayne Higgins: gitaar
Steve Kitch: toetsen, synthesizers
Matt O'Leary: toetsen
John Sykes: basgitaar, zang
Introducing The Pineapple Thief (2014)
Build A World (ep) (2013)
All The Wars
(2012)
Show A Little Love ep (2011)
Someone Here Is Missing
(2010)
The Dawn Raids (Part 2) ep (2009)
The Dawn Raids (Part 1) ep (2009)
3000 Days (2009)
Tightly Unwound (2008)
What We Have Sown (2007)
Little Man (2006)
10 Stories Down (2005)
Variations On A Dream (2003)
137 (2001)
Abducting The Unicorn (1999)

Al sinds ik in 2003 bij het verschijnen van “Variations On A Dream” de Britse band The Pineapple Thief (toen nog zonder het voorvoegsel ‘The’) ontdekte, roepen er al mensen ‘waarom breekt deze band toch niet door?’ Dat is nooit echt gebeurd, maar ik moet toch tot mijn vreugde constateren dat er steeds méér mensen zijn die dat zijn gaan roepen. En dat zijn niet de minste mensen. Tot de vaandeldragers behoren onder meer Steven Wilson en de mensen van het fameuze label KScope. Dit voortreffelijke label laat geen steen onberoerd om de naam van Bruce Soord en zijn bende dieven aan het voetlicht te brengen. Dus brengt het label in een krap jaar tijd een ep, twee heruitgaven en dus nu maar een verzamelaar van de band uit.

Marketingtechnisch is het uitbrengen van “Introducing” natuurlijk reuze slim. Veel mensen hebben The Pineapple Thief slechts ontdekt door de laatste twee reguliere platen (“All The Wars” uit 2012 en “Someone Here Is Missing” uit 2010), en zijn wellicht benieuwd naar het oudere werk, maar willen daar wel zachtjes ingeleid worden. Ze willen niet direct diep in de buidel tasten voor al die heruitgaven (nu zes in totaal), en deze doelgroep wordt op hun wenken bediend met deze “Introducing”. Want het is precies dat.
“Introducing” geeft een omgekeerd chronologische volgorde van wat de Thief zoal te bieden heeft, waarbij speciaal rekening is gehouden met de toegankelijkheid. Zoals bij achtergrondmuziek in een winkel, is bij de samenstelling van de tracklist van deze cd hoogstwaarschijnlijk een klein leger aan psychologen aangerukt. Dat maakt dat met name de eerste cd heerlijk weg luistert. De bloemlezing van de laatste drie cd’s maakt tot een heerlijke luistertrip. Interessant is ook dat er twee tracks zijn toegevoegd van “The Dawn Raids”, nu toegevoegd aan de heruitgave van “Tightly Unwound”. Of dat eerherstel of een slimme marketingtruc is mag een ieder voor zichzelf concluderen, misschien is het wel allebei.
Cd 2 is van een hele andere orde. Voor degenen die onbekend zijn met het vroegere werk van The Pineapple Thief zal deze cd hopelijk een ware openbaring zijn. Gekozen is om met name de psychedelische en uitgesponnen momenten van de band uit deze periode te laten horen, en het is ronduit briljant de cd daarom te beginnen met twee (bijna) instrumentale nummers, dat ervoor zorgt dat dit gedeelte van de introductie welhaast voelt als een trip. Het enige nadeel is wel dat dit gedeelte veel doublures kent met de vijf jaar geleden uitgekomen verzamelaar “3000 Days”, maar dat neemt niet weg dat ook deze cd voorbeeldig is samengesteld.
Daarmee is “Introducing” geen echte verzamelaar, maar zoals de titel als zegt, een introductie. En deze introductie had ook voor de doorgewinterde fan niet beter samengesteld kunnen zijn. “Introducing” is volgens mijn promo-sheet ‘vriendelijk geprijsd’, dus leuk om cadeau te geven! Zowel aan je ouwe oom die fan is van Pink Floyd, als die jonge zaterdagkracht die Imagine Dragons goed vindt.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend