Reasoning, The

Awakening

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Comet Music
Website: http://www.thereasoning.com/
MySpace: The Reasoning
Tracklist
Awakening (6:50)
Chasing Rainbows (6:07)
Playing the Game (4:14)
Aching Hunger (6:45)
Sacred Shape (6:38)
Fallen Angels (6:25)
Shadows of the Mind (7:18)
Within Cold Glass (4:43)
Matthew Cohen: basgitaar
Gareth Jones: zang, toetsen
Rachel Jones: zang, percussie
Dylan Thompson: zang, gitaar
Lee Wright: gitaar
Vinden Wylde: drums
Met medewerking van:
Liz Prendergast: viool en mandoline op Within Cold Glass
Steve Rothery: gitaarsolo op Within Cold Glass
Awakening (2007)

In 2005 stapte bassist Matthew Cohen uit Magenta. In hetzelfde jaar richtte hij de hier besproken band The Reasoning op. Naast Cohen is de naam van Rachel Jones het meest bekend. Zij was de zangeres van Karnataka totdat de band in 2004 uit elkaar viel.

Nu is het niet zo dat de muziek van The Reasoning meteen een kruisbestuiving is van deze twee hierboven genoemde bands. Het is geen complexe variant van prog met folk invloeden. De muziek van The Reasoning is bombastischer en minder complex dan die van Magenta en het is een stuk progressiever dan de muziek van Karnataka.

Het album is sterk zanggeoriënteerd. Op zich niet zo vreemd als je drie sterke zangstemmen in huis hebt. De kwaliteiten van Rachel Jones waren al bekend, die heeft zich bij Karnataka al lang en breed bewezen, maar ook Gareth Jones en Dylan Thompson zijn zeer verdienstelijke zangers. De een heeft een wat rauwe stem terwijl de ander wat meer gepolijst zingt. Vooral wanneer de stemmen mixen met die van Rachel is de zang op zijn mooist.

De muziek van dit zestal is erg gevarieerd. Sommige nummers knallen er echt uit van bombast en kracht. Luister maar eens naar het openingsnummer Awakening. Het knalt uit je speakers en zet meteen de toon. Wat direct opvalt, is de sterke basis die drummer Vinden Wylde en bassist Matthew Cohen leggen. Samen zorgen zij voor een ijzersterk fundament, waarop de rest verder kan bouwen. Zowel liefhebbers van toetsen- en gitaarsolo’s komen ruimschoots aan hun trekken. Lee Wright heeft een vrij felle stijl van spelen en dat past prima in de vaak bombastische basis van de muziek. De toetsen van Gareth Jones geven het geheel een behoorlijk neo-prog sausje. Zijn spel doet regelmatig aan dat van Clive Nolan (Arena) denken.

Ondanks dat de band in een paar nummers wel wat gas terugneemt, dendert het geheel toch te veel over je heen. Een mooie ballade halverwege zou niet slecht uitkomen. Nu kan het zijn dat je na een nummer of vijf het wel gehoord hebt en je aandacht verslapt. Uitzondering is het prachtige Within Cold Glass. Hierin laat de band horen wel degelijk gas te kunnen terug houden. Het heeft een prachtige en rustige opbouw met ruimte voor piano en viool. Het nummer doet, mede door de zang van Rachel Jones, terugdenken aan Karnataka. Aan het einde van dit nummer is het genieten met een heerlijke gitaarsolo van Steve Rothery (Marillion), die man weet (letterlijk) altijd weer de juiste snaar te raken. Geweldig! De band had er beter aan gedaan om dit nummer halverwege neer te zetten en niet helemaal op het einde.

Al met al had een beter evenwicht met meer rustpunten dit album meer goed gedaan. Toch kan ondanks mijn kritiekpunten gerust gesteld worden dat “Awakening” een prima debuut is en The Reasoning een band is om in de gaten te blijven houden.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend