Pineapple Thief, The

Where We Stood

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Kscope
Website: http://pineapplethief.com/
Tracklist
Tear You Up (5:00)
The One You Left to Die (4:30)
No Man's Land (4:31)
Alone at Sea (5:42)
That Shore (4:55)
Reaching Out (9:29)
In Exile (4:59)
Take Your Shot (4:38)
Show a Little Love (4:20)
Fend for Yourself (4:14)
Part Zero (6:49)
Simple as That (4:24)
The Final Thing on My Mind (10:24)
Nothing at Best (4:56)
Darren Charles: gitaar
Gavin Harrison: drums
Bruce Soord: zang, gitaar en toetsen
Jon Sykes: basgitaar
Steve Kitch: toetsen
Where We Stood (2017)
Your Wilderness (2016)
Magnolia (2014)
Introducing The Pineapple Thief (2014)
Build A World (ep) (2013)
All The Wars
(2012)
Show A Little Love ep (2011)
Someone Here Is Missing
(2010)
The Dawn Raids (Part 2) ep (2009)
The Dawn Raids (Part 1) ep (2009)
3000 Days (2009)
Tightly Unwound (2008)
What We Have Sown (2007)
Little Man (2006)
10 Stories Down (2005)
Variations On A Dream (2003)
137 (2001)
Abducting The Unicorn (1999)

Iedereen heeft volgens mij wel een denkbeeldig lijstje met bands die je graag nog eens live zou willen zien. Op mijn lijstje staat onder ander Big Big Train en Tears For Fears, maar ook The Pineapple Thief. Dat komt enerzijds omdat ik de band ten tijde van “Someone Here Is Missing” en “All The Wars” uit het oog verloor (ik vind het geen interessante albums) en toen mijn interesse met “Magnolia” en “Your Wilderness” weer volledig was gewekt, kon ik niet naar hun optredens door andere verplichtingen die ik toentertijd had. Nu moet ik oppassen dat de band niet binnenkort gaat stoppen, want daardoor heb ik tot mijn verdriet en schaamte nog nooit een band als Porcupine Tree live gezien…

Maar gelukkig is daar nu “Where We Stood” een geweldige live registratie op cd en dvd (en ook verkrijgbaar op blu-ray). Het geheel is opgenomen op 11 februari 2017 in het sfeervolle Islington Assemly Hall in London. Extra bijzonder aan het laatste album “Your Wilderness” en aan deze tournee is het meespelen van drummer Gavin Harrison (King Crimson, Porcupine Tree). Zijn strakke, maar ook meer jazzy getinte spel is een absolute meerwaarde voor de muziek. Ook op dit livealbum is zijn aanwezigheid niet te missen. Geconcentreerd maar zeker ook ontspannen swingt hij de pan uit.

De band is voor de optredens uitgebreid met gitarist Darren Charles (Godsticks). Hij mag regelmatig in het voetlicht stappen en laat bijzonder sterk spel horen. Bassist Jon Sykes is een genot om naar te luisteren en kijken. De manier waarop hij zijn loopjes door het geheel weet te vlechten is indrukwekkend. Maar misschien moeten de meeste pluimen aan Bruce Soord uitgedeeld worden. Live zingt hij namelijk vreselijk goed en hij is live een prettig persoon om naar te kijken. Hij heeft charisma en komt bijzonder sympathiek over. De setlist leunt uiteraard zwaar op de laatste twee albums. Nummers als Tear You Up, No Man’s Land, In Exile en Alone At Sea kennen een fantastische uitvoering. Een ander hoogtepunt vind ik zelf de sublieme versie van Part Zero van het prachtalbum “Variations On A Dream”.

De beeldregistratie is prima. Bij vlagen wordt er wel vaak van shot gewisseld hetgeen het geheel wat onrustig kan maken. Als je er voor kiest om de concertfilm in zijn geheel te bekijken, zie je na elke twee of drie nummers een stukje interview. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe de band aan zijn naam komt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het concert te bekijken. De extra’s voegen voor de verandering eens echt iets toe. De “making of” heeft een originele insteek waarin ook de mensen achter de schermen en de fans aan het woord komen. Bruce Soord vertelt in “The Making Of In Exile” hoe een track tot stand komt en zijn akoestische versie van Tear You Up is prachtig in al zijn eenvoud.

Voor The Pineapple Thief liefhebbers is dit echt een aanwinst. Ken je de band nog niet zo goed, dan zou dit album een zeer goed vertrekpunt kunnen zijn om deze band beter te leren kennen.

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend