Rundgren, Todd

Healing (Live)

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Floating World Records
Website: http://www.tr-i.com/
Tracklist
CD:
Healer
Pulse
Flesh
Golden Goose
Compassion
Shine
Tiny Demons
Healing Part One
Healing Part Two
Healing Part Three
Time Heals
Sons Of 1984

DVD:
Healer
Pulse
Flesh
Golden Goose
Compassion
Shine
Tiny Demons
Healing Part One
Healing Part Two
Healing Part Three
Time Heals
Sons Of 1984
+ Todd Rundgren interviewed by Roy Firestone, 22 September 2010 (part two)
Jesse Gress: gitaar, toetsen
Grag Hawkes: toetsen
Prairie Prince: drums, percussie
Todd Rundgren: gitaar, toetsen, zang
Kasim Sultan: basgitaar, toetsen
Bobby Strickland: saxofoon, toetsen

Met medewerking van:
Barbara Ingram School For The Arts Singers
Todd – live (2012)
Healing – live (2012)
Todd Rundgren's Short Johnson (2010)
Arena (2008)
Liars (2004)
One Long Year (2000)
With a Twist (1997)
The Individualist (1995)
No World Order (1993)
2nd Wind (1991)
Nearly Human (1989)
A Cappella (1985)
The Ever Popular Tortured Artist Effect (1983)
Healing (1981)
Back to the Bars – live (1978)
Hermit of Mink Hollow (1978)
Faithful (1976)
Initiation (1975)
Todd (1974)
A Wizard, A True Star (1973)
Something/Anything? (1972)
Runt - The Ballad Of Todd Rundgren (1971)
Runt (1970)

Niet meer (of minder) dan zes keer voerde Todd Rundgren zijn twee albums “Todd” (1974) en “Healing” (1981) in september 2010 op tijdens een korte tournee door de Verenigde Staten. Dat deed hij samen met oudgedienden Kasim Sulton (bas), Prairie Prince (drums) en Jesse Gress (gitaar), aangevuld met toetsenisten Greg Hawkes (bekend van The Cars) en Bobby Strickland, die ook saxofoon speelt. De eerste helft van de optredens werd gevuld met “Todd”, terwijl na de pauze de integrale versie van “Healing” op het programma stond.

Het album handelt over helende krachten en hoe die te gebruiken; het behoort tot een handvol spiritueel getinte platen van de man uit Philadelphia. Daarnaast is die bij uitstek geschikt om live uit te voeren, want het oorspronkelijke werk is door Rundgren compleet zelf ingespeeld en laat dus ruimte over om tijdens de liveuitvoering goed uit te pakken. Dat gebeurt zo te horen (en te zien op de bijgeleverde dvd) – opgenomen in Akron (Ohio) – behoorlijk uitgebreid.

Twee toetsenisten en een heus koor luisteren de songs op, waarbij de eerste helft bestaat uit een aantal ‘verkennende’ nummers en het tweede deel bestaat uit de hypnotiserende Healing-suite. Daarin komen met name de toetsen aan bod en door vijf man op het podium bespeeld. Todd lijkt af en toe wat minder goed bij stem, maar dat heeft met name te maken met de toonhoogte van de nummers: ouder worden doet de stem zakken en de meeste songs op “Healing” zijn behoorlijk aan de hoge kant. Niettemin komen Compassion, Shine en Flesh volledig tot leven op het podium, mede dankzij het koor. Enkele zijn ook nog nooit live door Rundgren uitgevoerd. De oorspronkelijk bij het album geleverde single Time Heals/Tiny Demons is destijds uitgebracht om “Healing” meer aandacht te geven. Dertig jaar later staan ze te boek als de meest toegankelijke en relativerende stukken van de plaat.

Rundgren noemt de plaat zelf ‘een parabel, een experiment’, maar in wezen is elk album dat hij in de jaren zeventig en tachtig heeft gemaakt een experiment, met elk een eigen concept en artistieke lading. Het krachtige aan “Healing” zijn de sterke melodieën en dat de ‘nummers met inhoud’ nergens sentimenteel of te zwaarmoedig worden. De plaat blijft een van zijn meest complete werkstukken. In dezelfde optimistische sfeer zou Rundgren later “Nearly Human” en “2nd Wind” maken. Als die ooit nog een complete live-uitvoering bedeeld krijgen, dan wordt die hopelijk net zo bezield neergezet als “Healing”. De toegift Sons of 1984 is geen onderdeel van de plaat, maar hoort bij “Todd” en vormt daarmee de link met de complete show van die avond. Het geluid van de registratie is direct, met weinig opsmuk, maar soms een beetje aan de dunne kant.

Als bonus bevat de dvd het tweede deel van het interview dat Roy Firestone (de Amerikaanse Ivo Niehe!) in september 2010 met Rundgren heeft gehad. Zoals al bij de bespreking van “Todd (live”) opgemerkt is dit een toevoeging van formaat: in dit vervolg gaat Todd uitgebreid (vaak ironisch, dan weer oprecht) in op zijn werk en zijn persoonlijke leven. Mooie anekdotes verzekerd voor wie zijn werk en persoon een beetje kent. Samengevat dient deze “Healing (live”) dus bij voorkeur met “Todd (live)” te worden aangeschaft om niet alleen het complete optreden van die avond in Ohio te zien, maar ook voor een drie uur durend amusant interview dat niet één biografie over Rundgren ooit zal kunnen bieden.

Wouter Bessels

CD + DVD:
Koop bij bol.com

Send this to a friend