Pineapple Thief, The

The Dawn Raids part one & two

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot Britannië
Label: K-scope
Website: www.thepineapplethief.com
MySpace: www.myspace.com/thepineapplethief
Tracklist
Part One:
Tightly Wound (Dawn Version) (5:32)
The West Coast (2:36)
February 13th (6:09)
Too Far Gone (3:52)
Part Two:
Tightly Wound (Acoustic Version) (5:32)
Freefall (5:42)
Bitter Day (4:53)
Second Chance (5:10)
Keith Harrison: drums
Steve Kitch: toetsen
Bruce Soord: zang, gitaar, toetsen
Jon Sykes: basgitaar
Introducing The Pineapple Thief (2014)
Someone Here Is Missing
(2010)
The Dawn Raids (Part 2) ep (2009)
The Dawn Raids (Part 1) ep (2009)
3000 Days (2009)
Shoot First ep (2008)
Tightly Unwound (2008)
What We Have Sown (2007)
Little Man (2006)
10 Stories Down (2005)
4 Stories Down ep (2005)
12 Stories Down (2004)
Variations On A Dream (2003)
137 (2001)
Abducting The Unicorn (1999)
The Dawn Raids part two

Voor ik mijn menig over deze twee ep’s zal geven, klik even op deze link en bestel beide schijfjes voor een mooie prijs. Ik wacht wel even.

Mooi, terwijl je wacht tot je bestelling op de mat ploft kan ik mijn verhaal afsteken. Steven Wilson buiten beschouwing gelaten is er geen persoon binnen ons genre die zo veel uitbrengt als Bruce Soord’s The Pineapple Thief. De releases van deze band lopen in sneltreinvaart op. Naast studioalbums trakteert de band zijn fans vaak ook op downloads en ep’s.

De hier besproken ep’s bevatten nummers die geschreven werden toen de band werkte aan het laatste studioalbum “Thightly Unwound”, speciaal voor deze ep’s geschreven nummers en twee nummers die eerder al ter download waren aangeboden. De oplage bestaat uit een 2000 exemplaren en deze zullen niet meer bijgedrukt worden. Jij blij dat je ze net besteld hebt.

Nog even terug naar dat veel uitbrengen. Dat hoeft namelijk helemaal niet positief te zijn, veel uitbrengen kan nadelig zijn voor de kwaliteit en kan er voor zorgen dat alles hetzelfde gaat klinken. Zo niet bij The Pineapple Thief. Zelden hebben zij een slecht nummer gecomponeerd. De creativiteit van frontman Bruce Soord lijkt niet op te kunnen drogen.

Beide ep’s bevatten een versie van Thighty Wound, eentje akoestisch en eentje in een hardere versie. Beide geven een heel andere kijk op het nummer. Heel gaaf dat het nummer van verschillende invalshoeken wordt gespeeld en toch herkenbaar blijft. Beide versies blinken in schoonheid uit. The West Coast is geschreven in de voorbereiding op “Thightly Unwound” en was nog niet eerder uitgebracht. Het is een mooi slepend akoestisch nummer met prachtige zang van Bruce Soord. Ook February 13th stamt van deze schrijfsessies af. Ik vind het een van de mooiste nummers van deze ep’s. De overgangen binnen het nummer zijn mooi subtiel en de zanglijnen zijn prachtig intens. De wisselwerking met felle gitaarinterrupties zijn niet nieuw, maar ook hier pakken ze sterk uit. Let ook even op het geweldige basgitaarspel van Jon Sykes. Een nummer dat je graag wilt meezingen en dat je graag op repeat zet.

Too Far Gone was eerder al eens te downloaden vanaf de site van de band. Dit nummer, en ook een aantal andere op deze ep’s, schuurt tegen de muziek van Porcupine Tree aan. Een compliment uiteraard. Dit nummer is lekker stevig met mooie gitaarriffs, warm toetsenspel en stuwend basgitaarspel.

Op de tweede ep’s tref je het nummer Freefall aan. Het nummer was nog nooit eerder uitgebracht, maar maakte wel vaak deel uit van de setlis op concerten. Het is een ingetogen nummer met dat prachtige hoge stemgeluid van Bruce Soord en een heerlijk instrumentaal deel dat je even alles om je heen doet vergeten en als een warm bad aanvoelt. Bitter Day werd speciaal voor deze ep geschreven. Het heeft een mooie opbouw en swingend drumspel van Keith Harrison. Het nummer werkt toe naar een climax met heerlijke gitaarriffs en zwaar toetsenspel. Ook dit nummer brengt de band van Steven Wilson in gedachten. Second Chance was eerder al als download beschikbaar. Ook dit nummer is vrij ingetogen. Zo overduidelijk The Pineapple Thief, maar toch weer met een heel eigen gezicht. Het instrumentale tussenstuk is van enorme schoonheid en de overgang naar de zang is prachtig.

De fans van deze band worden wederom koninklijk bediend met deze twee pareltjes. Mocht je de muziek van deze band nog niet kennen, dan kan je blij zijn dat je mijn advies hebt opgevolgd en deze ep’s hebt besteld. De muziek zal je ontgetwijfeld bevallen. En mocht je het toch niet goed vinden, laat ze dan een jaar in je cdkast staan en bied ze dan te koop aan op internet. Ongetwijfeld krijg je er dan meer voor terug dan je er zelf voor betaald hebt.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend