Thr33

Thr33

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Eigen beheer
Website: www.thr33.co.uk
Tracklist
Set Me Free (6:46)
Behind You (3:48)
Freefall (5:18)
Shadows (6:12)
Pumpkin Soup (5:59)
Hanging On (7:48)
Freedom (4:10)
If Only Dreams Were Like This (5:47)
Shadows (Reprise) (2:58)
Peter Mason: gitaar, zang
Greg Morgan: drums, zang
Nick Steed: zang, toetsen, synth bas
Thr33 (2020)

De heren van het Britse powertrio Thr33 hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de muziekwereld; de lijst van bands en muzikanten waaraan ze zich in de afgelopen dertig jaar hebben verbonden is indrukwekkend en bevat, naast grootheden als Van Morrison en Steve Hackett, ook Dare, Ten, David Sancious, Jeff Berlin en Ginger Baker. Oké, misschien hebben ze alleen maar hetzelfde muurtje gewit of aan de zelfde bar gehangen, maar toch.

Thr33 laat zich ondertussen inspireren door kopstukken uit de prog, jazzrock en fusion, van Yes, ELP, Pink Floyd en Genesis tot Al DiMeola, Billy Cobham en Focus. Het resultaat is een frisse mengeling van precies die stijlen waarbij het accent overigens vaker op jazzrock ligt dan op prog. Maar de heren zijn van alle markten thuis en draaien de hand ook niet om voor een stukje Hammond funk of een stukje blues.

De band heeft geen bassist, toetsenist en zanger Steed gebruikt zijn linkerhandje voor de zware noten. Op dat gebied hoef je dus geen echt vuurwerk te verwachten, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door drummer Morgan, die onwaarschijnlijk knap zit te timmeren. Ook staat Steed, vooral op ’t orgel, nadrukkelijk zijn mannetje. De momenten waarop de vrienden kunnen uitblinken zijn mooi over de stukken verdeeld. Zo krijgt gitarist Mason nadrukkelijk de ruimte op het bluesy Hanging On en speelt hij het behang van de muren.

De band klinkt lekker puntig, hetgeen voornamelijk komt doordat de muziek nagenoeg live is ingespeeld. Wie de muziek beluisterd neemt zodoende nog dieper het petje af, want de heren spelen tamelijk virtuoos duivels lastige partijen. Het minst ben ik onder de indruk van de zang van Steed, maar toch is die helemaal niet gek, denk aan John Wetton of, in het openingsnummer, aan Sting. Toch geef ik de voorkeur aan de instrumentale stukken. Die zijn dan ook verbluffend, vaak zat ik met open mond aan de speakertjes gekluisterd. De muziek is ondanks alle capriolen prettig toegankelijk. Je kunt de mannen niet betrappen op nodeloze krachtpatserij en de nummers hebben sterke arrangementen met kop en staart. Ook de productie klinkt open en eerlijk, met af en toe een klein gebbetje, maar verder vooral een heldere weergave van een bandje dat in je huiskamer staat te spelen.

Ik ben erg onder de indruk van deze mannen. Deze plaat is wat mij betreft geschikt voor een groot publiek. Beschouw dit als een open uitnodiging en bekijk op de website van de band de mooie filmpjes. Warm aanbevolen!
Send this to a friend