Tilt

Million Dollar Wound

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Eigen beheer
Website: www.milliondollarwound.co.uk
MySpace: http://www.myspace.com/tiltband
Tracklist
No Superman (4:30)
Long Gone (5:43)
Gravity (5:00)
Answers (7:34)
Adore (7:15)
Robin Boult: gitaar
Irvin Duguid: toetsen
Steve Vantsis: basgitaar

Met medewerking van:
Paul Dourley: zang op No Superman en Answers
Kaela Rowan: zang op Long Gone
Holly Tomás: zang op Gravity en Adore
Frank Usher: gitaar
John Wesley: gitaar
Million Dollar Wound EP (2009)

Tilt is een nieuwe band, pardon, een nieuw project rond gitarist Robin Boult (vooral bekend van zijn werk met Fish), toetsenist Irvin Duguid (Ray Wilson en nogmaals Fish), drummer Dave Stewart (Camel) en bassist Steve Vantsis (ah… Fish). Op deze plaat worden ze nog bijgestaan door gitaristen John Wesley (bijna-bandlid van Porcupine Tree) en Frank Usher (nog maar eens Fish).

Ter verdere verhoging van de feestvreugde zijn er voor het inzingen van vijf liedjes liefst drie verschillende vocalisten ingehuurd: één mannelijke en twee vrouwelijke. Zelfs bij Toto zou dat veel zijn, maar dat was dan ook een band en Tilt is een project.

Aangezien Fish toch wel een verbindend element lijkt in een aanzienlijk deel van de line-up, dringt de vraag zich op of deze muziek een beetje lijkt op Fish zonder Fish. Als we als gedachte-experiment ons deze muziek voorstellen met zang van Fish (wat vooral moeilijk is omdat Fish niet louter een stem, maar ook een persoonlijkheid naar de muziek brengt), dan had een en ander inderdaad best op een van Fish’ recentere albums kunnen staan.

“Million Dollar Wound” is, zo is het althans gepland, de eerste van een serie ep’s met telkens wisselend personeel rond de drie kernleden. De muziek is te kenschetsen als weinig opzienbarende pop-rock, waar in de twee iets langere nummers enige poging tot verdere uitspinning gedaan is, zonder dat zich daarvan echt iets in het geheugen nestelt. Het klinkt allemaal niet slecht, maar bovenal weinig opzienbarend. Een gebrek aan eigen identiteit, niet in de laatste plaats door de drie verschillende vocalisten lijkt nog het meest opvallende aan de plaat. Ofschoon alle materiaal door Vantsis geschreven is, is het instrumentale werk domweg te inwisselbaar om identiteitsbepalend te zijn. Zoals gezegd: van de zang moeten we het ook niet hebben. Dat de twee iets steviger nummers toevallig ook precies de nummers met mannelijke zang zijn, helpt de vorming van één totaalplaatje niet echt mee.

Tilt presenteert zich wat mij betreft tot nu toe als vis… pardon vlees noch vis. De geïnteresseerde kan de ep evenwel bestellen via de website van het project.

Casper Middelkamp

Send this to a friend