Three Trapped Tigers

Silent Earthling

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Superball Music
Website: www.threetrappedtigers.com
Tracklist
Silent Earthling (5:36)
Strebek (5:44)
Kraken (5:04)
Blimp (4:47)
Engrams (5:21)
Tekkers (5:13)
Hemisphere (5:54)
Rainbow Road (4:52)
Elsewhere (5:04)
Adam Betts: drums
Matt Calvert: gitaar, toetsen
Tom Rogerson: toetsen
Silent Earthling (2016)
Numbers: 1-13 (2012)
Route One Or Die (2011)
EP 3 (2010)
EP 2 (2009)
EP (2008)

Three Trapped Tigers is een Brits trio, bestaande uit musici met een klassieke- en jazzachtergrond en sterk beïnvloed door elektronische muziek. De naam van de band is ontleend aan het gelijknamige boek van Guillermo Cabrera Infante uit 1965 over de Cubaanse hoofdstad Havana van voor de revolutie van Fidel Castro. Zelf noemen ze Aphex Twins en Squarepusher, beide uit de Londense elektronische scene, als hun grote invloeden. Daarnaast delen alle drie een grote liefde voor prog, fusion, jungle, drum & bass enz…

Sinds 2007 timmert dit drietal met grote eigenwijsheid, maar ook groot vakmanschap aan de muzikale weg. Hun voorgaande releases werden vooral gelabeld als experimentele elektronische noise rock. U mag de volgorde bepalen.

Wanneer uw recensent met zijn progwereld oren luistert naar het laatste, overwegend instrumentale, album dan komen referenties als Frost, King Crimson, Lazuli, UK, Mahavishnu Orchestra, Brian Eno, maar ook The Human League en Orchestral Manoeuvres In The Dark naar boven.
Voor wie bij het lezen van de laatste namen het glazuur van de tanden springt…? ze moeten worden vermeld omdat in een aantal nummers ontegenzeggelijk wordt gewerkt met het geluid van deze jaren ’80-bands. Bovendien heeft de geschiedenis geleerd dat veel van onze proghelden de sounds van deze bands in de loop der jaren hebben geïntegreerd in hun muziek.

Met deze wirwar van invloeden en referenties knalt het album voortvarend uit de startblokken. Vette synths en scheurende gitaren, helemaal ingebed in de sounds van de synthesizers, begeleid door heftige drumritmes. Na ongeveer drie minuten wordt de titel Silent Earthling eindelijk recht gedaan, en dan ook nog maar voor een minuutje. Maar ja, de overige vier minuten waren dan ook wel stevige elektro prog van de hoogste orde. De tweede, waarvan de titel is ontleend aan een komisch karakter dat Tom Hanks in de film “Dragnet” speelt, en derde track (met vocalen) hebben dezelfde hectische en energieke aanpak.

In Blimp wordt in eerste instantie gas terug genomen met transparante lichte sounds om na ruim anderhalve minuut weer helemaal los te gaan. Als je deze, schier onnavolgbare, drumpartijen kunt spelen, kun je rechtstreeks solliciteren bij acts als Frost of King Crimson. De baspartijen worden zeer kundig met toetsen ingevuld wat in veel passages zelfs een extra laag creëert. In tracks als Engrams, het funky Tekkers en Hemisphere komen de invloeden van de elektro en synthy-pop bands uit de jaren 80 meer bovendrijven door de keuze van de sounds en gebruik van korte melodische motiefjes. Tevens wordt de zwaar aangezette, energieke hectiek uit de eerste drie nummers hier achterwege gelaten. Zo weten de heren op dit, bijna uitsluitend, instrumentale album voldoende variatie aan de dag te leggen.

Nadat de vorige releases werden gekenmerkt door een ietwat schel elektronisch geluid, zijn de Three Trapped Tigers met deze avontuurlijke, zwaarder aangezette “Silent Earthling”, misschien wel onbedoeld, het prog-universum ingerold. Wij verwelkomen het trio met groot enthousiasme en bevelen u deze unieke mix van elektronica, agressieve gitaren en hectische drums van harte aan. De komende maand verzorgt de band een tour door Groot Brittannië en daarna Italië en Duitsland. Nederland zou in dat rijtje geenszins misstaan.

Math Lemmen
Koop bij bol.com

Send this to a friend