Reasoning, The

And Another Thing

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Comet Music
Website: www.thereasoning.com
Luistermogelijkheid: http://thereasoning.bandcamp.com/album/and-another-thing-ep
Tracklist
One By One (3:55)
Apohenia (5:48)
Pale Criminal (4:37)
21 Grams (5:57)
Jake Bradford-Sharp: drums
Rachel Cohen: zang en percussive
Matthew Cohen: basgitaar en achtergrondzang
Owain Roberts: gitaar
Tony Turell: toetsen, piano en achtergrondzang
Adventures In Neverland (2012)
And Another Thing.. ep (2012)
Adverse Camber (2010)
Acoustically Speaking (2010)
Highway to High Voltage dvd (2010)
Dark Angel (2008)
Awakening (2007)

Lang leve de ep, je weet wel, dat schijfje met een speelduur van hooguit een half uur. Het zou verplicht moeten zijn dat elke band zorgt voor minstens twee van dergelijke minialbums in zijn discografie. Je ziet namelijk vaak dat op een ep van een min of meer gesettelde band alle nummers het predicaat ‘goed’ krijgen. Dergelijke schijfjes bieden geen ruimte aan zwakke broeders, maar is dat ook zo op “And Another Thing..” van The Reasoning?

Na drie studio-cd’s en een cd met akoestische herinterpretaties verschijnt de hier besproken ep als voorloper op hun vierde studioalbum “Adventures In Neverland”.  Wel moet worden aangegeven dat het slechts 20 minuten durende  “And Another Thing..” verder geen enkele connectie heeft met dat album en volledig op zichzelf staat. Er zijn dus geen doublures, louter origineel materiaal.

Op “And Another Thing..” zijn alle kenmerken van de neo-progband uit Cardiff keurig over de vier nummers uitgesmeerd. Zo heeft het stuwend basspel en de evanescence-achtige samenzang van One By One dat energieke van de band. Fraaie melodieën en flinke porties bombast zijn nooit ver weg met als hoogtepunt het geladen Apohenia, een nummer met een mooie opbouw, veel sfeervolle pianotonen en een galmende gitaarsolo. De zang van Rachel Cohen is er hemels, maar waar is die dat eigenlijk niet? Dat was al zo toen ze nog bij Karnataka zong. Het geluid van The Reasoning past haar echter beter. De band had altijd meerdere leadvocalisten tegelijkertijd en dat was hun sterke troef. Dat is jammer genoeg op deze ep niet meer zo. Maar niet getreurd. Het kost engel Rachel geen enkele moeite de kar alleen te trekken en bovendien wordt ze prima ondersteund door de achtergrondzang van enkele bandleden.

Door het vertrek van Dylan Thompson heeft de band naast een leadzanger ook één van de gitaristen minder in de gelederen met als gevolg dat “And Another Thing..”  lichtvoetiger  klinkt dan z’n voorgangers. Het door akoestische gitaar voortgedreven Pale Criminal is daar een goed voorbeeld van. Het is illustratief voor het feit dat The Reasoning altijd wel iets toegankelijks in zich heeft, hoewel het resultaat hier wel heel cheesy is. Prijsnummer van de ep is afsluiter 21 Grams. Dit gaat een populair nummer worden onder de fans. In een typisch donkere ambiance voltrekken zich scherpe riffs en sterke melodielijnen. Achter de tekst gaat de bewering schuil dat de ziel van een mens 21 gram weegt. In het verleden zijn zelfs proeven gedaan met mensen die op het punt stonden te overlijden. Toe maar. The Reasoning heeft er in elk geval een tot de verbeelding sprekend nummer van gemaakt.

Je kan niet anders dan concluderen dat “And Another Thing..” zowel voor hun discografie als voor je collectie een verrijking is. Ooit was er eens een reclamespotje op tv over borrelnootjes waarbij elk nootje apart gekeurd werd en ook hier hebben we een vierwerf ‘oké’ (in sommige gevallen zelfs meer dan dat).

Dick van der Heijde

Send this to a friend