Thunderclap Newman

Hollywood Dream

Info
Uitgekomen in: 1970
Land van herkomst:  Groot-Brittannië
Label: Esoteric Recordings
Website:  http://www.thunderclapnewman.com/
MySpace: -
Tracklist
Something In The Air (3:56)
Hollywood # 1 (3:20)
The Reason (4:06)
Open The Door, Homer (3:02)
Look Around (3:00)
Accidents (9:42)
Wild Country (4:16)
When I Think (3:06)
The Old Cornmill (3:58)
I Don't Know (3:44)
Hollywood Dream (3:06)
Hollywood # 2 (2:59)
Bonus tracks:
Something In The Air (single version) (3:57)
Wilhelmina (2:58)
Accidents (single version) (3:48)
I See It All (2:49)
The Reason (single version) (3:49)
Stormy Petrel (2:58)
Speedy Keen: drums, zang
Jimmy McColluch: piano
Andy Newman: gitaar
Met medewerking van:
Bijou Drains: bas
Chris Morphet: harmonica op Accidents
Hollywood Dream (1970)

Ik moet toegeven, ik had nog nooit van ze gehoord, Thunderclap Newman. Domme naam ook eigenlijk, tot ik begreep dat het de groepsnaam was van Andy Newmark, de pianist en belangrijkste man van de band. Tot ik de cd opzette en Something In The Air door mijn kamer schalde. Ja, dat nummer ken ik wel. Hit ooit. En jij kent em waarschijnlijk ook. Kijk anders hier maar even.

Something In The Air was op het hele vasteland van Europa een grote hit. Nu vond Esoteric het nodig om het daaruit voorkomende debuut van deze one-hit-wonder, “Hollywood Dream”, geremasterd en wel op cd uit te brengen. Was dat nodig? Nou, nee. Is het aangenaam om naar te luisteren? Ja, als curiositeit is dat best grappig.

Thunderclap Newman maakt vlotte jaren ’60 popmuziek met sterke Beatles-invloeden, voorzien van mooie, maar weinig schokkende melodieën, maar mengt dit aangenaam met de fraaie honky-tonk-achtige manier van pianospelen. Dit zal voor klassiek getrainde pianisten een gruwel zijn, maar voor de rest van de mensheid een aangename verpozing.

Een remaster zorgt er helaas ook voor dat eventuele fouten duidelijker hoorbaar zijn. Dat is bij Thunderclap Newman wat betreft de zang heel erg het geval, want die is vaak tenenkrommend. Toch past het ook wel bij die reeds genoemde valse piano, dus zo erg is het dan weer niet. Helaas is Something In The Air wel met afstand het beste nummer van de plaat, hoewel nummers als The Incident en het lange, door een fraai pianostuk onderbroken Accidents ook zijn momenten kent. Voor de rest klinkt “Hollywood Dream” eerlijk gezegd als een haastig samengesteld debuut vanwége het grote succes van de single.

Dat het album ook nog geproduceerd is The Who’s Pete Townsend, die op de hit Something In The Air ook nog bas schijnt te spelen, doet niets af aan het feit dat de productie belabberd is, zelfs gemeten naar die tijd.

Op de achterkant van de cd staat nog leuk vermeld: ’the face of 1970′. Nou, dat is dan helaas één van de minder fraaie gezichten. Hoewel ik het remaster-label Esoteric hoog heb staan, zou ik deze remaster overslaan.

Markwin Meeuws

Koop bij bol.com

Send this to a friend