Pineapple Thief, The

Variations On A Dream

Info
Uitgekomen in: 2003
Label:  Cyclops
Website: http://www.pineapplethief.com
MySpace: The Pineapple Thief
Tracklist
We Subside (4:58)
This Will Remain Unspoken (3:27)
Vapour Trails (8:31)
Run Me Through (4:43)
The Bitter Pill (4:35)
Resident Alien (4:14)
Sooner Or Later (3:59)
Part Zero (7:28)
Keep Dreaming (4:21)
Remember Us (16:04)
Bonus-disc: "8 Days"
1. (5:48)
2. (5:58)
3. (4:34)
4. (5:31)
5. (7:20)
6. (7:15)
7. (4:09)
8. (4:54)
9. (5:54)
10. (5:36)
Mark Harris: bas
Nick Lang: drums
Adrian Soord: toetsen
Bruce Soord: zang, gitaar en toetsen
Met medewerking van:
Liz Bramley: achtergrondzang op Vapour Trails
Jon Sykes: bas op Sooner Or Later
W. Torrens: gitaargeluiden op Vapor Trails
10 Stories Down (2005)
4 Stories Down EP (2005)
12 Stories Down (2004)
Variations On A Dream (2003)
137 (2001)
Abducting The Unicorn (1999)

Gezien de populariteit van bands als Coldplay, Muse, Radiohead en de door ons gesignaleerde Gazpacho is het zeer verwonderlijk dat een band als Pineapple Thief een niet veel groter publiek aanspreekt. De muziek van de band rond zanger en componist Bruce Soord houdt op deze cd het midden tussen het rustige gedeelte van Porcupine Tree en de ballades van Sunny Day Real Estate. “Variations On A Dream”, de derde cd van Pineapple Thief, is een pracht van een cd, met liedjes die zich al na één keer draaien zich door de prachtige melodieën nestelen in je hoofd, om je nooit meer los te laten.

Openingsnummer We Subside is gelijk al een hoogtepunt, een nummer gebaseerd op één zich constant herhalend, hypnotiserend themaatje. Het is prachtig hoe de spanning in dit nummer wordt opgebouwd, tot de drums en het baswerk erbij gehaald worden en een trompet (uit een doosje) aangename accenten aan het einde geeft.

De invloed van Muse (of zou het andersom zijn?) is evident in Run Me Through, het stevigste nummer, waarin Soord ook inderdaad zingt zoals Matthew Bellamy. Muse mag dan een goeie band zijn in het alternatieve circuit, wat Pineapple Thief hier presteert is vele malen hoger van kwaliteit. Neem het pianogeoriënteerde The Bitter Pill, waar het Radiohead troef is. De mooie, gevoelige stem van Soord, de werkelijk perfectie productie en de aangename opbouw van het nummer maken het een pareltje.

Er staan werkelijk geen slechte nummers op deze cd. Zeer origineel en verslavend is het instrumentale Resident Alien, welke je doet snakken naar meer instrumentale nummers van deze band. Gelukkig staan er op de bonus-cd ook een aantal prachtige instrumentale nummers.

Part Zero is een heftig, vrij symfonisch nummer met een deprimerende tekst (“I’m doing all I can, but all I get is a suicidal plan), dat nog het meest aan Porcupine Tree doet denken. Het zeer lange Remember Us is erg orkestraal aangezet en kent lange stukken met prachtig gitaarwerk van Soord.

Tenslotte is ook Keep Breathing, een langzaam nummer met een sterk refrein, vermeldenswaardig. Het zou dit nummer kunnen zijn dat, samen met We Subside, die de doorbraak van Pineapple Thief kan bewerkstelligen. Hup, videoclip maken dus.

Op de bonus-cd (alleen verkrijgbaar bij de band zelf) hoor je nog eens tien minstens net zo sterke nummers, opgenomen in acht dagen, tussen 3 en 10 november 2002. Elke dag begon men aan een track, om deze diezelfde dag af te krijgen, met de laatste twee dagen zelfs twee liedjes per dag. “Only the lucky few will have this recording”, schrijft Bruce Soord over dit project op zijn website. Dat zal wel meevallen. Een ieder die het fantastische “Variations On A Dream” aanschaft zonder bonus-cd, zal zijn uiterste best doen het extraatje alsnog te verkrijgen. En de twee andere cd’s. En alles wat Soord en zijn kornuiten de komende jaren uitpoepen. En terecht.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend