Tinkicker

The Playground At The Edge Of The Abyss

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Denemarken
Label: Mals
MySpace: www.myspace.com/tinkicker
Tracklist
Skeletons (0:22)
The Playground at the Edge of the Abyss (3:58)
Li'l Mary (4:39)
Man With the Evil Eye (4:02)
Flowers in the Asphalt (3:01)
Reflections From the Sun (3:08)
New Values (2:36)
Success? (4:57)
Son of the Syringe (4:36)
S.O.S. (2:01)
Household Glove and the Lord Above (2:16)
Neon Lights and Transvestites (3:56)
Jimi Is Dead (5:03)
Therapy (3:11)
Make up Dreaming (3:41)
Playground Revisited (0:53)
The Great Escape (5:49)
New Message (0:11)
Klaus Bastian: zang
Klaus Herfort: drums, percussie
Søren Lindberg: gitaar
Kristian Møller: basgitaar
The Playground At The Edge Of The Abyss (2011)
Soliloquy of the Transparent Boy (2008)

Collega Hans schreef in zijn recensie over het debuutalbum “Soliloquy of the Transparent Boy” dat die cd het nét niet had en dat misschien een verstokte liefhebber van het wat oudere Black Sabbath hier wat van zijn gading zou kunnen vinden. Omdat ik aan de laatste omschrijving voldoe heb ik waarschijnlijk deze tweede cd van Tinkicker toegestuurd gekregen. Laat ik hier dan meteen maar een antwoord op geven: Ik ontdek hier helemaal niets in wat daar ook maar op lijkt en ook deze cd heeft het helemaal niet.

De 18 korte nummers vormen samen een conceptalbum dat het levensverhaal vertelt van onder anderen Frank (de succesvolle klootzak), Mary (de tiener-prostituee) en Jimi (de junk). Deze personages zijn, volgens de band, gebaseerd op de werkelijke feiten en ware verhalen uit de 70’er en 80’er jaren. Een goed gevonden onderwerp, echter slecht uitgewerkt. De verhaallijn in dit album ontgaat mij en ook de boodschap die de band wil meegeven is mij onduidelijk. Verder heeft de hoes mijn inziens geen enkele relatie met het onderwerp en dingt wederom mee voor het slechtste hoesontwerp van het jaar.

De stem van Klaus Bastian doet in het titelnummer een beetje denken aan een kruising tussen David Bowie en Roger Daltrey (The Who). De band wil met dit album ook graag vergeleken worden met “Tommy”, maar dat haalt het in de verste verte niet.

De muziek doet nog het meest denken aan de toegankelijke populaire hardrockvorm uit de 80’er jaren, toen vele beginnende bands deze vorm van muziek speelden. Meestal in de klassieke samenstelling, zoals Tinkicker deze ook heeft, van een zanger, gitarist, bassist en drummer. Lindberg en Herfort hebben toen samen ook een band gehad, met Shotgun Wedding hebben ze in 1987 een eerste demo “Meeting Of The Minds” opgenomen. Later zijn nog een tweetal demo’s opgenomen, maar toen is er nooit een platendeal uit voortgekomen.

Pas jaren later heeft het Russische platenlabel Mals er wel wat in gezien en deze beide albums uitgebracht. Laten we hopen dat het hier bij blijft.

Mario van Os

Send this to a friend