Sin Committee, The

Confess

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.thesincommittee.com
MySpace: www.myspace.com/thesincommittee
Tracklist
Confess (3:58)
Serious Adverse Event (4:04)
Straw Men (4:40)
Regression of Faith (5:32)
Four 2 One (4:02)
Joris Bod: zang
Willem Elbers: basgitaar
Victor Smeets: drums
Raymon van Vught: gitaar
Confess EP (2009)
Wormwood EP (2007)

Een moderne metalband die meer focus op textuur legt dan op grootse concepten en melodieën, krijgt al snel vergelijking met bands als Mastodon en Tool aan zijn broek. Bij het Nijmeegse kwartet The Sin Committee is dat niet anders.

“Confess” is de tweede ep van deze band, bestaande uit vijf stevige songs. Zanger Joris Bod grijpt soms even naar de lage registers, maar cleane zang overheerst. Drummer Victor Smeets laat geen gelegenheid voor een complexe break onbenut. Bassist Willem Elbers creëert kleine showcases in de rustpunten. Hier en daar nog een klassieke gitaarsolo van Raymon van Vught erin en alle ingrediënten voor een oorverdovende potpourri zijn aanwezig.

Het goede nieuws is dat het geheel geenszins onder de ambities van de individuele leden te lijden heeft. “Confess” is bij eerste beluistering vooral druk, maar blijkt ook compact, direct en aantrekkelijk. De benadering van de band doet daarmee vooral denken aan bands als A Perfect Circle, Karnivool en Queens of the Stone Age. Nog meer goed nieuws: de plaat klinkt als een klok, zeker voor een eigen beheerproductie.

The Sin Committee werkt inmiddels aan een volledig album. Wordt datgene wat nu twintig minuten lang fris klinkt dan vermoeiend of krijgt het juist op effectieve wijze de ruimte? De tijd zal het leren. Met “Confess” heeft de zogenaamde technical metal scene er in elk geval een fraai Nederlands visitekaartje bij, dat via de eigen website van de band te koop is.

Casper Middelkamp

Send this to a friend