Threshold

Wireless Acoustic Sessions

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: eigen beheer (fanclub cd)
Website: www.thresh.net
MySpace: www.myspace.com/thresholdofficial
Tracklist
Fragmentation (4:06)
Consume To Live (5:03)
Seventh Angel (2:38)
The Sheltering Sky (4:37)
Part Of The Chaos (4:40)
Innocent (4:05)
Falling Away (5:22)
Conceal The Face (4:18)
Lovelorn (3:18)
Narcissus (3:56)
Andrew 'Mac' McDermott: zang
Karl Groom: gitaar
Nick Midson: gitaar
Jon Jeary: bas
Johanne James: drums
Richard West: toetsen
The Ravages Of Time (2007)
Dead Reckoning (2007)
Subsurface (2004)
Critical Energy [live] cd + dvd (2004)
Wireless - Acoustic Sessions (2003)
Critical Mass (2002)
Hypothetical (2001)
Clone (1998)
Extinct Instinct (1997)
Psychedelicatessen (1994)
Wounded Land (1993)

Threshold is de band waar de progressieve metal voor mij mee begon. Ik ben de band al die jaren trouw blijven volgen. Zo nu en dan brengt de band via de fanclub cd’s uit die, in eerste instantie, bestemd zijn voor leden van de fanclub, maar die ook voor niet-leden interessant zijn. De cd’s staan dan ‘vol’ met niet eerder uitgebracht materiaal, demoversies van nummers of zoals in dit geval akoestisch materiaal.

“Wireless” levert een mooie doorsnede op van tien jaar Threshold (1993 – 2003) aangevuld met een tweetal nog niet eerder uitgebrachte nummers. De cd start met een nummer van hun, in 2002 verschenen, studioalbum “Critical Mass”, namelijk Fragmentation. De nummers zijn in deze akoestische versie ingekort en natuurlijk opnieuw gearrangeerd. De voor Threshold kenmerkende bombastische gitaarmuur aangevuld met de toetsen van Richard West is verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat ook de spanning uit de nummers is. Die spanning komt nu voort uit het warme akoestische geluid van de gitaren die het geheel broeierig laten klinken. Het van het debuut “Wounded Land” afkomstige Consume To Live is één van mijn favoriete Threshold-nummers ooit. Zanger Mac staat hier voor de schier onmogelijke taak om Damian Wilson te doen vergeten. Mac slaagt daar niet geheel in, iets dat voornamelijk is toe te schrijven aan zijn rauwe stemgeluid. Gebleven is het geweldige baswerk van Jon Jeary.

Seventh Angel is het eerste nummer dat nog niet eerder uitgebracht is. Een nummer dat een echte ballade is. Ook waarschijnlijk in de versie met snoer. The Sheltering Sky, afkomstig van “Hypothetical” is weer een nummer waar in zanger Mac zich hoorbaar beter op zijn gemak voelt. Bij de nummers die van origine door Damian Wilson zijn ingezongen, hoor je dat hij zich, ondanks de andere arrangementen, moet forceren. Van het ondergewaardeerde “Extinct Instinct” is Part Of The Chaos afkomstig. Ook dit is een nummer dat origineel door Damian Wilson is ingezongen. Veel meer dan in de andere nummers heb ik het idee dat Mac moet schreeuwen. Gelukkig staat het bol van duetten tussen gitaar en toetsen en blijft het een dijk van een nummer.

Innocent, afkomstig van “Psychedelicatessen”, is origineel ingezongen door tussenpaus Glynn Morgan. In tegenstelling tot de door Damian Wilson gezongen nummers kan Mac met dit nummer beter uit de voeten. Falling Away is het tweede nummer dat afkomstig is van “Critical Mass”.

Het tweede nieuwe nummer Conceal The Face start erg dreigend. Een dreiging die wordt veroorzaakt door de gitaren en waar toetsenist Richard West zo nu en dan een vrolijk loopje in laat horen. Dit nummer wil ik graag in een versterkte versie terughoren op een volgend studioalbum.

Van het eerste door Mac volgezongen studioalbum “Clone” is Lovelorn afkomstig. Ik vind dit het minste nummer van de cd, maar dat vond ik het ook al op het studioalbum. Ik heb altijd de indruk gehad dat het nummer op de één of andere manier niet af was. Het typische Threshold gevoel dat ik bij andere nummers wel heb, ontbreekt hier. Ook “Hypothetical” is vertegenwoordigd door een tweede nummer en wel het fors ingekorte Narcissus. Een heerlijk nummer waarin toetsenist Richard West zich mag uitleven in een aantal vingervlugge solo’s.

“Wireless Acoustic Sessions” is een cd die Threshold van een heel andere kant laat horen en die uitermate geschikt is voor de donkere dagen rond Kerstmis. De muziek van mijn favoriete band uitgevoerd op een wijze zodat ook mijn vrouw het weet te waarderen. Leuk voor die paar dagen, maar daarna wil ik gewoon weer ouderwets rocken.

Rob van Oosten

Send this to a friend