This Winter Machine

A Tower of Clocks

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen beheer
Website: https://thiswintermachine.com/
Tracklist
Herald (8:48)
Flying (3:31)
Spiral (2:17)
Symmetry & Light (7:29)
Justified (4:39)
In Amber (3:57)
The Hunt (7:22)
Delta (8:26)
When We Were Young (5:16)
Carnivale (9:10)
Graham Garbett: gitaar, achtergrondzang
Andy Milner: drums
Mark Numan: toetsen, achtergrondzang
Scott Owens: gitaar, achtergrondzang
Pete Priestley: basgitaar
Al Winter: zang
A Tower of Clocks (2019)
The Man Who Never Was (2017)

This Winter Machine is een neoprog formatie uit het Engelse Leeds. In 2017 debuteerde de band met “The Man Who Never Was.” Als je als niets vermoedende recensent een cd van This Winter Machine krijgt, denk je wellicht aan een groep die cd’s uitbrengt die je bij uitstek bij een knapperend haardvuur kunt beluisteren. Muziek zoals bijvoorbeeld Tiger Moth Tales maakt. Dat één en ander wel erg aan doet Genesis en Camel doet denken, neem je dan graag op de koop toe, ook vanwege de kwaliteit van de muziek.

Laat je wat dat betreft bij This Winter Machine niet op het verkeerde been zetten: ik vind het muziek voor elk jaargetijde. De Britten maken vrij ongecompliceerde neoprog, die met name doet denken aan het ‘oude’ Marillion. Daarmee bedoel ik uiteraard de periode met Fish, maar eigenlijk tot en met “Afraid Of Sunlight”, waarna met “This Strange Engine” het verval werd ingezet. En toch, bij het luisteren naar “A Tower Of Clocks” moest ik wel regelmatig denken aan “This Strange Engine” en met name aan het titelnummer. Want This Winter Machine brengt best mooie muziek, maar het zijn vaak stukjes; ik mis nummers die je vanaf het begin bij je strot pakken en niet meer loslaten.

“A Tower Of Clocks” begint met Herald, een nummer dat bijna negen minuten klokt. Het is een instrumentaal nummer, best aardig gedaan maar niet eentje waarmee je in het album wordt gezogen. Een voorbeeld is neoprog icoon IQ. Ik heb de nieuwe cd nog niet gehoord als ik deze recensie schrijf, maar deze Britten beginnen elke schijf met een vrij lang nummer dat er direct inhakt. Of het nu The Darkest Hour op “Ever” is of From The Outside In op “The Road Of Bones”. Kijk, het nummer Spiral bevat fijne zwevende toetsen maar als ik “Not Of This World” van Pendragon uit de kast pak, hoor ik het gewoon veel beter.

Pas als we bij nummer vijf zijn aanbeland, Justified, krijg ik echt interesse in deze plaat. Ja, het klinkt wat poppy en ja, het is een Steve Rothery achtige gitaarsound, maar het is wel een goede song. Ook het nummer In Amber vind ik mooi. Als This Winter Machine vrij rustige neoprog maakt, die duidelijk vanuit de piano/toetsen wordt gemaakt is het zeer genietbaar. Ook nummers als Delta en afsluiter Carnivale zijn prima. Heerlijk in de neoprog traditie. Lekker uptempo met verwijzingen naar het oude Marillion en het gehele oeuvre van Clive Nolan.

De kwaliteit van de tweede helft van de plaat maakt dat ik best enthousiast ben over “A Tower Of Clocks”. Ik vind het een betere plaat dan “The Man Who Never Was”. Meer volwassen. Maar in mijn ogen is This Winter Machine gewoonweg nog niet constant genoeg. Persoonlijk denk ik dat als de band bijvoorbeeld met een overtuigend nummer als Delta begint, de cd een heel andere indruk achterlaat.

Wat dat betreft, de twijfel blijft. This Winter Machine maakt zeker goede muziek en ik draai het met plezier. Maar dat kan ook als ik auto rijd of ik voor mijn werk als docent werk aan het nakijken ben. Nergens raakt het me echt diep, zoals bijvoorbeeld IQ en Pendragon. This Winter Machine hikt op een of andere manier daartegenaan. Evenals bijvoorbeeld een band als Clepsydra, al vind ik hun betere werk echt nog wel een stuk sterker dan deze cd. Een vriend van me zei laatst dat hij er moe van wordt van al die vergelijkingen. ‘Waarom neem je de muziek niet gewoon zoals het is?’. Wellicht zijn dit wijze woorden, maar de vergelijkingen helpen om de muziek in de juiste context te plaatsen. En mijn conclusie is dan: This Winter Machine groeit, maakt aangename neoprog, maar het lukt nog niet om de top te benaderen.

Send this to a friend