Threshold (support RPWL)

19 april 2008, De Boerderij, Zoetermeer

Info
RPWL:
Website: www.rpwl.net
MySpace: www.myspace.com/rpwl

Threshold:
Website: www.thresh.net
MySpace: www.myspace.com/thresholdofficial
Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
www.boerderij.org
RPWL:
Yogi Lang: zang, toetsen
Manfred Müller: drums
Chris Postl: basgitaar
Kalle Wallner: gitaar

Threshold:
Steve Anderson: basgitaar
Karl Groom: gitaar
Johanne James: drums
Pete Morten: gitaar
Richard West: toetsen
Damian Wilson: zang
RPWL o.a.
Silenced
Breath In, Breath Out
Stranger
Start The Fire
3 Lights
Sleep
Hole In The Sky
Roses

Threshold o.a.
Slipstream
Pressure
Falling Away
Mission Profile
Hollow
Part Of The Chaos
Mansion
Groundcontrol
Pilot In The Sky Of Dreams
Elusive
Oceanbound
The Destruction Of Words
One Degree Down
Light And Space
Fragmentation
This Is Your Life

Moest het voorprogramma het vooral van de muziek hebben, Threshold voegt daar een uitermate energieke show aan toe. Damian ‘macho’ Wilson heerst vanaf opener Slipstream en als een overenthousiaste bezoekster hem op enig moment hartstochtelijk en zonder enige terughoudendheid de liefde verklaart is hij helemaal niet meer te houden.Liefhebbers van prog hebben niets te klagen, zeker niet waar het concerten betreft. Ten eerste vinden concerten doorgaans plaats in lekkere kleine zaaltjes, ten tweede is de support act in de meeste gevallen eigenlijk ook een hoofdact. 

Zo mochten we in De Boerderij onlangs nog Dreamscape en Circus Maximus in het voorprogramma van Symphony X aanschouwen en stond in Ahoy hoofdact Symphony X enige tijd geleden zelfs in het voorprogramma van support act Dream Theater (als u begrijpt wat ik bedoel, blink blink…)

Ook nu werd het Threshold publiek getrakteerd en mocht het door Pink Floyd geïnspireerde RPWL de kick-off verzorgen. Deze  sympathieke Duitsers deden dit met verve en kregen ruimte voor een set van maar liefst vijf kwartier prog op hoog niveau. Uiteraard kwam het laatste album “The RPWL Experience” ruim aan bod en vanaf opener Silenced gevolgd door het heerlijk poppy Breath In, Breath Out zat de sfeer er prima in. RPWL is geen dampende podiumact. Dit werd echter prima opgevangen door visuele ondersteuning middels filmpjes achter de drumkit. Vervolgens deed een stralende glimlach en open presentatie de rest.

Dat het optreden absolute meerwaarde had, blijkt wel uit het feit dat veel bezoekers na afloop een cd kochten bij de RPWL-stand. Bezoekers die al eerder tot aanschaf waren overgegaan stelden vast dat ze het album nu nog beter vonden. Doel bereikt mag je dus stellen!

Om 22 uur was het tijd voor Threshold. De band is kind aan huis in ‘De Buurdéraai’ en terecht. Met de power van een ware metal-act rolt de van adrenaline stuiterende band als een tank het podium op met maar één gedachte: platspelen die zaal!

Moest het voorprogramma het vooral van de muziek hebben, Threshold voegt daar een uitermate energieke show aan toe. Damian ‘macho’ Wilson heerst vanaf opener Slipstream en als een overenthousiaste bezoekster hem op enig moment hartstochtelijk en zonder enige terughoudendheid de liefde verklaart is hij helemaal niet meer te houden.

Threshold beschikt over een behoorlijk aantal albums waardoor je als fan altijd kan rekenen op songs die je niet regelmatig (live) hoort. Zo was na een start met meer recent werk (het iets oudere Falling Away alvast als tussendoortje) ruim aandacht voor het overweldigende Part Of The Chaos, gevolgd door het gevoelige Mansion van het album “Extinct Instinct”. Via Groundcontrol deed men weer een stap vooruit naar 2004 om vervolgens in het heden te belanden met sublieme uitvoeringen van Pilot In The Sky Of Dreams en Elusive. Met Oceanbound knalt men dapper door (fraai gitaar/toetsen duel!), gevolgd door een knappe mix van kracht en emotie in The Destruction Of Words en One Degree Down. Het publiek is hier allang niet meer te houden en brult de teksten luidkeels mee. De eerder genoemde aanbidster krijgt nu haar beloning wanneer Damian het podium verlaat om de dame in kwestie een flinke omhelzing te geven.

threshold2.jpg

Zoals te doen gebruikelijk speelt Threshold met een volume dat de pijngrens bereikt en regelmatig de 110 db nadert. Wat ondergetekende betreft mag daar best eens paal en perk aan gesteld worden trouwens, want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat bezoekers met geluidwerend materiaal de zaal moeten betreden. Zet het gewoon een streepje zachter zou ik zeggen. Ondanks deze aanmerking moet gezegd worden dat het geluid verder prima in balans was en temidden van het muzikale geweld de teksten van Damian woord voor woord gevolgd konden worden.

Als na bijna twee uur wordt afgesloten met This Is Your Life heeft Threshold wederom bewezen tot de groten der aarde te behoren. Om het uitstekende songmateriaal en de dito instrumentbeheersing staat men natuurlijk al jaren bekend, maar met Damian Wilson als frontman heeft men live gewoon alles voor elkaar. Niets ten nadele overigens van de ‘Mac-vocalen’. Mooie avond!

threshold3.jpg

Verslag en foto’s: Govert Krul

Send this to a friend