World Of Dust, The

Womb Realm

Info
Uitgekomen in: 2015
Tracklist
Space Mountain (2:25)
Peach (2:31)
Gold And Silver (2:49)
Gospel (2:37)
Return Of The King (2:30)
Hyenas (3:35)
Dust (1:44)
Wilderness (2:26)
Stefan Breuer: zang, gitaar, toetsen, programming
Womb Realm (2015)
Bhava (2013)

Na het grootse en meeslepende “Bhava” uit 2013 brengt Stefan Breuer wederom onder de naam ‘The World Of Dust’ nieuwe muziek uit, deze keer verzameld met de titel “Womb Realm”. Het is een heel persoonlijk album geworden (sowieso kenmerkend voor dit muziek- en kunstproject), mede naar aanleiding van de geboorte van een dochter in 2014. Dergelijke gebeurtenissen in een mensenleven zorgen voor reflectie, intimiteit en kwetsbaarheid en dat is op dit album heel goed te horen.

Hoewel de fantasierijke songs thema’s als ‘geluk’ en ‘familie’ behelzen, hoef je geen gejubel te verwachten. Integendeel, de sfeer voelt meer aan als een flinke herfstdepressie, waarbij de lucht slechts sporadisch openbreekt. Dit is geenszins bedoeld als kritiek; de arrangementen zijn wonderschoon en stoelen vooral op ingetogen gitaar, donkere zang en stemmige toetsen / programming.

Was “Bhava” zoals gezegd overweldigend in al zijn abstractie, vandaag klinkt ‘The World Of Dust’ klein en introvert. Met grofweg twintig minuten muziek is het album/ep opvallend kort, maar slaagt Breuer er verrassend goed in toch een ‘geheel’ te presenteren. Er valt ondanks de beperkte duur van de songs veel moois te beluisteren. De kabbelende melodieën zijn pakkend vanaf de eerste seconde (gelukkig maar, want veel tijd is ze niet gegund), de vaak meerstemmige zang voelt warm en oprecht aan.

Kunst openbaart zich in vele gedaanten. Soms op een kamervullend doek, dan weer op miniatuurformaat. Laat je niet misleiden door de omvang. “Womb Realm” is breekbaar en glipt bij onachtzaamheid zomaar door je vingers. Van een heel andere orde dus als “Bhava”, maar mooi en geslaagd is het ook nu weer.

Govert Krul

Send this to a friend