World Of Dust, The

Bhava

Info
Uitgekomen in 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: Snowstar Records
Website: www.theworldofdust.nl
Tracklist
Bunny (1:46)
Shapes (1:42)
Decay (3:15)
Delay (2:06)
Womb (1:05)
Galaxies (1:49)
Homunculus (1:43)
Huru (2:51)
Cumulus (1:36)
Pharaoh (2:43)
Sun (1:18)
Saha (1:51)
The Universe (14:12)
Stefan Breuer (project eigenaar)
Noel Hofman
Thijs Kuijken
Olivier Perez
Aino Vehmasto
Bhava (2013)

Het ultieme resultaat van een multimediaal project is groter dan de som der delen. Voor een recensent dus best een uitdaging om iets te schrijven over slechts een deel van de som. De promo van “Bhava” die is aangeleverd biedt namelijk alleen audio en ontbeert het visuele aandeel. Op de website www.theworldofdust.nl is overigens wel een goed beeld te vinden van het artwork dat vervat is in een 44 pagina’s tellend boekwerk dat geleverd wordt bij dit strikt gelimiteerde album in een oplage van 100 stuks. Op = op en het geheel is op geen enkele manier verder nog verkrijgbaar.

Het concept “Bhava” van kunstenaar Stefan Breuer (dat medewerking kent van leden uit onder andere The Gathering en I Am Oak) is ambitieus en lovenswaardig. ‘Bhava’ betekent ‘wedergeboorte’ en is gecreëerd als zoektocht naar verlichting, waarheid en innerlijke rust. Iets wat wij allemaal (zouden moeten) nastreven en als dit project daartoe een aanzet doet is dat meer dan welkom.

Hoewel de muziek op “Bhava” dus niet los kan worden gezien van de beelden, is er heel goed naar te luisteren. Sterker, het 38 minuten tellende schijfje kent flink wat hoogtepunten. Sterke troef is de korte duur van de nummers die vlekkeloos in elkaar over gaan. Hierdoor verslapt de aandacht geen moment en wandel je in rap tempo steeds een nieuw hoofdstuk binnen.

De muziek sluit uiteraard treffend aan bij het concept, loutert overwegend en valt onder de noemer lo-fi prog. Als geheel kun je denken aan een prachtig concept zoals “The Correlated ABC” van Pythagoras, met dien verstande dat “Bhava” ook behoorlijk veel zang bevat. Maar ook dat concept dien je te ondergaan als een warm bad in plaats van een snelle douche. Voor individuele songs kun je nog wat andere referenties noemen. Zo flirt het prachtige Shapes met de melancholie zoals die ooit zo fraai werd vastgelegd door Fatal Flowers (Younger Days). Verder zijn er raakvlakken te noemen met het geweldige “Reservoirs” van Minco Eggersman’s ME.

Geduld is een schone zaak, maar deze kernkwaliteit wordt eigenlijk pas serieus aangesproken in de eerste minuten van het slotstuk van het veertien minuten klokkende The Universe. De eerste 24 minuten op dit album bestaan uit korte, louter wonderschone composities en trekken als wolken aan een blauwe hemel op een zwoele zomerse dag aan je voorbij. The Universe wil echter de geschiedenis van het heelal verwoorden en daar heb je toch wel minimaal een krap kwartier voor nodig. Maar ook deze song steekt werkelijk briljant in elkaar en doet in alle eerlijkheid ook echt wat de titel suggereert: scheppen, groeien en openbaren. Knap gedaan, zeker als je bedenkt dat alleen de laatste minuten zang bevatten.

Wat mij betreft is “Bhava” een uniek en zeer geslaagd album, zelfs zonder beelden. De muziek is eigenlijk al beeldend genoeg en kan prima op zichzelf staan. Het prachtige artwork (hoewel ik daar slechts een stukje van heb meegekregen) is dus eigenlijk een bonus, hoewel sommigen dit wellicht andersom zien. Hoe dan ook is het een verademing dat uit dit oprechte collectief iets ontstaat dat een antwoord geeft op de haast van alle dag. Voor 38 minuten staat ‘het leven’ even centraal en dat voelt echt heel goed.

Govert Krul

Send this to a friend