Threshold

Dead Reckoning

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Nuclear Blast
Website: http://www.thresh.net/
MySpace: http://www.myspace.com/thresholdofficial
Tracklist
Slipstream (4:53)
This Is Your Life (3:41)
Elusive (6:10)
Hollow (4:00)
Pilot In The Sky Of Dreams (9:44)
Fighting For Breath (8:16)
Disappear (4:17)
Safe To Fly (5:06)
One Degree Down (8:33)
Steve Anderson: basgitaar
Karl Groom: gitaar
Johanne James: drums
Andrew McDermott: zang
Richard West: toetsen
Met medewerking van:
Dan Swano: additionele zang op Slipstream en Elusive
The Ravages Of Time (2007)
Dead Reckoning (2007)
Subsurface (2004)
Critical Energy [live] cd + dvd (2004)
Wireless - Acoustic Sessions (2003)
Critical Mass (2002)
Hypothetical (2001)
Clone (1998)
Extinct Instinct (1997)
Psychedelicatessen (1994)
Wounded Land (1993)

De progmetalmannen van Threshold zijn weer terug op het progfront. Een tijdje geleden kwam het verrassende nieuws dat de mannen weg gegaan waren bij Insideout en een nieuw contract gesloten hadden met het grote Duitse metallabel Nuclear Blast. Deze switch zal de band vast geen windeieren opleveren, aangezien het bereik van dit label enorm is en ook de promotie mogelijkheden groter zijn. Alles lijkt erop dat Threshold klaar is voor een tweede jeugd en er helemaal voor wil gaan.

Op “Dead Reckoning” doet de band waar het al jaren goed in is; lekkere toegankelijke progmetal maken met pakkende refreinen, mooie melodieën en sterke zang. De band mag dan wel van label veranderd zijn, de muziek heeft beslist geen verandering ondergaan. Dit album ligt helemaal in de lijn van “Subsurface”, “Critical Mass” en “Hypothetical”. Dit gegeven is absoluut geen slecht nieuws, want al deze albums zijn stuk voor stuk enorm sterk en het hier besproken album doet daar zeker niet voor onder.

Persoonlijk ben ik blij dat de toetsen van Richard West meer te horen zijn en dat hij hier en daar ook wat soloruimte opeist (Disappear, One Degree Down). Het maakt de muziek van Threshold nog intenser. Op dit album moet Karl Groom het gitaarwerk alleen voor zijn rekening nemen aangezien zijn maatje Nick Midson uit de picture is. Verschil hoor je door dit vertrek niet, de solo’s en het riffwerk van Groom zijn van grote klasse.

Andere smaakmaker is zanger Andrew McDermott die ook op dit album weer klasse zingt. Net zoals op eerdere albums wordt er op “Dead Reckoning” ook hier en daar gebruik gemaakt van stemvervormingen en dat geeft de betreffende nummers een meerwaarde.

De titel van de cd heeft met navigatie te maken en dat komt in de prachtige hoes ook terug. De band weet inmiddels prima hoe ze door het progmetal genre moeten navigeren en als ze in deze koers blijven, zullen de fans tevreden blijven en zullen ze onderweg heel wat nieuwe passagiers oppikken. Toch zou ik het toejuichen als ze heel soms eens van de koers zouden afwijken, met deze zeer ervaren en kundige stuurlui aan boord kan dat veel moois opleveren.

Maarten Goossensen

CD:
Koop bij bol.com

2LP (2014 uitgave):
Koop bij bol.com

Send this to a friend