Tides From Nebula

Earthshine

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Mystic Production
Website: www.tidesfromnebula.com
MySpace: www.myspace.com/tidesfromnebula
Tracklist
These Days, Glory Days (6:45)
The Fall Of Leviathan (8:29)
Waiting For The World To Turn Back (3:06)
Caravans (9:59)
White Gardens (6:13)
Hypothermia (2:40)
Siberia (10:03)
Cemetery Of Frozen Ships (5:49)
Maciej Karbowski: gitaar, synthesizer
Tomasz StoÂowski: drums
Adam WaleszyÄski: gitaar
Przemek WÙgÂowski: basgitaar
Earthshine (2011)
Aura (2009)

De westerse samenleving dwingt ons al vroeg te reageren en vooral te controleren. Terwijl echte wijsheid en levensvreugde voortkomen uit accepteren. Zodra je inziet welke meerwaarde dit heeft en bereid bent erin te investeren, een uiterste inspanning te leveren om vrede te hebben met de organische route van het leven en onze wereld, beschik je over de grootst mogelijke rijkdom. Het hoogst haalbare.

Waarom deze inleiding? Omdat vrede en acceptatie tot de vereiste mindset leiden voor postrock in het algemeen en die van Tides From Nebula in het bijzonder. Om optimaal te kunnen genieten van de sterk filmische voordracht die “Earthshine” brengt moet je afstand durven nemen van de dagelijkse beslommeringen en vooral onthaasten. “Earthshine” is namelijk bij tijd en wijle aandoenlijk traag en vereist dat ene bijzondere moment waarop de goede bedoelingen van Tides From Nebula zich in alle schoonheid openbaren. Kabbelende, melancholische muziek die je ademhaling temporiseert en louterend werkt als je geniet van de eerste lentezon en de drukte van alle dag even laat voor wat het is.

Het trefwoord voor postrock is natuurlijk dynamiek en hier scoort “Earthshine” maximaal. De opbouw van de songs en het album als geheel is griezelig perfect. De treffende drumpartijen van Tomasz Stolowski zijn onmisbaar en zetten steevast de toon. Niet alleen tijdens de bevrijdende geluidserupties die je met aanzwellende gitaarpartijen als een vloedgolf overspoelen, ook de ingetogen momenten voelt hij als geen ander aan.

Ik heb groot respect en waardering voor bands die beschikken over het vereiste geduld en inlevingsvermogen om de ultieme postrock af te leveren. Het is wat mij betreft de lastigste muzieksoort, zowel voor maker als luisteraar en het vraagt van beiden offers en doorzettingsvermogen. Offers die je uiteindelijk dat zeldzame gevoel van overwinning en die spaarzame momenten van echt geluk bezorgen. Offers die het leven de moeite waard maken. Het instrumentale “Earthshine” is gemaakt om je een raampje te tonen en inzicht te bieden. Sla het niet af.

Govert Krul

Send this to a friend