The Revolutionary Army of the Infant Jesus

Songs of Yearning/Nocturnes

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Occulation Records
Website: https://revolutionaryarmyoftheinfantjesus.bandcamp.com/
Tracklist
Songs of Yearning
Avatars (5:30)
Celestine (2:07)
Kontaktion (for St Maria Skobtsova) (3:11)
Ave Maria (3:35)
Vespers (3:47)
Paradise (3:13)
Beginnings (2:02)
Songs of Yearning (2:44)
Falling (1:20)
Miserere (2:13)
Belonging/O Nata Lux (7:24)
Prayer (3:11)


Nocturnes
I Carry The Sun (2:04)
Falling (6:09)
Like The Waters (2:59)
Near To The Beginning (4:39)
Toujours Pour La Première Fois (1:43)
Overture (5:32)
Visions  (3:01)
Opening (8:03)
Anthem (3:07)
Belonging (3:59)
Nightwaves (4:48)
Paul Boyce: clarinet, toetsen, zang
Elisa Carew: cello
Jon Egan: harmonium, toetsen, zang
Leslie Hampson: percussie, gitaar, toetsen, zang
Hannah Harper: fluit, piano
Jessie Main: zang
Zander Mavor: basgitaar, gitaar
Songs of Yearning (2020)
Nocturnes (2020)
Beauty Will Save The World (2015)
Mirror (1990)
The Gift of Tears (1987)

Het is heel moeilijk om bij het schrijven van deze recensie het moment uit te stellen te vertellen dat de muziek van Revolutionary of the Infant Jesus uniek en briljant is. En dat deze twee indrukwekkende platen dat meer dan ooit onderschrijven. Ik ken deze band uit Liverpool sinds het midden van de jaren ’90. De geschiedenis van RAIJ gaat nog verder terug, tot 1985. De muziek van dit collectief kan worden omschreven als een mix van folk en sacrale muziek. De productiviteit van RAIJ is niet heel hoog. De platen die ik in deze recensie onder de loep neem, zijn cd’s vier en vijf sinds het debuut in 1987. Er zit bovendien een hiaat van twintig jaar tussen het verschijnen van de ep “Paradis” in 1995 en “Beauty Will Save The World” vijf jaar geleden.

Nu is RAIJ dus terug met “Songs of Yearning”, en het bijbehorende “Nocturnes”. Bij het luisteren van deze muziek kwam er een plaat steeds meer bij me in gedachten en dat is “Laughing Stock” van Talk Talk. Het gaat me dan niet alleen om de muziek, maar om de benadering: compromisloos, het geluid van stilte, experimenteel, de klagerige melancholiek. Bij RAIJ klinkt nog meer de invloed van de klassieke muziek door, met name van componisten als Arvo Pärt en Henryk Gorecki. Net als deze componisten maakt RAIJ sacrale muziek. De groep is erg beïnvloed door de Oosters-Orthodoxe spiritualiteit. Daarmee is RAIJ enigszins te vergelijken met Iona, al laat deze band zich beïnvloeden door de Keltisch christelijke traditie. Maar het mooie is, vind ik, dat bij beide bands de christelijke mystiek de muziek een absolute meerwaarde geeft. Ook omdat het niet gaat om het verkondigen van allerlei dogma’s, maar dat het gaat om het delen van een hogere en universelere spiritualiteit.

Wat een hoogdravend verhaal, denkt u wellicht. Daarom keer ik terug naar de muziek. “Songs of Yearning” begint met nummer Avatars. Direct laat de band zien waar deze voor staat: meditatief, muziek die zich steeds meer ontvouwd, klagerige strijkinstrumenten en de bezwerende en heldere zang. Soms is de muziek wat meer pop- en songgericht, en komt de vergelijking met The Innocence Mission om de hoek kijken. Andere nummers zijn meer gebouwd rondom soundscapes en is meer de invloed van het latere werk van Talk Talk te horen. Denk ook aan een band als Dead Can Dance. Bijzonder is dat de teksten op dit album gezongen zijn in het Engels, Grieks, Frans, Latijn, en een Fins dialect van het Zweeds en Russisch.

Het is ondoenlijk om alle nummers afzonderlijk langs te gaan. Ik wijs nog wel op het slot van “Songs of Yearning”. In het nummer Belonging-O Nata Lux komt vooral ook de klassieke kant van de band subliem naar voren. Met popmuziek heeft het weinig meer te maken, met klassiek des te meer. Met Prayer, waarin het sacrale sterk naar voren komt, eindigt dit album op een verstilde manier.

“Nocturnes”, een limited edition bij “Songs of Yearning”, is een plaat die op zichzelf staat, maar toch ook weer niet. ‘Verlangen en verlies worden vanuit een ander perspectief verkend’, aldus Leslie Hampson. Het album begint met het prachtige I Carry The Sun. Daarna kan de luisteraar genieten van nog tien bijzondere nummers met als hoogtepunten Like the Waters en Anthem.

Ik sluit af. Revolutionary Army of the Infant Jesus is in mijn ogen een unieke en briljante band. Gezien het experimentele geluid zal het niet in ieders oren zo welluidend klinken als het bij mij doet. Het raakt mij enorm, en uiteindelijk gaat het daarom bij muziek. Voor mij zijn dit platen om te koesteren.

Send this to a friend