Warm Ouroboros, The

Of Things That Never Were

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Wit-Rusland
Label: Fading Records
Luisteren kan via: https://myspace.com/thewormouroboros
Tracklist
L'Impasse Sainte Bérégonne (4:26)
Shelieth (8:28)
Ladybird On A Moebius Strip (1:47)
The Pear-Shaped Man (5:16)
Dawn Angel (2:03)
Pirates In Pingaree (7:43)
The Magi (1:43)
Soleil Noir (6:10)
The Curfew (7:42)
Return To The Cold Sea Of Nothing (9:50)
Hope (2:22)
Sergey Gvozdyukevich: toetsen, akoestische gitaar, basgitaar, fluit, zang
Vladimir Sobolevsky: elektrische en akoestische gitaar
Alexey Zapolsky: basgitaar
Eugene Zarkhin: drums

Met medewerking van:
Vitaly Appow
Of Things That Never Were (2013)

Ik moet deze recensie beginnen met een waarschuwing. Een die je ook zal vinden bij collega’s uit het binnen- of buitenland die dit zelfde album hebben besproken. Want deze The Worm Ouroboros waar we het gaan over hebben is niet dezelfde als de iets bekendere The Worm Ouroboros uit de Verenigde Staten. Dat is namelijk een post metal-band en staat muzikaal wel erg ver van deze band. Mocht iemand dus besluiten meer van de hier besproken The Worm Ouroboros te willen: kijk uit, deze band heeft slechts één album (dit dus)!

Nu dit mogelijke misverstand uit de weg gewerkt is, kunnen we deze band eens naderbij bekijken. Het bijgeleverde promopraatje geeft aan dat er na Rational Diet en Five Storey Ensemble (eigenlijk dezelfde band, maar twee maal vermelden klinkt nu eenmaal beter) weer een nieuwe en geweldige progband is ontsproten uit Wit-Rusland. Klinkt natuurlijk ietwat opgepompt en overdreven maar het maakt je wel warm voor deze release als je ook, net als ik, houdt van bovengenoemde bands. Helaas, buiten het land van herkomst en gastmuzikant Vitaly Appow hebben de bands eigenlijk vrij weinig gemeenschappelijk met elkaar. Een beetje ontgoochelend, maar is het daarom een slecht album?

Nee, natuurlijk niet! Het zorgde er wel voor dat ik met ietwat foute verwachtingen begon te luisteren. Maar dat is eigenlijk meer mijn eigen schuld om vooronderstellingen te maken die niet aangegeven werden. Wat ik dan wel kreeg lag meer in de lijn van de iets normalere prog dan wat de gemiddelde progwereld-lezer van mij gewend is. De muziek doet me hier meer denken aan Genesis, King Crimson of Van Der Graaf Generator. Hoewel ik moet zeggen dat bij het beluisteren van de openingstrack ik eerder moest denken aan het subgenre Canterbury, zoals een band als Caravan bijvoorbeeld.

Toch moet gezegd worden dat The Worm Ouroboros die invloeden niet doodgewoon op een hoopje bij elkaar gooit en lusteloos kopieert. Nee, ze geven er een eigen draai aan en komen hier en daar toch experimenteel uit de hoek. Waardoor ze plotseling toch weer wat meer gaan aanleunen bij Rational Diet. Je kan dus eigenlijk stellen dat deze Wit-Russen overbekende invloeden nemen maar er op een originelere manier mee omspringen. En ik moet toegeven: het bevalt me enigszins wel.

Er past ook nog een extra woordje uitleg bij het kunstige artwork en vooral het boekje bij dit album. Binnenin vinden we voor ongeveer elke twee nummers een erg mooie foto afgedrukt. Ik heb geen idee of dit beelden uit Wit-Rusland zijn, maar knap is het absoluut. Hierbij vinden we per nummer ook nog een quote van een persoonlijkheid. Zo zien we ondermeer quotes van Albert Einstein, Ursula K. Le Guin (fantasy schrijfster), George R.R. Martin (van Game of Thrones uiteraard) of Erik R. Edison uit wiens boeken The Worm Ouroboros zijn naam ontleed heeft. Terwijl The Magi gebaseerd is op een gedicht van W.B. Yeats en Ladybird On A Moebius Strip dan weer verwijst naar de Franse striptekenaar Jean Giraud. Best belezen jongens die van The Worm Ouroboros…

Al bij al moet ik toegeven verrast te zijn bij deze “Of Things That Never Were”. In de eerste plaats omdat dit niet was wat ik dacht te krijgen, maar ook in de tweede plaats omdat dit album me toch wel bevalt. Een aanrader voor zowat iedere progliefhebber zou ik durven zeggen. En ik kijk alvast uit naar meer van deze band.

Peter Van Haerenborgh

Send this to a friend